Mazurek chałwowy

10 Komentarzy

Mazurek chałwowy

Chałwowy mazurek w kształcie jajka. Kruche, chrupiące ciasto pokryte jest słodką, mocno chałwową masą. Brzeg udekorowany jest dwoma, skręconymi wałeczkami ciasta.

Gotowy mazurek ma wymiary ok. 30x 20cm.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 200g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 40g cukru pudru
  • 1 jajko (rozmiar M)

Masa chałwowa:

  • 170g chałwy waniliowej
  • 50ml słodkiej, płynnej śmietany 30-36%
  • 30g masła

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  2. Uformować z ciasta kulkę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godz.
  3. Ciasto rozwałkować, od razu na papierze do pieczenia, na duży placek. Z ciasta wyciąć kształt jajka. (Do tego celu użyłam tortownicy o średnicy 20cm. Można również użyć wcześniej przygotowany szablon z papieru).

2

  1. Ciasto razem z papierem ułożyć na dużej blasze z piekarnika.
  2. Z resztek zrobić ozdobny brzeg. (Można na przykład uformować dwa cienkie wałeczki i skręcić je ze sobą. Skręcone wałeczki ułożyć na brzegu ciasta, lekko je dociskając). Jeśli pozostanie jeszcze niewykorzystane ciasto można wykorzystać je do dekoracji.

3

  1. Ciasto nakłuć widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25min. w temperaturze 180°C, do zarumienienia. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować masę chałwową. Chałwę pokruszyć. Przełożyć do garnka. Dodać śmietanę i masło. Podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając. Gdy się zagotuje, a masło roztopi, ściągnąć z pieca i zmiksować blenderem na gładką masę. Lekko ostudzić, a następnie wyłożyć na podpieczony spód.
  3. Udekorować według uznania.
  4. Mazurek przechowywać w chłodnym miejscu.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 25 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 60 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Mazurek chałwowy

Mazurek chałwowy

Mazurek chałwowy

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Judyta · 7 miesięcy temu
    Nie znoszę chałwy, ale zrobiłam dla mamy i jej smakuje :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 2 lat temu
    Wyszedł przepiękny! Najlepsze ciasto kruche na mazurka ! Polewa rewelacja
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dagmara · 2 lat temu
    Najlepsze ciasto kruche jakie robiłam ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wioleta · 4 lat temu
    Nie wiem czy ja coś źle zrobiłam... Po pierwsze ciasta z tych składników jest niewiele, więc aż tak duże nie wyszło, po drugie pieklam tyle ile jest podane i w odpowiedniej temp.a ciasto twarde jak diabli. Z tego wszystkiego to tylko krem wyszedł przepyszny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 9 lat temu
    Ja też upiekłam na Święta specjalnie dla męża, który uwielbia chałwę. Mazurek wyszedł pyszny i jest szybki do zrobienia. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 9 lat temu
    Doczekałam się niedzieli... "zabijamy" się o niego... REWELACYJNY!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika8507 · 9 lat temu
    Zrobilam, masa przepyszna, szybko, latwo, pysznie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 9 lat temu
    mazurek gotowy i czeka na niedzielę...masa genialna :roll:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 9 lat temu
    Wygląda pięknie. Bardzo dekoracyjny i na pewno smaczny. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ciastkarka · 9 lat temu
    Mniam.. zrobie na święta taki mazurek ;)