Czekoladowe ciasto drożdżowe przekładane cienką warstwą czekolady i wafelków czekoladowych. Taka dość zwyczajna drożdżówka tylko, że czekoladowa. Dodatek czekolady i wafelków powoduje, że ciasto jest delikatnie nawilżone i jeszcze bardziej czekoladowe. W dodatku ładnie się prezentuje. Wafelki nie są wyczuwalne. Czekolada się rozpuści podczas pieczenia i pozostaną tylko białe kawałki wafelków, które korzystnie wpływają na wygląd drożdżówki. Zamiast wafelków można użyć np. posiekanych orzechów włoskich. Możecie również dodać więcej czekolady do środka, jeśli chcecie.
Składniki: Ciasto drożdżowe:
20g świeżych drożdży
150ml mleka
50g cukru
40g kakao
360g mąki pszennej
szczypta soli
2 jajka
50g masła
Dodatkowo:
2 białka (rozmiar L)
100g czekolady gorzkiej lub mlecznej
50g wafelków w czekoladzie (typu Prince Polo)
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto. Masło roztopić w garnku. Odstawić na bok. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.
Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru i kakao. Wymieszać. Dodać jajka, sól, roztopione masło (może być lekko ciepłe) i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Ciasto powinno być elastyczne. (Można wyrobić je robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Zaraz po uformowaniu:
Po wyrośnięciu:
Formę keksową, o długości 30cm wysmarować masłem (lub margaryną) i wyłożyć papierem do pieczenia. (Formę smarujemy tłuszczem, aby łatwiej było wyłożyć ją papierem do pieczenia. Papier się do niej przyklei). Formę odstawić na bok.
Wafelek i czekoladę posiekać i wymieszać razem. Odstawić na bok.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką. Zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x 60cm.
Białka ubić na sztywno i rozłożyć na cieście. Posypać wafelkami i czekoladą.
Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 pasków. (Otrzymamy 6 pasków o wymiarze 30x 10cm).
Paski ułożyć jeden na drugim. (Można ułatwić sobie pracę przenosząc ciasto na łopatce).
Gotowe ciasto przełożyć do formy. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto wypełni formę.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35min. w temperaturze 180°C. (Gdyby ciasto za szybko się rumieniło, można przykryć je z góry folią aluminiową). Po upieczeniu pozostawić na ok. pół godziny w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Weronik·
1 miesięcy temu
Ja musiałam dodać sporo mąki do ciasta, bo się wciąż lepiło do rąk mimo długiego wyrabiania (20 minut)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Barbara ·
4 lat temu
Jest cudne i pyszne. Świetny przepis. Dziękujemy za przepis. Mój tata w 7 niebie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
5 lat temu
Mam pytanie, czy te podzielone 6 kawałków układa się jeden na drugim ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tak. Tak jest też napisane ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata ·
5 lat temu
Przepyszna 🤗
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
5 lat temu
Kolejny sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marika·
8 lat temu
Witam, proszę o poradę jeszcze przed świętami : czy zamiast ciąć na paski spróbować ciasto zwinąć w rulon? Oraz : chciałabym upiec je w formie na babkę z kominem o śr. 21 cm , czy ciasta nie będzie zbyt dużo , o ile ew. zmniejszyć proporcje? Dziękuję za przepis i życzę wesołych Świąt! :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Ciasto można uformować w dowolny sposób. Może być rulon. Gdyby wyszło za dużo ciasta, to resztę upiecz w małej keksówce lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marika·
8 lat temu
Ok, tak zrobię, dziękuję!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marika·
8 lat temu
Zrobiłam na święta, nie jest bardzo pracochłonna, zresztą lubię wyrabiać ręcznie drożdżowe. Jest pyszna, lekko tylko słodka, znakomita! Polecam przepis wszystkim.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Olga·
9 lat temu
Pyszne ciasto! Wymaga cierpliwości i czasu, ale warto!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jolanta·
10 lat temu
Witam. W przepisie jest napisane aby do ciasta dodać 2 jajka[całe?], nieco później na ciasto rozsmarować białko. W takim razie czy do ciasta dodać same żółtka? jeśli nie to w składnikach brakuje mi białek.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Do ciasta drożdżowego dodaje się całe jajka, a dwa białka ubija się osobno i są one podane również w składnikach w "dodatkowo".
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
10 lat temu
Przepis wygląda apetycznie,a ja ostatnio piekę dużo drożdżowych ciast. Jak zrobię tą czekoladową pychotkę -dam znać.