Ciasto styropian lub inaczej zwane sernikiem bez sera. Dość dziwna nazwa jak na ciasto. Skąd się wzięła, nie wiadomo. Możliwe, że masa niby serowa, a tak naprawdę nie zawierająca w ogóle sera, w klasycznej wersji jest biała i przypomina styropian. Bez względu na nazwę ciasto smakuje jak sernik. Jest smaczne, lekkie, orzeźwiające i tanie. Zamiast sera do jego przygotowania używamy jogurtu naturalnego lub owocowego, albo śmietany. Dodatkowo ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania.
Poniżej podaję dwie propozycje na to ciasto: styropian przygotowany na jogurcie naturalnym typu greckiego z brzoskwiniami z puszki, a drugi na jogurcie jagodowym z borówką amerykańską. Oczywiście zamiast jogurtu jagodowego można użyć również innego jogurtu smakowego.
Styropian z brzoskwiniami:
Składniki:
Ciasto kruche:
250 g masła (lub margaryny), schłodzonego
100 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
5 żółtek (z jajek rozmiaru M)
450 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
1 litr jogurtu naturalnego np. typu greckiego, temperatura pokojowa
200 g cukru
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 budyń ok. 37g)
5 białek
Dodatkowo:
1 duża puszka brzoskwiń (waga ok. 820 g z syropem)
Sposób przygotowania:
Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować ciasto kruche: Z masła (pokrojonego na małe kawałki), cukru, żółtek, mąki i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika. Drugą połowę wykleić na dnie przygotowanej formy i nakłuć widelcem.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto lekko się zarumieni.
Odsączyć brzoskwinie na sitku, a następnie pokroić je na plasterki. (Jedną połówkę kroję na 5 części).
Jogurt wymieszać trzepaczką z cukrem. Następnie wmieszać przesiane przez sitko budynie w proszku. Osobno ubić białka na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy jogurtowej. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto. (Ciasto może być chłodne lub jeszcze lekko ciepłe).
Na górze masy ułożyć kawałki brzoskwiń. (Brzoskwinie powinny utrzymać się na masie).
Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć je na wierzch ciasta na tarce o grubych oczkach.
Ciasto piec ok. 1 godziny w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia.
Przechowywać w lodówce.
Styropian jagodowy:
Składniki:
Ciasto kruche:
250 g masła (lub margaryny), schłodzonego
100 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
5 żółtek (z jajek rozmiaru M)
450 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
1 litr jogurtu jagodowego (lub innego smakowego), temperatura pokojowa
100 g cukru
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 budyń ok. 37g)
5 białek
Dodatkowo:
ok. 250 g borówki amerykańskiej lub jagód
Sposób przygotowania:
Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować ciasto kruche: Z masła (pokrojonego na małe kawałki), cukru, żółtek, mąki i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika. Drugą połowę wykleić na dnie przygotowanej formy i nakłuć widelcem.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto lekko się zarumieni.
Jogurt wymieszać trzepaczką z cukrem. Następnie wmieszać przesiane przez sitko budynie w proszku. Osobno ubić białka na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy jogurtowej. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto. (Ciasto może być chłodne lub jeszcze lekko ciepłe).
Na górę masy wysypać borówkę amerykańską. (Można ją również wmieszać do masy przed wyłożeniem na ciasto).
Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć je na wierzch ciasta na tarce o grubych oczkach.
Ciasto piec ok. 1 godziny w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna·
4 lat temu
Ciasto na prawdę musi być przechowywane w lodówce skoro wszystko jest upieczone?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Nie musi. Zależy ile ma stać i w jakiej temperaturze. Traktuj je jak sernik. Ja trzymam sernik w lodówce ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Krzysztof·
3 lat temu
Przede wszystkim jak jest schłodzone ma fajniejszą konsystencję, lepiej się wiąże i smakuje... Przynajmniej mi i naszej rodzince. (happy)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewka·
6 lat temu
Czy do masy jogurtowej można dodać dodatkowo wiórki kokosowe?? Widziałam tak w innych przepisach.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
6 lat temu
1 litr jogurtu to ile to gramów? (wm)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Pablo:)·
6 lat temu
1 litr=1kg=1000gram
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
5 lat temu
To nie woda by miało tyle samo gram co litr.Inna gęstość jogurt jest cięższy od wody.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika Wymiatał·
7 lat temu
Witam, czy można dodać warstwę bezową na masę jogurtową tak jak w serniku z brzoskwiniami?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Tak, nie widzę przeszkód ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Bogna·
7 lat temu
Witam, czy mogę użyć jogurtów greckich?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
8 lat temu
Miałam obawy czy wyjdzie. Udało się. Ciasto zrobiło furorę na urodzinach córeczki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kuba·
9 lat temu
Witam czy w wersji z jagodami można również użyć jogurtu naturalnego czy koniecznie musimy być owocowy?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Oczywiście możesz użyć jogurtu naturalnego. Zrób jak w wersji z brzoskwiniami.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kuba·
9 lat temu
Dziękuję. Przepis super. Ciasto wyszło bardzo dobre
( z brzoskwiniami). Dziś spróbuję z jeżynami. Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Angie·
9 lat temu
PYSZNY! Zrobiłam z brzoskwiniami.Został cały zjdzony prawie,że natychmiast :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
9 lat temu
Ok, już doczytałam, że mogą być owoce mrożone ;-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
9 lat temu
Czy mogłabym do jogurtu dodać mrożone truskawki? Przeżyją w piekarniku? ;-) Będę wdzięczna za odpowiedź ;-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Krzysiek·
10 lat temu
Witam. Przepis super robiłem już trzy razy i za każdym razem modyfikowałem przepis, za każdym razem ciasto wychodziło i było bardzo smaczne. Po prostu kombinowałem z jogurtem (dodawałem trochę jogurtu, trochę serka waniliowego Danio ), a ostatnio na połowie blachy rozłożyłem brzoskwinie, a na drugiej połowie rodzynki, obie połowy smakowały znakomicie. Bardzo polecam ten przepis. Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Barbara·
10 lat temu
Rewelka! Super przepis, bo robiłam pierwszy raz i wyszło idealne. Na pewno lżejsze od typowego sernika, który uwielbiam, ale smakuje tak samo. Jestem akurat po imieninach i wszyscy chcą przepis:-)Na pewno skorzystam tu z wielu przepisów i już rozesłałam link. Dzięki :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
10 lat temu
Super przepis..ciasto udane i co najwazniejsze to pyszne i lekkie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
10 lat temu
witam, czy jogurty muszą mieć temp. pokojową? :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Tak, powinny.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
gosia·
10 lat temu
Czy mozna zamiast jogurtu uzyc maslanki owocowej?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Bianka·
10 lat temu
Wczoraj robiłam :) Wyszło pyszne. Ciasto jest naprawdę godne polecenia z resztą to już kolejne z tego blogu. Świetny jest. Jestem stałym gościem :P
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
dominika·
10 lat temu
witam serdecznie!ciasto rewelacyjne!!!bardzo łatwe w przygotowaniu,tanie,i zawsze się udaje,to już moje 3cie,gorąco polecam,przepis wspaniały,
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
11 lat temu
Świetny blog! Zrobiłam pierwsze w życiu ciasto (w sensie takie od podstaw ;) wg Pani przepisu i od razu wyszło wspaniale :) Widać, że przepisy sprawdzone, a nie wrzucane byle wrzucić. Będę tu wracać, DZIĘKUJĘ :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
11 lat temu
Witam. Wczoraj odkryłam tą stronkę z przepisami są świetne bardzo czytelnie napisane i proste jak dla początkujących osób. Dziś zrobiłam ten cudny "styropian" efekt jest po prostu dla mnie świetny. Bardzo polecam tą stronę wszystkim nawet tym początkującym. Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Bogusława·
11 lat temu
Świetne to prawda, praktycznie zawsze wychodzi, smakuje praktycznie jak sernik - dużo zależy jaki jogurt się kupi - najlepszy był ten taki w wiaderku kilogramowym jak ser na sernik i opłaca się 5zł takie wiaderko i jeszcze na sałatkę zostanie:)- jaka firma to była nie pamiętam. znika szybciej niż się pojawiło obojętnie czy na jogurcie owocowym czy na zwykłym :) Polecam :-)