Dość proste ciasto na kruchym spodzie z kwaśnymi porzeczkami (mogą być również inne owoce) zalane budyniem i posypane kruszonką. Ciasto jest niskie, mało słodkie i kwaskowate od porzeczek. Dla miłośników słodkich wypieków proszę zwiększyć ilość cukru. Jak dla mnie w sam raz ;)
Dla kontrastu do jasnego ciasta użyłam czarnej porzeczki. Zrobiłam również czekoladową wersję tego ciasta z porzeczką czerwoną (przepis tutaj).
Składniki: Ciasto kruche:
125g masła lub margaryny
50g cukru
3 żółtka
225g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
750ml mleka
100g cukru
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 budyń ok. 37g)
500g porzeczek czarnych (czerwonych lub białych)
Kruszonka:
150g mąki pszennej
90g masła
60g cukru
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche. Z mąki, zimnego masła (pokrojonego na kawałki), cukru, żółtek i proszku do pieczenia zagnieść szybko jednolite ciasto. Ciasto uformować w kulkę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 min. do lodówki.
Schłodzone ciasto wykleić w formie prostokątnej (o wymiarach ok. 35x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15- 20min. w temperaturze 180°C, aż ciasto lekko się zarumieni.
Wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
Porzeczki umyć, osuszyć i oberwać z szypułek. Odstawić na bok.
Ugotować budyń. 1 szklankę mleka wymieszać dokładnie z budyniami (w proszku). Resztę mleka z cukrem zagotować. Do gotującego się mleka dodać rozmieszany budyń z mlekiem, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje.
Na cieście rozłożyć porzeczki. Zalać gorącym budyniem.
Z góry posypać kruszonką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60min. w temperaturze 180°C, aż kruszonka się zarumieni.
Ciasto przepyszne. zmieniłam jedną rzecz : z białek które zostają ubiłam pianę, dodałam 1 płaską łyżke cukru pudru i 1 płaską łyżke mąki ziemniaczanej i rozsmarowałam całość na budyniu a potem posypałam kruszonką.
Jak myślicie ciasto będzie dobre z czereśniami czy lepiej kupić porzeczki? :) Muszę zrobić jakieś ciasto na przyjazd mamy i po Państwa komentarzach zdecydowałam się właśnie na to :)
Próbował ktoś z czereśniami??
Skusił mnie ten przepis. Niestety nie miałem świeżych owoców i dałem mrożone maliny z Pińczowa. Ta zmiana nie zaszkodziła, ciasto wyszło wspaniałe, wszyscy byli zachwyceni. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
Zwykle próbuję ciasto z nowego przepisu, a resztę zjadają znajomi i rodzina. To ciasto jest tak dobre, że nie mogę się od niego oderwać. Zrobiłam z brzoskwiniami i borówką kanadyjską. Rewelacyjne