Marlenka

75 Komentarzy
Marlenka

Delikatne, cienkie warstwy ciasta miodowego przełożone masą budyniową z dodatkiem masy krówkowej. Pyszne, słodkie, rozpływające się w ustach. Jeśli lubicie, tak jak ja, ciasta z masą krówkową jak np. "Ciasto krówka" lub "Miodownik z masą budyniową" to to ciasto na pewno Wam zasmakuje.

Składniki na ok. 24 kawałków (rozmiar ciasta ok. 25x 30 cm):

Ciasto miodowe:

  • 600 g mąki pszennej
  • 120 g masła (lub margaryny)
  • 3 łyżki miodu
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu
  • 2 jajka (u mnie rozmiar M)

Masa budyniowa:

  • 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (ok. 400g)
  • 250 g masła, temperatura pokojowa
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (ok. 37- 40g)
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru

Do dekoracji:

  • posiekane orzechy (u mnie 60 g orzechów włoskich)
  • czekolada (u mnie 60 g czekolady mlecznej)

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodzonego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małej mocy palnika przez 3 godziny. Puszka musi być cała pokryta wodą. W razie potrzeby należy dolać wodę podczas gotowania. Następnie wyciągnąć puszkę z wody i pozostawić do ostygnięcia. (Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej to przechodzimy od razu do punktu 2).
  2. Przygotować ciasto miodowe: Masło przełożyć do garnka. Dodać miód i cukier puder. Ogrzewać na średniej mocy palnika, ciągle mieszając, aż składniki się połączą. (Masa będzie miała kolor jasno- żółty).
  3. W międzyczasie rozpuścić np. w filiżance sodę w occie. Dodać do garnka i dalej ogrzewać masę, ciągle mieszając. Gdy masa zmieni kolor na pomarańczowy, ściągnąć garnek z pieca. Masę pozostawić na 5 minut, aby lekko ostygła, mieszając ją od czasu do czasu.

2

  1. Następnie dodać po kolei po jednym jajku, mieszając trzepaczką. (Masa zmieni kolor na brązowy). Od tego momentu należy kolejne etapy wykonywać w miarę szybko, ponieważ im masa cieplejsza tym łatwiej się z nią pracuje. Do masy dodawać stopniowo mąkę, mieszając łyżką. Gdy masa zrobi się tak gęsta, że trudno będzie dalej mieszać łyżką, należy przełożyć ją na blat i zagnieść z resztą mąki na jednolite ciasto.

4

  1. Ciasto podzielić na sześć równych części.
  2. Każdą część po kolei rozwałkować jak najcieniej, na papierze do pieczenia, na prostokąt. Ciasto jest lekko klejące, dlatego podczas wałkowania należy posypywać wałek mąką. (U mnie rozwałkowane blaty miały rozmiar 25 x 30cm. Czekające na swoją kolej kawałki ciasta powinny być dobrze przykryte, aby utrzymywały temperaturę i nie obsychały. Można przykryć je np. dużym garnkiem lub folią spożywczą).
  3. Tak przygotowane blaty piec po kolei w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół) przez ok. 5 minut na ciemno- złoty kolor. Każdy blat zaraz po wyciągnięciu z piekarnika wyrównać, przycinając dużym, ostrym nożem (u mnie na prostokąt 25x 30cm), a resztki ciasta odłożyć do miski na bok. (Ciasto zaraz po upieczeniu jest miękkie, a gdy wystygnie to stwardnieje). Blaty pozostawić na papierze do pieczenia do całkowitego ostygnięcia. Następnie ostrożnie ściągnąć papier.

5

  1. Resztki ciasta pozostałe po wyrównaniu blatów zmiksować blenderem na piasek lub przełożyć do woreczka i ściskając rękami lub uderzając wałkiem pokruszyć. Dodać posiekaną czekoladę i posiekane orzechy. Odłożyć na bok.

6

  1. Przygotować masę budyniową: Puszka z masą krówkową powinna mieć temperaturę pokojową. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, używając 2 łyżek cukru. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Miękkie masło miksować na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo masę krówkową, a następnie po łyżce budyniu, miksując krótko, tylko do połączenia się składników.
  3. Blaty przełożyć masą, smarując również górny blat. Górny blat posypać pokruszonym ciastem z czekoladą i orzechami.
  4. Ciasto wstawić na co najmniej noc do lodówki. Po 12 godzinach blaty powinny zmięknąć.

Źródło: Oryginalny przepis pochodzi ze strony: sweetlive-recepty.blogspot.sk

Kuchnia

Kuchnia:

Czeska

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Marlenka Marlenka Marlenka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marlena · 2 miesięcy temu
    Czy mogę upiec placki w niedzielę a przełożyć masą  w piątek czyli 5 dni wcześniej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 9 miesięcy temu
    Mam pytanie. Upieklam ciasto zgodnie z przepisem. Jest w lodowce 24h i jak ukroilam kawalek, to jest bardzo twarde, zwlaszcza masa i mocno smakuje maslem. Czy ciasto po wyjeciu z lodowki mięknie czy po prostu u mnie cos poszlo nie tak?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 miesięcy temu
      Ciasto powinno być całe  miękkie przy krojeniu, nawet prosto z lodówki. Blaty miękną, a masa mimo, że maślana to z dodatkiem budyniu i masy krówkowej jest miękka. Właśnie zrobiłam i całość po nocy w lodówce jest miękutka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monia · 1 lat temu
    Czu to ciasto może być przechowywane w temperaturze pokojowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 2 lat temu
    Czy można zrobić z połowy cukru podanego w przepisie czy ciasto nie wyjdzie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 2 lat temu
    W ciągu dwóch tygodni piekłam 3 razy Marlenkę podstawową i raz w wersji czekoladowej. Słodka, pyszna. Ja uwielbiam ciasta miodowe.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ola · 2 lat temu
      Jak Pani robi wersje czekoladową? Dodaje Pani kakao do mąki czy inaczej, proszę o podpowiedź:)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ela · 2 lat temu
        Korzystałam z przepisu z neta, na czekoladową wersję nie ma ich wiele. Moim zdaniem orginalna Marlenka jest smaczniejsza. W czekoladowej nie czuć miodu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 2 lat temu
    Wyszło pyszne, rodzince smakowało. Nie dodałam cukru do budyniu dzięki temu było troszkę mniej słodsze niż w przepisie ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 2 lat temu
    Pyszne ciasto. Było miękkie już po około 4 godzinach. Jest dużo komentarzy, że ciasto jest zbyt słodkie a według gustu mojego i rodziny jest w sam raz. Mniam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 2 lat temu
    Re-we-la-cja! Kocham miodowniki, a ten jest wyjątkowy ❤️ Przepyszny, delikatny, rozpływa się w ustach. Dodałam mniej cukru- połowę tego, co w przepisie. Taka ilość dla nas była idealna. Dziękuję. Wspaniały blog. Systematycznie wracam do Pani przepisów.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Romek · 3 lat temu
    Dzień dobry, mam pytanie. Czy jak potnę marlenke dzień przed podaniem, to czy nie wyschnie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Robię co święta od 2 lat. Ciasto jest przepyszne i przez każdego zachwalane. Teraz piekę (czwartek) na komunię córki (niedziela). Znowyfikowalan przepis dodany na górna warstwę ciasta (surowego) posiekane orzechy podsmażone w miodzie z cukrem i masłem.. wyłożyłam to na ciasto i do piekarnika na ok 8 minut.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bożena · 3 lat temu
    Upiekłam już placki ,za dwa dni przełożę kremem w czwartek .Marlenka ma być gotowa na niedzielę (komunia).Mam nadzieję ,że dojedzie te 360km.Upiekłam już może z dziesiątą marlenkę w tym formie tortu.Dziękuję za przepis .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Halina · 3 lat temu
    Dziękuję za ten przepis - to ciasto jest przepyszne 👍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia Szymczyk · 3 lat temu
    Jaka kaloryczność tego ciasta w jednym kawałku?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grazyna · 3 lat temu
    Czy można użyć gotową masę krówkową z puszki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 4 lat temu
    Zrobiłam na święta wielkanocne , to był strzał w dziesiątkę. Dziś piekę kolejna w formie tortu. Dziękuję za przepis, to będzie moje ulubione ciasto (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lenka · 4 lat temu
    Witam. Ja już robię Marlenke od Pani 3rok i bardzo mi smakuje .zawsze robię na święta .jest przepyszna :) i dziś tez robię :) dziekuje za przepis (y)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    justyna · 5 lat temu
    czy zamiast cukru pudru można zwiększyć ilosć miodu?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Nie wiem, nie eksperymentowałam. Wydaj mi się, że ciasto miałoby za bardzo klejącą konsystencję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 5 lat temu
    Wygląda przecudnie. Wręcz idealnie.
    Z pewnością spróbuję je upiec.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 6 lat temu
    Dość dobre ciasto (bardzo słodkie), lecz jednak bardzo różni się od oryginału.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kasik · 5 lat temu
      Tak zgadza się , myśle ze w orginale jest więcej masy krówkowej . Jadłam czekoladowa i toffi i niestety różni się od tej która jadłam w Czechach .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 7 lat temu
    Czy można było by budyń zastąpić kremem karpatkowy.