Kolorowy tort szachownica

45 Komentarzy

Kolorowy tort szachownica

Kolorowy tort zarówno na zewnątrz jak i w środku. Składa się z sześciu kolorowych blatów z ciasta ucieranego, które odpowiednio pocięte i poukładane w przekroju wyglądają jak kolorowe kosteczki. Ciasto przełożone jest kremem z serka mascarpone i obłożone masą maślaną. Cały tort udekorowany został drażetkami  m&m's i mini piankami marshmallow.

Blaty upiekłam na mące kukurydzianej, ale można również użyć pszennej.

Składniki na ok. 12 porcji:

Ciasto (składniki na 6 blatów):

  • 360g masła
  • 210g cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 300g mąki pszennej lub kukurydzianej
  • 120g mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 6 łyżeczek mleka

Krem śmietankowy:

  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 200g mascarpone lub serka kremowego typu Philadelphia
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego

Masa maślana:

  • 300g masła
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • 40g cukru

Poncz:

  • 130ml wody
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:

  • kolorowy cukier
  • mini pianki  marshmallow
  • m&m'sy
  • barwniki spożywcze w żelu (czerwony, niebieski i żółty)*

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z mlekiem wmieszać stopniowo do ciasta. (Mąki i mleko dodawałam stopniowo, miksując mikserem na niskich obrotach. Nie miksować za długo). Ciasto podzielić na 6 równych części. (Najdokładniej jest, gdy zważymy całe ciasto i podzielimy je przez 6). Każdą część ciasta przełożyć do osobnej miseczki. Dodać trochę barwnika i wymieszać, aż powstanie jednolita masa.
  2. Ciasto przełożyć do tortownic lub foremek (o średnicy 20cm). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.
  3. Piec po 3 blaty w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ściągnąć obręcz i gorące ciasto przełożyć do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. (Polecam użycie papieru do pieczenia zarówno do pieczenia jak i do studzenia ciasta. Dzięki niemu do papieru przyklei się ta „przypieczona” część ciasta i otrzymamy ładne, kolorowe blaty).
  4. Blaty pozostawić do ostygnięcia.
  5. Przygotować poncz. Wodę wymieszać w sokiem z cytryny i cukrem. Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Przygotować krem. Serek, cukier i cukier waniliowy wymieszać trzepaczką. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do serka.
  7. W każdy blacie wyciąć dwa koła. (Otrzymamy koło w środku i dwa okręgi. Środek wycięłam od szklanki o średnicy 6,5cm, drugi okrąg od miseczki o śr. 12,5cm).
  8. We wszystkich blatach poprzekładać tak części, aby w każdym blacie były po 3 różne kolory.

7

  1. Na paterze układać po kolei blaty, nasączając je ponczem i przekładając kremem.
  2. Gotowy tort wstawić do lodówki.
  3. Przygotować masę maślaną. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Odstawić na bok. Białka przełożyć do miski. Dodać cukier, sok z cytryny i szczyptę soli. Podgrzać w kąpieli wodnej, ciągle mieszając trzepaczką, aż masa osiągnie temperaturę 60°C. (W przypadku braku termometru cukierniczego, należy całość podgrzać, aż cały cukier się rozpuści i masa będzie lekko ciepła). Ściągnąć miskę z pieca i ubijać białka mikserem, aż masa i miska całkowicie ostygnie. Masa powinna być sztywna i lśniąca. Kolejno, dalej miksując na średnich obrotach, dodawać po trochu utartego masła. Masa na początku zrobi się rzadka. Później może wydawać się zwarzona. (Tak ma być. Wszystko przebiega prawidłowo). Należy dalej miksować, aż całe masło zostanie dodane, a masa zrobi się gęsta i jednolita.
  4. Masą posmarować cały tort. (Gdyby krem ze środka mocno wystawał, nadmiar należy ściągnąć, aby ułatwić rozsmarowanie masy maślanej).

8

  1. W bok tortu powtykać m&m'sy.
  2. Górę tortu ozdobić piankami z kolorowym cukrem. W tym celu pianki przeciąć po ukosie na pół. Cukier w wybranym kolorze nasypać do miseczki. Pianki, przeciętą stroną zanurzać w cukrze i układać na torcie zaczynając od brzegu. Płatki układać, aż do samego środka tortu.

Smacznego.

* Można użyć pojedynczych barwników: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony lub z 3 podstawowych zrobić resztę: czerwony i niebieski = fioletowy, niebieski i żółty = zielony, czerwony i żółty = pomarańczowy.  Polecam barwniki firmy Wilton z żelu (w kubeczkach). Przy dodawaniu barwników do ciasta proszę uwzględnić, że upieczone ciasto wychodzi ciemniejsze niż surowe.

Kolorowy tort szachownica

Kolorowy tort szachownica

Kolorowy tort szachownica

Kolorowy tort szachownica

Kolorowy tort szachownica

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 3 lat temu
    Dziękuję serdecznie. :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 3 lat temu
    Dzięki. :)A jeszcze mam pytanie, czy piekąc po 2 blaty równocześnie (mam 2 tortownice w tym rozmiarze), mogę od razu przygotować całe ciasto czy lepiej przygotować dwa razy, aby tyle nie czekało na pieczenie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Przy dwóch tortownicach, musisz piec 3 razy. To ta trzecia porcja stałaby 40 minut. Myślę, że to długo. Na dwie porcje ok, ale na trzy lepiej nie. Ilość składników bardzo łatwo dzieli się przez 6, czyli na składniki potrzebne na jeden blat. Zrób trzy razy po dwa blaty, albo najpierw dwa i później resztę na raz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 3 lat temu
    Imponująco prezentuje się ten tort. 🙂Mam 2 pytania:1. Jak uzyskać efekt tak równomiernie ułożonych drażetek? Po prostu układać po skosie wybrany kolor? Czy ustalić jakąś kolejność kolorów i układać wokół? (Nie mam pojęcia, jak się za to zabrać)2. Czy jakiś inny tort ze strony, najlepiej na blatach biszkoptowych, nadałby się pod taką dekorację?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      1. Układać wokół wszystkie kolory na przemian, a w kolejnym rzędzie przesunąć dany kolor o jeden w prawo ;)
      2. Każdy, który jest pokryty masą/ kremem na bazie masła (żadna śmietana, czy serek, aby nie rozpuścić powłoki draży ;) )
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marcin · 3 lat temu
    Czy może mi ktoś napisać ile tego proszku do pieczenia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika Szyc · 4 lat temu
    6 łyżeczek proszku do pieczenia???? Upiekłam 6 blatów o średnicy 20 cm aż gębę wykręca 😡i ja mam to dzieciom dać do jedzenia?? Jutro Moj syn ma 9 urodziny 😊jadę po nowe składniki i jedna łyżeczka proszku do pieczenia wystarczy!!! Nie wieże ze ktoś dał aż 6 łyżeczek to chore !! A ja byłam głupia i zrobiłam tak jak w tym przepisie ale człowiek na błędach się uczy , na szczęście stać mnie na pomyłki 😂😂😂pozdrawiam serdecznie i nie polecam dawać 6 łyżeczek proszku do pieczenia 😂😂😂😂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa Mróz · 4 lat temu
    Czy zamiast masy maslanej można zrobić ganache?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa Mróz · 4 lat temu
    A jakbym chciała zrobić blaty 24cm to ile muszę powiększyć składniki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudiusz · 4 lat temu
    Przepięknie i kolorystycznie wygląda ten tort szachownica :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika Dubiel · 4 lat temu
    (heart) Tort pychota. Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 5 lat temu
    Czy trzeba pięć 3 te blaty na raz?? Mam jedną tortownice i myślę jak to zrobić ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Ja też piekłam po jednym blacie. Przygotowałam ciasto na 2 blaty. Jak jeden blat się piekł to drugi czekał na blacie ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 7 lat temu
    Witam, czy zamiast ciasta ucieranego można zrobić taki kolorowy biszkopt? Jeśli tak to jakie proporcje na 1 blat i czy nic się nie stanie jeśli dodam do ciasta barwnik?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 8 lat temu
    Mam pytanie czy jeśli zrobię do tego tortu masę z sera i margaryny to cukierki tez się rozpuszczą?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Aga, lepszy taki krem niż śmietana. Chociaż serek też może wejść w reakcję z drażami.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 8 lat temu
    Witam czy można użyć barwników w płynie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Justyno najpewniejsze byłyby w żelu, bo nie zmienią konsystencji ciasta. Możesz spróbować. Tylko nie dawaj za dużo, żeby nie rozrzedziły mocno ciasta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 9 lat temu
    Tak robiłam dokładnie tę samą która jest w przepisie. Tak jeszcze myslę że może gdyby cieniutką warstwę tej masy dać to nie byłaby tak wyczuwalna. Dla mnie jest za bardzo maślana a robiłam z tą masą już 3 torty i w środku tort ok a ta masa psuje mi cały smak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 9 lat temu
    Mam pytanie czy jeżeli zrobię masę z bitej smietany i żelatyny (używam takiej do robienia ozdób i trzymają się) to cukierki się utrzymają? kilka razy robiłam mase maslana i do dekoracji jest super ale jest niesmaczna.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Kingo nie. Śmietana nie może mieć kontaktu z tymi cukierkami, bo ich kolorowa otoczka się będzie od niej rozpuszczać. A próbowałaś tę masę? czy inną? Możesz zrobić również masę maślano- budyniową. Musi być stabilna masa z dodatkiem masła. Chyba, że pomyślisz nad innym rozwiązaniem i posmarujesz tort np. roztopioną czekoladą, czy kremem orzechowo-czekoladowym.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Kasia · 7 lat temu
        A czy mogłaby Pani napisać jak te boki zrobić za pomocą roztopionej czekolady?
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 7 lat temu
          Zrobiłabym ganache, czyli czekolada ze śmietaną np. 100g czekolady gorzkiej i 100g śmietany 30- 36% jak np. w tym przepisie (patrz polewa): [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/863-ciasto-korzenne-z-pierniczkow"]"Ciasto korzenne z pierniczków"[/url].
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        E · 5 lat temu
        Tak jest - kolor spływa i powstanie taka brunatna breja. No a cukierki na pewno nie będą się trzymać bo wszystko podejdzie wodą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ilona · 9 lat temu
    ubiłam piękny biszkopt, a po dodaniu barwników ciasto stało się "luźne" i nie wyrosło w pieczeniu... co zrobiłam nie tak?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 9 lat temu
    Mam takie zapytanie: ile potrzeba cukierków i pianek:)?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Małgorzato pianek nie trzeba dużo, one są leciutkie. Miałam paczkę 280g i nawet połowy nie zużyłam. Natomiast drażetek trzeba mieć ze dwie duże paczki po co najmniej 200g (lub większe jeśli dostaniesz). Mnie z pierwszej paczki bardzo szybko zabrakło koloru czerwonego (drażetki wrzucane są do paczki losowo, więc ilość drażetek w poszczególych kolorach jest różna). Tak, że otwarłam dwie paczki, aby mieć wystarczającą ilość drażetek we wszytkich kolorach. (Dużo drażetek pozostanie niewykorzystanych).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 9 lat temu
    Dziękuję bardzo za szybką odpowiedz,,postaram się tak zrobić..Serdecznie pozdrawiam,
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 9 lat temu
    Witam serdecznie,,wspaniałe przepisy,,wspaniałe wypieki,,mam takie pytanie czy tort szachownica mogę zrobić w piątek ,,a będzie potrzebny w niedzielę,,i czy trzeba przechowywać go w lodówce ,,czy można w chłodnym pomieszczeniu.Chcę go zrobić na urodziny mojej mamy która kończy 88 lat.Serdecznie pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Olu możesz. Tylko w sobotę wieczorem, albo w niedziele rano zrobiłabym dekorację z m&msów. Drażetki jak poleżą długo w lodówce robią się matowe, z takim białym nalotem. Tort najlepiej trzymać w lodówce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 9 lat temu
    Witam od jakiegoś czasu obserwuję Pani wypieki. Kilka jest fajnych. Ten tort wygląda pięknie, ale jest chemiczny. Czy nikt się nad tym nie zastanawia, że jak by to nie nazywać są to barwniki chemiczne, a nie sok z buraków. Pozdrawiam.