Chałwowy mazurek w kształcie jajka. Kruche, chrupiące ciasto pokryte jest słodką, mocno chałwową masą. Brzeg udekorowany jest dwoma, skręconymi wałeczkami ciasta.
Gotowy mazurek ma wymiary ok. 30x 20cm.
Składniki: Ciasto kruche:
200g mąki pszennej
100g masła
40g cukru pudru
1 jajko (rozmiar M)
Masa chałwowa:
170g chałwy waniliowej
50ml słodkiej, płynnej śmietany 30-36%
30g masła
Sposób przygotowania:
Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
Uformować z ciasta kulkę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godz.
Ciasto rozwałkować, od razu na papierze do pieczenia, na duży placek. Z ciasta wyciąć kształt jajka. (Do tego celu użyłam tortownicy o średnicy 20cm. Można również użyć wcześniej przygotowany szablon z papieru).
Ciasto razem z papierem ułożyć na dużej blasze z piekarnika.
Z resztek zrobić ozdobny brzeg. (Można na przykład uformować dwa cienkie wałeczki i skręcić je ze sobą. Skręcone wałeczki ułożyć na brzegu ciasta, lekko je dociskając). Jeśli pozostanie jeszcze niewykorzystane ciasto można wykorzystać je do dekoracji.
Ciasto nakłuć widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25min. w temperaturze 180°C, do zarumienienia. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować masę chałwową. Chałwę pokruszyć. Przełożyć do garnka. Dodać śmietanę i masło. Podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając. Gdy się zagotuje, a masło roztopi, ściągnąć z pieca i zmiksować blenderem na gładką masę. Lekko ostudzić, a następnie wyłożyć na podpieczony spód.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
8 miesięcy temu
Dzień dobry, Chciałabym zrobić wieczorem spód (piątek) i następnego dnia resztę ciasta - czy bardzo to ujmie smaku i kruchości ciasta? Czy w takim przypadku przechować podpieczony spód w lodówce?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 miesięcy temu
Dzień dobry, można tak zrobić. Upieczony spód nie musi być w lodówce. Okryłabym go tylko folią spożywczą.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Judyta·
1 lat temu
Nie znoszę chałwy, ale zrobiłam dla mamy i jej smakuje :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Katarzyna·
3 lat temu
Wyszedł przepiękny! Najlepsze ciasto kruche na mazurka ! Polewa rewelacja
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dagmara·
3 lat temu
Najlepsze ciasto kruche jakie robiłam ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wioleta·
5 lat temu
Nie wiem czy ja coś źle zrobiłam... Po pierwsze ciasta z tych składników jest niewiele, więc aż tak duże nie wyszło, po drugie pieklam tyle ile jest podane i w odpowiedniej temp.a ciasto twarde jak diabli. Z tego wszystkiego to tylko krem wyszedł przepyszny
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
10 lat temu
Ja też upiekłam na Święta specjalnie dla męża, który uwielbia chałwę. Mazurek wyszedł pyszny i jest szybki do zrobienia. Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Edyta·
10 lat temu
Doczekałam się niedzieli... "zabijamy" się o niego... REWELACYJNY!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika8507·
10 lat temu
Zrobilam, masa przepyszna, szybko, latwo, pysznie :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Edyta·
10 lat temu
mazurek gotowy i czeka na niedzielę...masa genialna :roll:
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Majana·
10 lat temu
Wygląda pięknie. Bardzo dekoracyjny i na pewno smaczny. :)