Makowiec na biszkopcie

26 Komentarzy

Makowiec na biszkopcie

Klasyczny makowiec na biszkoptowym spodzie. Ciasto pieczone jest w ten sposób, że ciężka masa makowa znajduje się na spodzie formy, a delikatny biszkopt na górze. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta należy je odwrócić, aby biszkopt znajdował się na dole. Makowiec można udekorować lukrem lub polać polewą czekoladową.

P.S. Moja ciocia piekła ten makowiec zawsze od razu z biszkoptem. Jednak podpiekając najpierw masę makową i dopiero później wylewając na nią biszkopt mamy pewność, że masa makowa będzie upieczona, a biszkopt niewysuszony.

Na zdjęciach znajduje się makowiec na biszkopcie bezglutenowym.

Składniki:
Masa makowa:

  • 500 g maku
  • 4 jajka
  • 150 g masła
  • 130 g cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • aromat migdałowy
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
  • mleko do sparzenia maku

Biszkopt:

  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ¾ szklanki cukru (lub 150 g)
  • ½ szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej) lub 80 g
  • ½ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 80 g)

Lukier:

  • 250 g cukru pudru
  • 5 łyżek soku pomarańczowego

Dodatkowo:

  • kandyzowana skórka cytrynowa do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować masę makową. Mak sparzyć w mleku. (Zalewam gorącym mlekiem i przykrywam na ok. 30 min. Można również mak gotować chwilę w mleku). Następnie osączyć i dwukrotnie zmielić.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać po kolei po jednym żółtku. Następnie dodać mak, miód, parę kropli aromatu migdałowego, posiekane orzechy i rodzynki (lub kandyzowane skórki).
  3. Osobno ubić białka na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do masy makowej.
  4. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć masę makową.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 min. w temperaturze 180°C.
  6. Ok. 15min. przed końcem pieczenia masy makowej przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając.
  7. Formę z masą makową wysunąć z piekarnika. Rozłożyć na niej biszkopt i piec dalej ok. 25min. Ciasto sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone w środku. Po upieczeniu pozostawić ciasto przy uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia. Kolejno oddzielić ciasto nożem od brzegów formy. Na formie ułożyć dużą deskę i odwrócić ciasto tak, aby biszkopt znajdował się na spodzie.
  8. Przygotować lukier. Cukier puder rozetrzeć z sokiem pomarańczowym na jednolitą masę. Lukier rozsmarować na warstwie makowej. Posypać posiekaną skórką cytrynową.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka = 250ml.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 1 godz.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 1 godz.
porcje

Liczba porcji:

ok. 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Makowiec na biszkopcie

Makowiec na biszkopcie

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jasmine · 3 lat temu
    Robię na biszkopcie ale zupełnie inaczej. Piekę sam biszkopt A z maku robię masę kremową. Wykładam na ostudzony biszkopt. Pycha.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 5 lat temu
    Smakuje jak suchary, nie zrobię drugi raz.....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 8 lat temu
    Ciasto gotowe... Smaczne aczkolwiek ciut suche i chyba proporcje do lukru są zle... Za dużo cukru?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 8 lat temu
    Zrobilam ten makowiec na swieta .Wyszedl przepyszny ,jeden z lepszych jakie jadlam .Byl poprostu idealny :) Dziekuje za super przepis i zycze wielu takich udynych .Bede zagladac :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnese · 8 lat temu
    Wyszło idealne! Ale zrobiłam z gotowej masy, zapiekłam ją tylko (40 min.) i potem dorobiłam biszkopt (25 min. plus 10 min. przy otwartej kuchence). Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Adeka · 8 lat temu
    Witam , upiekłam na tegoroczne święta , ale nieste
    ty mak całe ciasto wyszł suche.Biszkopt wyrósł dość wysoki , mak też wyglądał smakowicie ale jako całość smakowała średnio.Po upieczeniu ratowałam ciasto nasączjąc mak i polewając skarmelizowanym cukrem zmieszanym z orzeszkami.Chyba więcej niestety nie będę go piekła.Pozdrawiam.
    :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    iza · 8 lat temu
    Rewelacja. Pycha. I super sie prezentuje . Genialny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 8 lat temu
    Dziękuję za odpowiedż...bałam się,że mi się rozwali podczas obracania. Jak długo można przechowywać taki makowiec?Czy mozna go zamrażać?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Tak, można go zamrozić. Utrzymuje się długo, dopóki ciasto nie obeschnie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    AGA · 8 lat temu
    Czy trzeba ciasto obracać na końcu?Jaki to ma cel?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Nie musisz ciasta obracać, jak nie chcesz. Biszkopt może zostać na górze, ale ładniej się prezentuje odwrócony. Po odwróceniu możesz polukrować makowiec ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lidia · 8 lat temu
    Witam
    A co z proszkiem do pieczenia w biszkopcie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Qchenne kaprysy · 9 lat temu
    Makowiec idealny, dziękuję za świetny przepis :) Zapraszam do mnie, zobaczysz jak mi wyszedł. Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MagdaK. · 9 lat temu
    Zrobiłam, Pyszny! Nawet teściowej smakował:) Ale mak zostawiłam w mleku na noc. Dziękuję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnes Lena · 9 lat temu
    Joasiu
    Upieklam !!!! Pierwszy w zyciu makowiec :) Wyszedl genialny... wow
    Dzieki bardzo i WESOLYCH SWIAT - Jak widze moj makowiec nie doczeka swiat - jest pierwsza w nocy a moje dwa drapiezniki (maz i syn) pozeraja "po cichu" makowca - ubaw po pachy :lol: Jeszcze raz DZIEKI
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    vvv · 9 lat temu
    wygląda rewelacyjnie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 9 lat temu
    Mam pytanko a czy można dodadać gotowa mase makową taką ze sklepu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gin · 9 lat temu
    Wygląda wspaniale, taki makowiec musi być bardzo delikatny :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    pats · 9 lat temu
    Podzielam pogląd [i]bszwaj[/i]- wszystkie przepisy z tej strony są bardzo udane:-) Dzięki za tą stronkę :-) Co do tego makowca mam pytanie - ile tego mleka do sparzenia maku?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    jola8000 · 9 lat temu
    Fajny sposób na makowca, myślę, że go wykorzystam w przyszłości :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 9 lat temu
    Bardzo piękny ten makowiec. Kusi mnie od dawna by taki upiec, ale zawsze wybieram na święta struclę makową.Niemniej bardzo mi się Twój podoba.
    Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    magma · 9 lat temu
    wygląda rewelacyjnie:) na pewno bardzo smaczne:) ja tam lubię makowce:)