Tarta cytrynowa z lemon curd

47 Komentarzy

Tarta cytrynowa z lemon curd

Mocno cytrynowa, a zarazem mocno słodka tarta z cytrynowym kremem budyniowym, przykryta grubą warstwą bezowej pianki. Cytrynowy krem lemon curd można przygotować nawet do dwóch tygodni wcześniej, a w dniu pieczenia tej tarty należy jedynie zrobić ciasto kruche i przygotować pianę na bezę.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 80g masła
  • 130g mąki pszennej
  • 40g cukru pudru
  • 1 żółtko

Beza:

  • 3 białka
  • 150g cukru

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30min. Ciasto rozwałkować i wykleić nim formę na tartę, najlepiej z wyciąganym dnem, o wymiarach ok. 11x 35cm. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami i piec ok. 5 min. do zarumienienia się ciasta. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Na chłodnym cieście rozsmarować lemon curd.
  2. Przygotować bezę. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Miksować, aż cały cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna i lśniąca. Pianę przełożyć do rękawa (lub worka) cukierniczego z ozdobną końcówką i wycisnąć na krem cytrynowy. (Można również pianę z białek wyłożyć łyżką na krem).

3

  1. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20min. w temperaturze 180°C, aż do zarumienienia się bezy. Beza po upieczeniu powinna być chrupiąca z zewnątrz, a piankowa w środku.
  2. Ciasto pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić na co najmniej 2 godz. do lodówki.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 20 min. (plus ok. 20min. na przygotowanie lemon curd)
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 45 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 30 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 9
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Tarta cytrynowa z lemon curd

Tarta cytrynowa z lemon curd

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 10 lat temu
    Tarta wyszła zjawiskowa, szkoda ją było kroić, bo tak pięknie się prezentowała. Jeśli chodzi o smak to jest specyficzny, nie każdemu może przypaść do gustu, ale moi goście byli zachwyceni.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 10 lat temu
    Też zrobiona. Wyszła pysznie :-)
    Zadowoleni goście zjedli wszystko :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 10 lat temu
    Zrobilam (naprawdę prosty przepis!). Spróbowałam. Jestem w niebie...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Szpula · 10 lat temu
    Nic dodać nic ująć: REWELACJA

    Pierwszy raz do ciasta kruchego użyłam cukru pudru zamiast kryształu i faktycznie ciasto jest gładziutkiej i kruche.

    Następna na liście tarta z malinowym curd :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    iwona · 10 lat temu
    Witam, Pani Joanno jak nie mam fasolki ani tych kulek to mogę piec ciasto bez tego?/chciałam się jeszcze zapytać ile potrzeba tego lemon curd?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Potrzebny jest cały lemon curd przygotowany według tego przepisu:[url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/kremy-masla/666-lemon-curd"]Lemon curd[/url].
      Dobrze by było czymś ciasto obciążyć. Może być dowolna fasola, albo groch. Bez też można ewentualnie upiec, ale ciasto może się "wybrzuszać".
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anett · 10 lat temu
    Skad ten krem gotowy pani joanno skad go wziasc
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Przemek · 10 lat temu
    Witam
    Mam dziecko na diecie bezglutenowej. Jaką mąką można zastąpić pszenną. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gin · 10 lat temu
    Ależ ta beza jest cudowna, idealnie piankowa w środku i kruchutka z zewnątrz :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 10 lat temu
    Wow, ta tarta wygląda obłędnie! :)
    Wspaniały przepis!*.*