Mocno cytrynowa, a zarazem mocno słodka tarta z cytrynowym kremem budyniowym, przykryta grubą warstwą bezowej pianki. Cytrynowy krem lemon curd można przygotować nawet do dwóch tygodni wcześniej, a w dniu pieczenia tej tarty należy jedynie zrobić ciasto kruche i przygotować pianę na bezę.
Przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30min. Ciasto rozwałkować i wykleić nim formę na tartę, najlepiej z wyciąganym dnem, o wymiarach ok. 11x 35cm. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami i piec ok. 5 min. do zarumienienia się ciasta. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
Na chłodnym cieście rozsmarować lemon curd.
Przygotować bezę. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Miksować, aż cały cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna i lśniąca. Pianę przełożyć do rękawa (lub worka) cukierniczego z ozdobną końcówką i wycisnąć na krem cytrynowy. (Można również pianę z białek wyłożyć łyżką na krem).
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20min. w temperaturze 180°C, aż do zarumienienia się bezy. Beza po upieczeniu powinna być chrupiąca z zewnątrz, a piankowa w środku.
Ciasto pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić na co najmniej 2 godz. do lodówki.
Smacznego.
Czas przygotowania:
ok. 20 min. (plus ok. 20min. na przygotowanie lemon curd)
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
11 lat temu
Tarta wyszła zjawiskowa, szkoda ją było kroić, bo tak pięknie się prezentowała. Jeśli chodzi o smak to jest specyficzny, nie każdemu może przypaść do gustu, ale moi goście byli zachwyceni.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
11 lat temu
Też zrobiona. Wyszła pysznie :-)
Zadowoleni goście zjedli wszystko :lol:
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Basia·
11 lat temu
Zrobilam (naprawdę prosty przepis!). Spróbowałam. Jestem w niebie...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Szpula·
11 lat temu
Nic dodać nic ująć: REWELACJA
Pierwszy raz do ciasta kruchego użyłam cukru pudru zamiast kryształu i faktycznie ciasto jest gładziutkiej i kruche.
Następna na liście tarta z malinowym curd :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
iwona·
11 lat temu
Witam, Pani Joanno jak nie mam fasolki ani tych kulek to mogę piec ciasto bez tego?/chciałam się jeszcze zapytać ile potrzeba tego lemon curd?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Potrzebny jest cały lemon curd przygotowany według tego przepisu:[url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/kremy-masla/666-lemon-curd"]Lemon curd[/url].
Dobrze by było czymś ciasto obciążyć. Może być dowolna fasola, albo groch. Bez też można ewentualnie upiec, ale ciasto może się "wybrzuszać".
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
anett·
11 lat temu
Skad ten krem gotowy pani joanno skad go wziasc
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
W składnikach Lemon Curd jest podlinkowany. Kliknij na niego.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Przemek·
11 lat temu
Witam
Mam dziecko na diecie bezglutenowej. Jaką mąką można zastąpić pszenną. Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gin·
11 lat temu
Ależ ta beza jest cudowna, idealnie piankowa w środku i kruchutka z zewnątrz :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
11 lat temu
Wow, ta tarta wygląda obłędnie! :)
Wspaniały przepis!*.*