Makowiec na biszkopcie
Klasyczny makowiec na biszkoptowym spodzie. Ciasto pieczone jest w ten sposób, że ciężka masa makowa znajduje się na spodzie formy, a delikatny biszkopt na górze. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta należy je odwrócić, aby biszkopt znajdował się na dole. Makowiec można udekorować lukrem lub polać polewą czekoladową.
P.S. Moja ciocia piekła ten makowiec zawsze od razu z biszkoptem. Jednak podpiekając najpierw masę makową i dopiero później wylewając na nią biszkopt mamy pewność, że masa makowa będzie upieczona, a biszkopt niewysuszony.
Na zdjęciach znajduje się makowiec na biszkopcie bezglutenowym.
Składniki:
Masa makowa:
- 500 g maku
- 4 jajka
- 150 g masła
- 130 g cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- aromat migdałowy
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 100 g rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
- mleko do sparzenia maku
Biszkopt:
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- ¾ szklanki cukru (lub 150 g)
- ½ szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej) lub 80 g
- ½ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 80 g)
Lukier:
- 250 g cukru pudru
- 5 łyżek soku pomarańczowego
Dodatkowo:
- kandyzowana skórka cytrynowa do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Przygotować masę makową. Mak sparzyć w mleku. (Zalewam gorącym mlekiem i przykrywam na ok. 30 min. Można również mak gotować chwilę w mleku). Następnie osączyć i dwukrotnie zmielić.
- Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać po kolei po jednym żółtku. Następnie dodać mak, miód, parę kropli aromatu migdałowego, posiekane orzechy i rodzynki (lub kandyzowane skórki).
- Osobno ubić białka na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do masy makowej.
- Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć masę makową.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 min. w temperaturze 180°C.
- Ok. 15min. przed końcem pieczenia masy makowej przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając.
- Formę z masą makową wysunąć z piekarnika. Rozłożyć na niej biszkopt i piec dalej ok. 25min. Ciasto sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone w środku. Po upieczeniu pozostawić ciasto przy uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia. Kolejno oddzielić ciasto nożem od brzegów formy. Na formie ułożyć dużą deskę i odwrócić ciasto tak, aby biszkopt znajdował się na spodzie.
- Przygotować lukier. Cukier puder rozetrzeć z sokiem pomarańczowym na jednolitą masę. Lukier rozsmarować na warstwie makowej. Posypać posiekaną skórką cytrynową.
Smacznego.
Uwaga: 1 szklanka = 250ml.
Czas przygotowania: |
ok. 50 min. | |
Czas pieczenia: |
ok. 1 godz. | |
Czas oczekiwania: |
ok. 1 godz. | |
Liczba porcji: |
ok. 24 | |
Trudność: | średnie | |
Koszt: | średni |