Mazurek z soczystymi, mocno nasączonymi alkoholem suszonymi śliwkami polany polewą z gorzkiej czekolady i udekorowany kawałkami bez. Bardzo smaczny. Na pewno zadowoli miłośników śliwek w czekoladzie.
Składniki: Ciasto kruche:
200g mąki pszennej
100g masła
40g cukru pudru
1 jajko (rozmiar M)
Nadzienie:
ok. 350g suszonych, miękkich śliwek kalifornijskich bez pestek
ok. 150ml wódki lub rumu
60g czekolady gorzkiej
Polewa:
25g masła
50ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
100g czekolady gorzkiej
Dodatkowo:
ok. 6 bez
Sposób przygotowania:
Śliwki przekroić na pół, przełożyć do miski, zalać alkoholem, przykryć i odstawić na noc do nasączenia.
Przygotować ciasto kruche. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
Uformować z ciasta kulkę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
Ciasto rozwałkować, od razu na papierze do pieczenia, na duży placek. Przyciąć do wymiarów 30x 20cm. Z resztek ciasta zrobić wałeczek, ułożyć go na brzegu ciasta i lekko docisnąć.
Ciasto razem z papierem ułożyć na dużej blasze z piekarnika i nakłuć je widelcem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C, do zarumienienia. Pozostawić do ostygnięcia.
60g czekolady połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladą posmarować podpieczony spód.
Śliwki osuszyć ręcznikiem papierowym. Ułożyć na cieście.
Przygotować polewę. Czekoladę połamać na kawałki i razem ze śmietaną i masłem roztopić w kąpieli wodnej. Gotową polewę wylać na śliwki.
Nie. Raczej podobną porcję będziesz potrzebować. Zrobiłabym jak w przepisie. Jeśli za dużo zostanie ciasta to poza ozdobnym brzegiem można zrobić ciasteczka.
Witam. Chciałam się zapytać jak pieczemy ciasto kruche z termoobiegiem czy bez i na którym poziomie będzie naj lepiej wsadzić ciasto dodam że mam piekarnik( BOSCH) ?.
I na jakiej tacy najlepiej położyć ciasto bo mam aluminiową i emaliowaną?
POZDRAWIAM
[b]SUPER[/b]
Wziąłem tylko przepis na ciasto kruche, ale takie dobre, że ten Mazurek pewnie jest pyszny!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :roll: