Chałwowy mazurek w kształcie jajka. Kruche, chrupiące ciasto pokryte jest słodką, mocno chałwową masą. Brzeg udekorowany jest dwoma, skręconymi wałeczkami ciasta.
Gotowy mazurek ma wymiary ok. 30x 20cm.
Składniki: Ciasto kruche:
200g mąki pszennej
100g masła
40g cukru pudru
1 jajko (rozmiar M)
Masa chałwowa:
170g chałwy waniliowej
50ml słodkiej, płynnej śmietany 30-36%
30g masła
Sposób przygotowania:
Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
Uformować z ciasta kulkę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godz.
Ciasto rozwałkować, od razu na papierze do pieczenia, na duży placek. Z ciasta wyciąć kształt jajka. (Do tego celu użyłam tortownicy o średnicy 20cm. Można również użyć wcześniej przygotowany szablon z papieru).
Ciasto razem z papierem ułożyć na dużej blasze z piekarnika.
Z resztek zrobić ozdobny brzeg. (Można na przykład uformować dwa cienkie wałeczki i skręcić je ze sobą. Skręcone wałeczki ułożyć na brzegu ciasta, lekko je dociskając). Jeśli pozostanie jeszcze niewykorzystane ciasto można wykorzystać je do dekoracji.
Ciasto nakłuć widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25min. w temperaturze 180°C, do zarumienienia. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować masę chałwową. Chałwę pokruszyć. Przełożyć do garnka. Dodać śmietanę i masło. Podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając. Gdy się zagotuje, a masło roztopi, ściągnąć z pieca i zmiksować blenderem na gładką masę. Lekko ostudzić, a następnie wyłożyć na podpieczony spód.
Nie wiem czy ja coś źle zrobiłam... Po pierwsze ciasta z tych składników jest niewiele, więc aż tak duże nie wyszło, po drugie pieklam tyle ile jest podane i w odpowiedniej temp.a ciasto twarde jak diabli. Z tego wszystkiego to tylko krem wyszedł przepyszny