Mocno cytrynowa, a zarazem mocno słodka tarta z cytrynowym kremem budyniowym, przykryta grubą warstwą bezowej pianki. Cytrynowy krem lemon curd można przygotować nawet do dwóch tygodni wcześniej, a w dniu pieczenia tej tarty należy jedynie zrobić ciasto kruche i przygotować pianę na bezę.
Przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30min. Ciasto rozwałkować i wykleić nim formę na tartę, najlepiej z wyciąganym dnem, o wymiarach ok. 11x 35cm. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami i piec ok. 5 min. do zarumienienia się ciasta. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
Na chłodnym cieście rozsmarować lemon curd.
Przygotować bezę. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Miksować, aż cały cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna i lśniąca. Pianę przełożyć do rękawa (lub worka) cukierniczego z ozdobną końcówką i wycisnąć na krem cytrynowy. (Można również pianę z białek wyłożyć łyżką na krem).
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20min. w temperaturze 180°C, aż do zarumienienia się bezy. Beza po upieczeniu powinna być chrupiąca z zewnątrz, a piankowa w środku.
Ciasto pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić na co najmniej 2 godz. do lodówki.
Smacznego.
Czas przygotowania:
ok. 20 min. (plus ok. 20min. na przygotowanie lemon curd)
Tarta wyszła zjawiskowa, szkoda ją było kroić, bo tak pięknie się prezentowała. Jeśli chodzi o smak to jest specyficzny, nie każdemu może przypaść do gustu, ale moi goście byli zachwyceni.
Potrzebny jest cały lemon curd przygotowany według tego przepisu:[url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/kremy-masla/666-lemon-curd"]Lemon curd[/url].
Dobrze by było czymś ciasto obciążyć. Może być dowolna fasola, albo groch. Bez też można ewentualnie upiec, ale ciasto może się "wybrzuszać".