Makowiec na biszkopcie

26 Komentarzy
Makowiec na biszkopcie

Klasyczny makowiec na biszkoptowym spodzie. Ciasto pieczone jest w ten sposób, że ciężka masa makowa znajduje się na spodzie formy, a delikatny biszkopt na górze. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta należy je odwrócić, aby biszkopt znajdował się na dole. Makowiec można udekorować lukrem lub polać polewą czekoladową. Makowiec jest smaczny, ale nie jest wilgotny. Należy do ciast suchych.

P.S. Moja ciocia piekła ten makowiec zawsze od razu z biszkoptem. Jednak podpiekając najpierw masę makową i dopiero później wylewając na nią biszkopt mamy pewność, że masa makowa będzie upieczona, a biszkopt niewysuszony.

Na zdjęciach znajduje się makowiec na biszkopcie bezglutenowym.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24cm:

Masa makowa:

  • 500 g maku
  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 150 g masła, temperatura pokojowa
  • 130 g cukru pudru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • kilka kropli aromatu migdałowego, opcjonalnie
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • łącznie 100 g rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
  • mleko do sparzenia maku (ok. 700 ml)

Biszkopt:

  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ¾ szklanki cukru (lub 150 g)
  • ½ szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej) lub 80 g
  • ½ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 80 g)

Lukier:

  • 250 g cukru pudru
  • ok. 5 łyżek soku pomarańczowego

Dodatkowo (opcjonalnie):

  • kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Przygotować masę makową: Mak zalać gorącym mlekiem (więcej niż do przykrycia), przykryć talerzykiem i pozostawić na co najmniej 30 minut (można na noc). Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Można również mak gotować chwilę w mleku). Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Następnie zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach lub zmielić w malakserze typu Thermomix.
  3. Oddzielić białka od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym żółtku. Następnie dodać mak, miód, kilka kropli aromatu migdałowego, posiekane orzechy i rodzynki (lub kandyzowane skórki).
  4. Osobno ubić białka na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do masy makowej.

2

  1. Masę makową przełożyć do formy.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Ok. 15 minut przed końcem pieczenia masy makowej przygotować biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać mąkę ze skrobią. Dodawać stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.

3

  1. Formę z masą makową wysunąć z piekarnika. Rozłożyć na niej biszkopt i piec dalej ok. 20 minut. Ciasto sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone w środku. Wyciągnąć na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia. Kolejno oddzielić ciasto nożem od brzegów formy. Na formie ułożyć dużą deskę i odwrócić ciasto tak, aby biszkopt znajdował się na spodzie.

4

  1. Przygotować lukier: Przesiany cukier puder rozetrzeć z taką ilością soku pomarańczowego, aż powstanie biały, dość gęsty lukier. (Gdyby lukier był za rzadki, należy dodać cukru pudru. Gdyby był za gęsty, dodać więcej soku). Lukier rozsmarować na warstwie makowej. Posypać posiekaną skórką pomarańczową lub cytrynową.

Uwaga:

1 szklanka = 250ml.

Kuchnia

Kuchnia:

Polska

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Makowiec na biszkopcie Makowiec na biszkopcie Makowiec na biszkopcie
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jasmine · 4 lat temu
    Robię na biszkopcie ale zupełnie inaczej. Piekę sam biszkopt A z maku robię masę kremową. Wykładam na ostudzony biszkopt. Pycha.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 5 lat temu
    Smakuje jak suchary, nie zrobię drugi raz.....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 8 lat temu
    Ciasto gotowe... Smaczne aczkolwiek ciut suche i chyba proporcje do lukru są zle... Za dużo cukru?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 9 lat temu
    Zrobilam ten makowiec na swieta .Wyszedl przepyszny ,jeden z lepszych jakie jadlam .Byl poprostu idealny :) Dziekuje za super przepis i zycze wielu takich udynych .Bede zagladac :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnese · 9 lat temu
    Wyszło idealne! Ale zrobiłam z gotowej masy, zapiekłam ją tylko (40 min.) i potem dorobiłam biszkopt (25 min. plus 10 min. przy otwartej kuchence). Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Adeka · 9 lat temu
    Witam , upiekłam na tegoroczne święta , ale nieste
    ty mak całe ciasto wyszł suche.Biszkopt wyrósł dość wysoki , mak też wyglądał smakowicie ale jako całość smakowała średnio.Po upieczeniu ratowałam ciasto nasączjąc mak i polewając skarmelizowanym cukrem zmieszanym z orzeszkami.Chyba więcej niestety nie będę go piekła.Pozdrawiam.
    :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    iza · 9 lat temu
    Rewelacja. Pycha. I super sie prezentuje . Genialny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 9 lat temu
    Dziękuję za odpowiedż...bałam się,że mi się rozwali podczas obracania. Jak długo można przechowywać taki makowiec?Czy mozna go zamrażać?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Tak, można go zamrozić. Utrzymuje się długo, dopóki ciasto nie obeschnie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    AGA · 9 lat temu
    Czy trzeba ciasto obracać na końcu?Jaki to ma cel?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Nie musisz ciasta obracać, jak nie chcesz. Biszkopt może zostać na górze, ale ładniej się prezentuje odwrócony. Po odwróceniu możesz polukrować makowiec ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lidia · 9 lat temu
    Witam
    A co z proszkiem do pieczenia w biszkopcie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Qchenne kaprysy · 9 lat temu
    Makowiec idealny, dziękuję za świetny przepis :) Zapraszam do mnie, zobaczysz jak mi wyszedł. Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MagdaK. · 10 lat temu
    Zrobiłam, Pyszny! Nawet teściowej smakował:) Ale mak zostawiłam w mleku na noc. Dziękuję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnes Lena · 10 lat temu
    Joasiu
    Upieklam !!!! Pierwszy w zyciu makowiec :) Wyszedl genialny... wow
    Dzieki bardzo i WESOLYCH SWIAT - Jak widze moj makowiec nie doczeka swiat - jest pierwsza w nocy a moje dwa drapiezniki (maz i syn) pozeraja "po cichu" makowca - ubaw po pachy :lol: Jeszcze raz DZIEKI
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    vvv · 10 lat temu
    wygląda rewelacyjnie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 10 lat temu
    Mam pytanko a czy można dodadać gotowa mase makową taką ze sklepu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gin · 10 lat temu
    Wygląda wspaniale, taki makowiec musi być bardzo delikatny :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    pats · 10 lat temu
    Podzielam pogląd [i]bszwaj[/i]- wszystkie przepisy z tej strony są bardzo udane:-) Dzięki za tą stronkę :-) Co do tego makowca mam pytanie - ile tego mleka do sparzenia maku?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    jola8000 · 10 lat temu
    Fajny sposób na makowca, myślę, że go wykorzystam w przyszłości :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 10 lat temu
    Bardzo piękny ten makowiec. Kusi mnie od dawna by taki upiec, ale zawsze wybieram na święta struclę makową.Niemniej bardzo mi się Twój podoba.
    Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    magma · 10 lat temu
    wygląda rewelacyjnie:) na pewno bardzo smaczne:) ja tam lubię makowce:)