Czekoladowe ciasto drożdżowe przekładane cienką warstwą czekolady i wafelków czekoladowych. Taka dość zwyczajna drożdżówka tylko, że czekoladowa. Dodatek czekolady i wafelków powoduje, że ciasto jest delikatnie nawilżone i jeszcze bardziej czekoladowe. W dodatku ładnie się prezentuje. Wafelki nie są wyczuwalne. Czekolada się rozpuści podczas pieczenia i pozostaną tylko białe kawałki wafelków, które korzystnie wpływają na wygląd drożdżówki. Zamiast wafelków można użyć np. posiekanych orzechów włoskich. Możecie również dodać więcej czekolady do środka, jeśli chcecie.
Składniki: Ciasto drożdżowe:
20g świeżych drożdży
150ml mleka
50g cukru
40g kakao
360g mąki pszennej
szczypta soli
2 jajka
50g masła
Dodatkowo:
2 białka (rozmiar L)
100g czekolady gorzkiej lub mlecznej
50g wafelków w czekoladzie (typu Prince Polo)
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto. Masło roztopić w garnku. Odstawić na bok. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.
Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru i kakao. Wymieszać. Dodać jajka, sól, roztopione masło (może być lekko ciepłe) i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Ciasto powinno być elastyczne. (Można wyrobić je robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Zaraz po uformowaniu:
Po wyrośnięciu:
Formę keksową, o długości 30cm wysmarować masłem (lub margaryną) i wyłożyć papierem do pieczenia. (Formę smarujemy tłuszczem, aby łatwiej było wyłożyć ją papierem do pieczenia. Papier się do niej przyklei). Formę odstawić na bok.
Wafelek i czekoladę posiekać i wymieszać razem. Odstawić na bok.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką. Zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x 60cm.
Białka ubić na sztywno i rozłożyć na cieście. Posypać wafelkami i czekoladą.
Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 pasków. (Otrzymamy 6 pasków o wymiarze 30x 10cm).
Paski ułożyć jeden na drugim. (Można ułatwić sobie pracę przenosząc ciasto na łopatce).
Gotowe ciasto przełożyć do formy. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto wypełni formę.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35min. w temperaturze 180°C. (Gdyby ciasto za szybko się rumieniło, można przykryć je z góry folią aluminiową). Po upieczeniu pozostawić na ok. pół godziny w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Witam, proszę o poradę jeszcze przed świętami : czy zamiast ciąć na paski spróbować ciasto zwinąć w rulon? Oraz : chciałabym upiec je w formie na babkę z kominem o śr. 21 cm , czy ciasta nie będzie zbyt dużo , o ile ew. zmniejszyć proporcje? Dziękuję za przepis i życzę wesołych Świąt! :-)
Ciasto można uformować w dowolny sposób. Może być rulon. Gdyby wyszło za dużo ciasta, to resztę upiecz w małej keksówce lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Zrobiłam na święta, nie jest bardzo pracochłonna, zresztą lubię wyrabiać ręcznie drożdżowe. Jest pyszna, lekko tylko słodka, znakomita! Polecam przepis wszystkim.
Witam. W przepisie jest napisane aby do ciasta dodać 2 jajka[całe?], nieco później na ciasto rozsmarować białko. W takim razie czy do ciasta dodać same żółtka? jeśli nie to w składnikach brakuje mi białek.