Dość proste ciasto na kruchym spodzie z kwaśnymi porzeczkami (mogą być również inne owoce) zalane budyniem i posypane kruszonką. Ciasto jest niskie, mało słodkie i kwaskowate od porzeczek. Dla miłośników słodkich wypieków proszę zwiększyć ilość cukru. Jak dla mnie w sam raz ;)
Dla kontrastu do jasnego ciasta użyłam czarnej porzeczki. Zrobiłam również czekoladową wersję tego ciasta z porzeczką czerwoną (przepis tutaj).
Składniki: Ciasto kruche:
125g masła lub margaryny
50g cukru
3 żółtka
225g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
750ml mleka
100g cukru
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 budyń ok. 37g)
500g porzeczek czarnych (czerwonych lub białych)
Kruszonka:
150g mąki pszennej
90g masła
60g cukru
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche. Z mąki, zimnego masła (pokrojonego na kawałki), cukru, żółtek i proszku do pieczenia zagnieść szybko jednolite ciasto. Ciasto uformować w kulkę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 min. do lodówki.
Schłodzone ciasto wykleić w formie prostokątnej (o wymiarach ok. 35x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15- 20min. w temperaturze 180°C, aż ciasto lekko się zarumieni.
Wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
Porzeczki umyć, osuszyć i oberwać z szypułek. Odstawić na bok.
Ugotować budyń. 1 szklankę mleka wymieszać dokładnie z budyniami (w proszku). Resztę mleka z cukrem zagotować. Do gotującego się mleka dodać rozmieszany budyń z mlekiem, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje.
Na cieście rozłożyć porzeczki. Zalać gorącym budyniem.
Z góry posypać kruszonką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60min. w temperaturze 180°C, aż kruszonka się zarumieni.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Tomek·
1 lat temu
Przepyszne ciasto. Polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Super. Każdy etap widoczny 😀
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
1 lat temu
Pyszne, polecam upiec😄
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
3 lat temu
Czy mogę dać porzeczki z nalewki?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Rafaela·
4 lat temu
Czy można do ciasta dac truskawki?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Tak, ale świeże.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
joanna·
5 lat temu
Ciasto przepyszne. zmieniłam jedną rzecz : z białek które zostają ubiłam pianę, dodałam 1 płaską łyżke cukru pudru i 1 płaską łyżke mąki ziemniaczanej i rozsmarowałam całość na budyniu a potem posypałam kruszonką.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
5 lat temu
I pieczony był taką samą ilość czasu jak w przepisie? Piana była dodana na gorący budyń?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
6 lat temu
Można zrobić z dwóch porcji lub 1,5 żeby ciasto bylo wyższe?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
7 lat temu
Czy ciasto kruche można zrobić dzień wcześniej? I ewentualnie jak je przechować?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Tak, można. przechowuj je w lodówce zawinięte w folię spożywczą.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
10 lat temu
Jak myślicie ciasto będzie dobre z czereśniami czy lepiej kupić porzeczki? :) Muszę zrobić jakieś ciasto na przyjazd mamy i po Państwa komentarzach zdecydowałam się właśnie na to :)
Próbował ktoś z czereśniami??
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Mogą być również czereśnie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
zbyszek·
10 lat temu
Właśnie jestem w trakcie robienia ciasta zamiast porzeczek dam dzem z wiśni obadamy jak wyjdzie dam znać jak wyszlo i smakowało
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Stanisława·
4 lat temu
Zbyszek to już 6 lat... Jak Ci wyszło z tym dżemem??
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Artur·
11 lat temu
Skusił mnie ten przepis. Niestety nie miałem świeżych owoców i dałem mrożone maliny z Pińczowa. Ta zmiana nie zaszkodziła, ciasto wyszło wspaniałe, wszyscy byli zachwyceni. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gocha·
11 lat temu
Mam pytanko; ciasto przechowujemy w lodowce czy temp. pokojowej? ;-) (zrobilam z malinami - wyszlo pychaaaa!) ;-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Najlepiej w lodówce.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Grażyna·
11 lat temu
Zwykle próbuję ciasto z nowego przepisu, a resztę zjadają znajomi i rodzina. To ciasto jest tak dobre, że nie mogę się od niego oderwać. Zrobiłam z brzoskwiniami i borówką kanadyjską. Rewelacyjne
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
11 lat temu
Ciasto wyszło przepyszne.
Kwaśne, dalikatnie słodkie.
zabrałam całą blaszkę do pracy i ledwo uratowałam jeden (obiecany Mamie) kawałek.
dodam tylko, że z braku odpowiedniej ilości mleka dolałam 300 ml śmietany 12tki do budyniów.
Następnym razem wypróbuję wersję czekoladową.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gin·
11 lat temu
Mmm, pycha. Sama nie wiem, której wersji chciałabym spróbować najpierw :)