Ciasto styropian lub inaczej zwane sernikiem bez sera. Dość dziwna nazwa jak na ciasto. Skąd się wzięła, nie wiadomo. Możliwe, że masa niby serowa, a tak naprawdę nie zawierająca w ogóle sera, w klasycznej wersji jest biała i przypomina styropian. Bez względu na nazwę ciasto smakuje jak sernik. Jest smaczne, lekkie, orzeźwiające i tanie. Zamiast sera do jego przygotowania używamy jogurtu naturalnego lub owocowego, albo śmietany. Dodatkowo ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania.
Poniżej podaję dwie propozycje na to ciasto: styropian przygotowany na jogurcie naturalnym typu greckiego z brzoskwiniami z puszki, a drugi na jogurcie jagodowym z borówką amerykańską. Oczywiście zamiast jogurtu jagodowego można użyć również innego jogurtu smakowego.
Styropian z brzoskwiniami:
Składniki:
Ciasto kruche:
250 g masła (lub margaryny), schłodzonego
100 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
5 żółtek (z jajek rozmiaru M)
450 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
1 litr jogurtu naturalnego np. typu greckiego, temperatura pokojowa
200 g cukru
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 budyń ok. 37g)
5 białek
Dodatkowo:
1 duża puszka brzoskwiń (waga ok. 820 g z syropem)
Sposób przygotowania:
Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować ciasto kruche: Z masła (pokrojonego na małe kawałki), cukru, żółtek, mąki i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika. Drugą połowę wykleić na dnie przygotowanej formy i nakłuć widelcem.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto lekko się zarumieni.
Odsączyć brzoskwinie na sitku, a następnie pokroić je na plasterki. (Jedną połówkę kroję na 5 części).
Jogurt wymieszać trzepaczką z cukrem. Następnie wmieszać przesiane przez sitko budynie w proszku. Osobno ubić białka na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy jogurtowej. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto. (Ciasto może być chłodne lub jeszcze lekko ciepłe).
Na górze masy ułożyć kawałki brzoskwiń. (Brzoskwinie powinny utrzymać się na masie).
Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć je na wierzch ciasta na tarce o grubych oczkach.
Ciasto piec ok. 1 godziny w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia.
Przechowywać w lodówce.
Styropian jagodowy:
Składniki:
Ciasto kruche:
250 g masła (lub margaryny), schłodzonego
100 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
5 żółtek (z jajek rozmiaru M)
450 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
1 litr jogurtu jagodowego (lub innego smakowego), temperatura pokojowa
100 g cukru
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 budyń ok. 37g)
5 białek
Dodatkowo:
ok. 250 g borówki amerykańskiej lub jagód
Sposób przygotowania:
Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować ciasto kruche: Z masła (pokrojonego na małe kawałki), cukru, żółtek, mąki i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika. Drugą połowę wykleić na dnie przygotowanej formy i nakłuć widelcem.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto lekko się zarumieni.
Jogurt wymieszać trzepaczką z cukrem. Następnie wmieszać przesiane przez sitko budynie w proszku. Osobno ubić białka na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy jogurtowej. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto. (Ciasto może być chłodne lub jeszcze lekko ciepłe).
Na górę masy wysypać borówkę amerykańską. (Można ją również wmieszać do masy przed wyłożeniem na ciasto).
Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć je na wierzch ciasta na tarce o grubych oczkach.
Ciasto piec ok. 1 godziny w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia.
Witam. Przepis super robiłem już trzy razy i za każdym razem modyfikowałem przepis, za każdym razem ciasto wychodziło i było bardzo smaczne. Po prostu kombinowałem z jogurtem (dodawałem trochę jogurtu, trochę serka waniliowego Danio ), a ostatnio na połowie blachy rozłożyłem brzoskwinie, a na drugiej połowie rodzynki, obie połowy smakowały znakomicie. Bardzo polecam ten przepis. Pozdrawiam
Rewelka! Super przepis, bo robiłam pierwszy raz i wyszło idealne. Na pewno lżejsze od typowego sernika, który uwielbiam, ale smakuje tak samo. Jestem akurat po imieninach i wszyscy chcą przepis:-)Na pewno skorzystam tu z wielu przepisów i już rozesłałam link. Dzięki :-)
Świetny blog! Zrobiłam pierwsze w życiu ciasto (w sensie takie od podstaw ;) wg Pani przepisu i od razu wyszło wspaniale :) Widać, że przepisy sprawdzone, a nie wrzucane byle wrzucić. Będę tu wracać, DZIĘKUJĘ :)
Witam. Wczoraj odkryłam tą stronkę z przepisami są świetne bardzo czytelnie napisane i proste jak dla początkujących osób. Dziś zrobiłam ten cudny "styropian" efekt jest po prostu dla mnie świetny. Bardzo polecam tą stronę wszystkim nawet tym początkującym. Pozdrawiam
Świetne to prawda, praktycznie zawsze wychodzi, smakuje praktycznie jak sernik - dużo zależy jaki jogurt się kupi - najlepszy był ten taki w wiaderku kilogramowym jak ser na sernik i opłaca się 5zł takie wiaderko i jeszcze na sałatkę zostanie:)- jaka firma to była nie pamiętam. znika szybciej niż się pojawiło obojętnie czy na jogurcie owocowym czy na zwykłym :) Polecam :-)