Mocno cytrynowa, a zarazem mocno słodka tarta z cytrynowym kremem budyniowym, przykryta grubą warstwą bezowej pianki. Cytrynowy krem lemon curd można przygotować nawet do dwóch tygodni wcześniej, a w dniu pieczenia tej tarty należy jedynie zrobić ciasto kruche i przygotować pianę na bezę.
Przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30min. Ciasto rozwałkować i wykleić nim formę na tartę, najlepiej z wyciąganym dnem, o wymiarach ok. 11x 35cm. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami i piec ok. 5 min. do zarumienienia się ciasta. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
Na chłodnym cieście rozsmarować lemon curd.
Przygotować bezę. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Miksować, aż cały cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna i lśniąca. Pianę przełożyć do rękawa (lub worka) cukierniczego z ozdobną końcówką i wycisnąć na krem cytrynowy. (Można również pianę z białek wyłożyć łyżką na krem).
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20min. w temperaturze 180°C, aż do zarumienienia się bezy. Beza po upieczeniu powinna być chrupiąca z zewnątrz, a piankowa w środku.
Ciasto pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić na co najmniej 2 godz. do lodówki.
Smacznego.
Czas przygotowania:
ok. 20 min. (plus ok. 20min. na przygotowanie lemon curd)
Dzień dobry! Czy mogę tartę zamiast w 180°C przez 20min, piec w niższej temp i przez dłuższy czas ( jaka to mogłaby być temp i czas? Na np 90°C?) Piekę tą pyszną tartę już drugi raz i moje bezy się bardzo mocno przypiekają, a czubeczki są prawie spalone :(
Faktycznie za ciemna. Ciasto jest podpieczone, lemon curd gotowy, więc tylko bezę obserwuj, aby się lekko zarumieniła. Spróbuj na ok. 130- 150 stopni do lekkiego zarumienienia. W środku beza będzie piankowa.
Tutaj proszę bezpośredni link do przepisu na lemon curd (w składnikach słowo lemon curd też jest linkiem 😉 ) https://domowe-wypieki.pl/przepisy/kremy-masla/666-lemon-curd
Dobrze by było, gdyby lemon curd był po przygotowaniu jeszcze schłodzony w lodówce.
Witam,Mam zamiar już od dłuższego czasu zrobić tarte wg tego przepisu bo brzmi obłędnie, ale niestety z powodu bezy byłabym sama do tego nawet jak byłoby przepyszne.. Czy można w związku z tym zwiększyć objętość lemon curd przez zmieszanie go z np serkiem mascarpone? Albo górę z bezy zastąpić czyms innym?
Witam ,czy tego kremu wychodzi dużo? Chciałam zrobić dwie tarty i zastanawiam się czy wystarczy mi go? Czy to są składniki na jedną porcję? Proszę o odpowiedź
Moja córka prosiła mnie o tą tartę jakieś dwa lata, niestety nie miałam dobrego przepisu, w końcu dzisiaj upiekłam z Pani przepisu i muszę powiedzieć, że tarta jest obłędna :)Krem Lemon Curd jest niepowtarzalny a smak całej tarty niezapomniany. Pozdrawiam.
Tarta przepyszna!! Lemon curd - super!!! Nie mogę wyjść z zachwytu. Tego typu ciasto jadłam w Barcelonie i od czasu do czasu wracał do mnie ten smak - słodko-cytrynowy. Rewelacja! (zrobiłam na normalnej okrągłej formie do tarty)
Proszę mi powiedzieć, czy lemon curd mogę zrobić zaraz przed zrobieniem spodu i piany? Czy trzeba z wyprzedzeniem, żeby się schłodził w lodówce? Chcę dziś zrobić tę tartę, ale nie mam czasu na chłodzenie, tylko po zrobieniu ze 2-3 godzinki mogę schładzać już po zrobieniu. Będzie dobrze, czy przełożyć pieczenie na kiedy indziej?
Wygląda pysznie.. Zbliżają się moje urodziny i mam zamiar zrobić to cudo;) tylkO napisane jest ze piec z kulkami ceramicznymi albo fasola.. Czyli taka np piękny jaś? I dużo tego trzeba? Pozdrawiam
Możesz dodać trochę alkoholu do gotowego, gorącego lemon curd. Tylko, czy rum tutaj pasuje? Mnie jakoś niebardzo. Lepiej może wódkę z posmakiem cytryny? Osobiście darowałabym sobie dodatek alkoholu w tym przypadku.