Tarta cytrynowa z lemon curd

47 Komentarzy

Tarta cytrynowa z lemon curd

Mocno cytrynowa, a zarazem mocno słodka tarta z cytrynowym kremem budyniowym, przykryta grubą warstwą bezowej pianki. Cytrynowy krem lemon curd można przygotować nawet do dwóch tygodni wcześniej, a w dniu pieczenia tej tarty należy jedynie zrobić ciasto kruche i przygotować pianę na bezę.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 80g masła
  • 130g mąki pszennej
  • 40g cukru pudru
  • 1 żółtko

Beza:

  • 3 białka
  • 150g cukru

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30min. Ciasto rozwałkować i wykleić nim formę na tartę, najlepiej z wyciąganym dnem, o wymiarach ok. 11x 35cm. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami i piec ok. 5 min. do zarumienienia się ciasta. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Na chłodnym cieście rozsmarować lemon curd.
  2. Przygotować bezę. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Miksować, aż cały cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna i lśniąca. Pianę przełożyć do rękawa (lub worka) cukierniczego z ozdobną końcówką i wycisnąć na krem cytrynowy. (Można również pianę z białek wyłożyć łyżką na krem).

3

  1. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20min. w temperaturze 180°C, aż do zarumienienia się bezy. Beza po upieczeniu powinna być chrupiąca z zewnątrz, a piankowa w środku.
  2. Ciasto pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić na co najmniej 2 godz. do lodówki.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 20 min. (plus ok. 20min. na przygotowanie lemon curd)
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 45 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 30 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 9
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Tarta cytrynowa z lemon curd

Tarta cytrynowa z lemon curd

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    E. · 1 lat temu
    Czy można dzień wcześniej podpiec spód, a  w całości upiec następnego dnia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 1 lat temu
    Dzień dobry! Czy mogę tartę zamiast w 180°C przez 20min, piec w niższej temp i przez dłuższy czas ( jaka to mogłaby być temp i czas? Na np 90°C?) Piekę tą pyszną tartę już drugi raz i moje bezy się bardzo mocno przypiekają, a czubeczki są prawie spalone :(
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Faktycznie za ciemna. Ciasto jest podpieczone, lemon curd gotowy, więc tylko bezę obserwuj, aby się lekko zarumieniła. Spróbuj na ok. 130- 150 stopni do lekkiego zarumienienia. W środku beza będzie piankowa.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Patrycja · 1 lat temu
        Jutro będę piekła znowu, tylko z pomarańczowym kremem, a ta cytrynowa w środku była taka, natomiast w smaku cudowna (wszyscy są zachwyceni) <3
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    katarzyna · 1 lat temu
    jaki rozmiar jest tej formy na zdjęciach?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota Masłowska · 1 lat temu
    Dzień dobry nigdy nie robiłam tego lemon curd jak to się robi chętnie bym zrobiła jutro mam gości i pasowała by mi ta tarta Dziękuję 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 2 lat temu
    Tarta jest taka, jaką jadłam 15lat temu w Anglii, nigdy więcej mi się to nie zdarzyło!!!! Do dzisiaj.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 2 lat temu
    Dzien dobry mam gotowy lemon curd czy dodać trochę mąki ziemiaczanej żeby go zagescic
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Witam,Mam zamiar już od dłuższego czasu zrobić tarte wg tego przepisu bo brzmi obłędnie, ale niestety z powodu bezy byłabym sama do tego nawet jak byłoby przepyszne.. Czy można w związku z tym zwiększyć objętość lemon curd przez zmieszanie go z np serkiem mascarpone? Albo górę z bezy zastąpić czyms innym?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Tak. Możesz zmieszać lemon curd z mascarpone. Możesz też zamiast bezy, dać kleksy z ubitej śmietany lub śmietany z mascarpone.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mel · 4 lat temu
    Tarta wyszla pyszna - opinia mojego najwiekszego krytyka 4 letniego synka 🙂Trzymalam w lodowce cala noc jednak lemon curd troche plynny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 5 lat temu
    Dzień dobry. Czy masę cytrynowa można zrobić w większej ilości i zamrozić? Ola
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 7 lat temu
    Witam,czy w trakcie pieczenia tarty z gotową już bezą piekarnik ma być ustawiony ustawić góra - dół ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 7 lat temu
    Witam ,czy tego kremu wychodzi dużo? Chciałam zrobić dwie tarty i zastanawiam się czy wystarczy mi go? Czy to są składniki na jedną porcję? Proszę o odpowiedź
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 8 lat temu
    Moja córka prosiła mnie o tą tartę jakieś dwa lata, niestety nie miałam dobrego przepisu, w końcu dzisiaj upiekłam z Pani przepisu i muszę powiedzieć, że tarta jest obłędna :)Krem Lemon Curd jest niepowtarzalny a smak całej tarty niezapomniany. Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 8 lat temu
    Bardzo dziękuję za odpowiedz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 8 lat temu
    Dobry wieczór. Czy mogę zrobić tą tartę w formie tartaletek? Chodzi mi o to, czy czas ich pieczenia się skróci? Proszę o szybką odpowiedz...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Na pewno się skróci. Piecz je ok. 10 minut, a po ściągnięciu papieru do zarumienienia. Później z bezą również do jej zarumienienia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    beata · 9 lat temu
    Witam
    A gdzie znajdę przepis na lemon curd ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 9 lat temu
    Tarta przepyszna!! Lemon curd - super!!! Nie mogę wyjść z zachwytu. Tego typu ciasto jadłam w Barcelonie i od czasu do czasu wracał do mnie ten smak - słodko-cytrynowy. Rewelacja! (zrobiłam na normalnej okrągłej formie do tarty)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 9 lat temu
    Proszę mi powiedzieć, czy lemon curd mogę zrobić zaraz przed zrobieniem spodu i piany? Czy trzeba z wyprzedzeniem, żeby się schłodził w lodówce? Chcę dziś zrobić tę tartę, ale nie mam czasu na chłodzenie, tylko po zrobieniu ze 2-3 godzinki mogę schładzać już po zrobieniu. Będzie dobrze, czy przełożyć pieczenie na kiedy indziej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 9 lat temu
    Wygląda pysznie.. Zbliżają się moje urodziny i mam zamiar zrobić to cudo;) tylkO napisane jest ze piec z kulkami ceramicznymi albo fasola.. Czyli taka np piękny jaś? I dużo tego trzeba? Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Tak, może być ta fasola. Należy jej nasypać tyle, aby obiążyć cały spód ciasta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina Czubaszek · 10 lat temu
    Witam, czy można do tego dodać troche np. Rumu? Do samego lemon curd oczywiście. Nie popsuje sie to w pieczeniu?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Możesz dodać trochę alkoholu do gotowego, gorącego lemon curd. Tylko, czy rum tutaj pasuje? Mnie jakoś niebardzo. Lepiej może wódkę z posmakiem cytryny? Osobiście darowałabym sobie dodatek alkoholu w tym przypadku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kuchnia u Krysi · 10 lat temu
    Świetny, przystępny przepis i fantastycznie upieczone ciasto. Genialne :)