Styropian

49 Komentarzy
Ciasto styropian

Ciasto styropian lub inaczej zwane sernikiem bez sera. Dość dziwna nazwa jak na ciasto. Skąd się wzięła, nie wiadomo. Możliwe, że masa niby serowa, a tak naprawdę nie zawierająca w ogóle sera, w klasycznej wersji jest biała i przypomina styropian. Bez względu na nazwę ciasto smakuje jak sernik. Jest smaczne, lekkie, orzeźwiające i tanie. Zamiast sera do jego przygotowania używamy jogurtu naturalnego lub owocowego, albo śmietany. Dodatkowo ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania.

Poniżej podaję dwie propozycje na to ciasto: styropian przygotowany na jogurcie naturalnym typu greckiego z brzoskwiniami z puszki, a drugi na jogurcie jagodowym z borówką amerykańską. Oczywiście zamiast jogurtu jagodowego można użyć również innego jogurtu smakowego.

Styropian z brzoskwiniami:

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 250 g masła (lub margaryny), schłodzonego
  • 100 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
  • 5 żółtek (z jajek rozmiaru M)
  • 450 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 1 litr jogurtu naturalnego np. typu greckiego, temperatura pokojowa
  • 200 g cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 budyń ok. 37g)
  • 5 białek

Dodatkowo:

  • 1 duża puszka brzoskwiń (waga ok. 820 g z syropem)

Sposób przygotowania:

  1. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Przygotować ciasto kruche: Z masła (pokrojonego na małe kawałki), cukru, żółtek, mąki i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika. Drugą połowę wykleić na dnie przygotowanej formy i nakłuć widelcem.

2

  1. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto lekko się zarumieni.

3

  1. Odsączyć brzoskwinie na sitku, a następnie pokroić je na plasterki. (Jedną połówkę kroję na 5 części).
  2. Jogurt wymieszać trzepaczką z cukrem. Następnie wmieszać przesiane przez sitko budynie w proszku. Osobno ubić białka na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy jogurtowej. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto. (Ciasto może być chłodne lub jeszcze lekko ciepłe).
  3. Na górze masy ułożyć kawałki brzoskwiń. (Brzoskwinie powinny utrzymać się na masie).

4

  1. Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć je na wierzch ciasta na tarce o grubych oczkach.

5

  1. Ciasto piec ok. 1 godziny w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia.
  2. Przechowywać w lodówce.

Styropian jagodowy:

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 250 g masła (lub margaryny), schłodzonego
  • 100 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
  • 5 żółtek (z jajek rozmiaru M)
  • 450 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 1 litr jogurtu jagodowego (lub innego smakowego), temperatura pokojowa
  • 100 g cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 budyń ok. 37g)
  • 5 białek

Dodatkowo:

  • ok. 250 g borówki amerykańskiej lub jagód

Sposób przygotowania:

  1. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Przygotować ciasto kruche: Z masła (pokrojonego na małe kawałki), cukru, żółtek, mąki i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika. Drugą połowę wykleić na dnie przygotowanej formy i nakłuć widelcem.
  3. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto lekko się zarumieni.
  4. Jogurt wymieszać trzepaczką z cukrem. Następnie wmieszać przesiane przez sitko budynie w proszku. Osobno ubić białka na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy jogurtowej. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto. (Ciasto może być chłodne lub jeszcze lekko ciepłe).
  5. Na górę masy wysypać borówkę amerykańską. (Można ją również wmieszać do masy przed wyłożeniem na ciasto).
  6. Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć je na wierzch ciasta na tarce o grubych oczkach.
  7. Ciasto piec ok. 1 godziny w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia.
  8. Przechowywać w lodówce.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Ciasto styropian Ciasto styropian Ciasto styropianCiasto styropian
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 3 lat temu
    Ciasto na prawdę musi być przechowywane w lodówce skoro wszystko jest upieczone?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Nie musi. Zależy ile ma stać i w jakiej temperaturze. Traktuj je jak sernik. Ja trzymam sernik w lodówce ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Krzysztof · 2 lat temu
      Przede wszystkim jak jest schłodzone ma fajniejszą konsystencję, lepiej się wiąże i smakuje... Przynajmniej mi i naszej rodzince. (happy)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewka · 5 lat temu
    Czy do masy jogurtowej można dodać dodatkowo wiórki kokosowe?? Widziałam tak w innych przepisach.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 5 lat temu
    1 litr jogurtu to ile to gramów? (wm)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Pablo:) · 5 lat temu
      1 litr=1kg=1000gram
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Aga · 4 lat temu
        To nie woda by miało tyle samo gram co litr.Inna gęstość jogurt jest cięższy od wody.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika Wymiatał · 6 lat temu
    Witam, czy można dodać warstwę bezową na masę jogurtową tak jak w serniku z brzoskwiniami?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bogna · 6 lat temu
    Witam, czy mogę użyć jogurtów greckich?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 7 lat temu
    Miałam obawy czy wyjdzie. Udało się. Ciasto zrobiło furorę na urodzinach córeczki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kuba · 8 lat temu
    Witam czy w wersji z jagodami można również użyć jogurtu naturalnego czy koniecznie musimy być owocowy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Oczywiście możesz użyć jogurtu naturalnego. Zrób jak w wersji z brzoskwiniami.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Kuba · 8 lat temu
        Dziękuję. Przepis super. Ciasto wyszło bardzo dobre
        ( z brzoskwiniami). Dziś spróbuję z jeżynami. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angie · 8 lat temu
    PYSZNY! Zrobiłam z brzoskwiniami.Został cały zjdzony prawie,że natychmiast :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 8 lat temu
    Ok, już doczytałam, że mogą być owoce mrożone ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 8 lat temu
    Czy mogłabym do jogurtu dodać mrożone truskawki? Przeżyją w piekarniku? ;-) Będę wdzięczna za odpowiedź ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krzysiek · 9 lat temu
    Witam. Przepis super robiłem już trzy razy i za każdym razem modyfikowałem przepis, za każdym razem ciasto wychodziło i było bardzo smaczne. Po prostu kombinowałem z jogurtem (dodawałem trochę jogurtu, trochę serka waniliowego Danio ), a ostatnio na połowie blachy rozłożyłem brzoskwinie, a na drugiej połowie rodzynki, obie połowy smakowały znakomicie. Bardzo polecam ten przepis. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara · 9 lat temu
    Rewelka! Super przepis, bo robiłam pierwszy raz i wyszło idealne. Na pewno lżejsze od typowego sernika, który uwielbiam, ale smakuje tak samo. Jestem akurat po imieninach i wszyscy chcą przepis:-)Na pewno skorzystam tu z wielu przepisów i już rozesłałam link. Dzięki :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 9 lat temu
    Super przepis..ciasto udane i co najwazniejsze to pyszne i lekkie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 9 lat temu
    witam, czy jogurty muszą mieć temp. pokojową? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gosia · 9 lat temu
    Czy mozna zamiast jogurtu uzyc maslanki owocowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bianka · 9 lat temu
    Wczoraj robiłam :) Wyszło pyszne. Ciasto jest naprawdę godne polecenia z resztą to już kolejne z tego blogu. Świetny jest. Jestem stałym gościem :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    dominika · 9 lat temu
    witam serdecznie!ciasto rewelacyjne!!!bardzo łatwe w przygotowaniu,tanie,i zawsze się udaje,to już moje 3cie,gorąco polecam,przepis wspaniały,
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 10 lat temu
    Świetny blog! Zrobiłam pierwsze w życiu ciasto (w sensie takie od podstaw ;) wg Pani przepisu i od razu wyszło wspaniale :) Widać, że przepisy sprawdzone, a nie wrzucane byle wrzucić. Będę tu wracać, DZIĘKUJĘ :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 10 lat temu
    Witam. Wczoraj odkryłam tą stronkę z przepisami są świetne bardzo czytelnie napisane i proste jak dla początkujących osób. Dziś zrobiłam ten cudny "styropian" efekt jest po prostu dla mnie świetny. Bardzo polecam tą stronę wszystkim nawet tym początkującym. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bogusława · 10 lat temu
    Świetne to prawda, praktycznie zawsze wychodzi, smakuje praktycznie jak sernik - dużo zależy jaki jogurt się kupi - najlepszy był ten taki w wiaderku kilogramowym jak ser na sernik i opłaca się 5zł takie wiaderko i jeszcze na sałatkę zostanie:)- jaka firma to była nie pamiętam. znika szybciej niż się pojawiło obojętnie czy na jogurcie owocowym czy na zwykłym :) Polecam :-)