Mazurek z soczystymi, mocno nasączonymi alkoholem suszonymi śliwkami polany polewą z gorzkiej czekolady i udekorowany kawałkami bez. Bardzo smaczny. Na pewno zadowoli miłośników śliwek w czekoladzie.
Składniki: Ciasto kruche:
200g mąki pszennej
100g masła
40g cukru pudru
1 jajko (rozmiar M)
Nadzienie:
ok. 350g suszonych, miękkich śliwek kalifornijskich bez pestek
ok. 150ml wódki lub rumu
60g czekolady gorzkiej
Polewa:
25g masła
50ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
100g czekolady gorzkiej
Dodatkowo:
ok. 6 bez
Sposób przygotowania:
Śliwki przekroić na pół, przełożyć do miski, zalać alkoholem, przykryć i odstawić na noc do nasączenia.
Przygotować ciasto kruche. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
Uformować z ciasta kulkę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
Ciasto rozwałkować, od razu na papierze do pieczenia, na duży placek. Przyciąć do wymiarów 30x 20cm. Z resztek ciasta zrobić wałeczek, ułożyć go na brzegu ciasta i lekko docisnąć.
Ciasto razem z papierem ułożyć na dużej blasze z piekarnika i nakłuć je widelcem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C, do zarumienienia. Pozostawić do ostygnięcia.
60g czekolady połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladą posmarować podpieczony spód.
Śliwki osuszyć ręcznikiem papierowym. Ułożyć na cieście.
Przygotować polewę. Czekoladę połamać na kawałki i razem ze śmietaną i masłem roztopić w kąpieli wodnej. Gotową polewę wylać na śliwki.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Syla·
4 lat temu
Czy na forme 26cm musze zmieniac ilosc skladmikow?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Nie. Raczej podobną porcję będziesz potrzebować. Zrobiłabym jak w przepisie. Jeśli za dużo zostanie ciasta to poza ozdobnym brzegiem można zrobić ciasteczka.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
MAGDA·
8 lat temu
Witam. Chciałam się zapytać jak pieczemy ciasto kruche z termoobiegiem czy bez i na którym poziomie będzie naj lepiej wsadzić ciasto dodam że mam piekarnik( BOSCH) ?.
I na jakiej tacy najlepiej położyć ciasto bo mam aluminiową i emaliowaną?
POZDRAWIAM
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Magdo, piekę przy ustawieniach góra- dół, na drugim poziomie od dołu. Mam blachy emaliowane. Nigdy nie używałam blach aluminiowych.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
MAGDA·
8 lat temu
SERDECZNIE DZIĘKUJE ZA PODPOWIEDZ. DZIĘKUJE I POZDRAWIAM :):)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jaga·
9 lat temu
czy można do ciasta kruchego użyć mąki z orzechów arachidowych ? Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mikołaj·
9 lat temu
[b]SUPER[/b]
Wziąłem tylko przepis na ciasto kruche, ale takie dobre, że ten Mazurek pewnie jest pyszny!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :roll:
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ciastkarka·
10 lat temu
Wesołego Alleluja !!
Spokojnych,Radosnych Świąt,zajączka kicającego,kurczaczka żółtego,gniazdo pisanek a w poniedziałek Wielkie Lanie ;) - Życzy Ciastkarka ;) Udanych Wesołych ŚWiąt :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
10 lat temu
Bardzo dziękuję. Wygląda pysznie wiec zrobię
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
10 lat temu
Czy do nasaczenia sliwek mozna uzycz czegos innego co nie zawiera alkoholu?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Możesz namoczyć je w jakimś soku owocowym np. jabłkowym.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
10 lat temu
Witam mam pytanie czy można zastąpić śliwki powidlem gdyż śliwek kalifornijskich w uk nie spotkałam. Chyba ze mogą być inne śliwki?z góry dziękuje