Przepis wcześniej pokazałam Wam jasne, kruche ciasto z porzeczkami: "Kruche ciasto z porzeczkami i budyniem". Tym razem zrobiłam jego ciemną wersję z kakao i czekoladą. Przygotowałam kakaowe ciasto kruche, czekoladowy budyń i czekoladową kruszonkę, a do tego czerwona porzeczka. Całość smaczna, kwaskowata i mało słodka.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24cm:
Ciasto kruche:
125 g masła (lub margaryny), schłodzonego
50 g cukru
3 żółtka (z jajek rozmiaru M), schłodzone
15 g kakao
210 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
750 ml mleka
100 g cukru
2 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru (każde opakowanie po ok. 37- 40g)
500 g porzeczek czerwonych
Kruszonka:
150 g mąki pszennej
90 g masła, schłodzonego
20 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
50 g cukru
20 g kakao
Sposób przygotowania:
Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
Przygotować ciasto kruche: Z mąki, zimnego masła (pokrojonego na małe kawałki), cukru, kakao, żółtek i proszku do pieczenia zagnieść szybko jednolite ciasto (najlepiej robotem kuchennym, ale można również ręką). Ciasto uformować w kulkę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki*.
Schłodzone ciasto wykleić w przygotowanej formie.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec ok. 15- 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotować kruszonkę: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Chłodną czekoladę połączyć z pozostałymi składniki na kruszonkę i zagnieść. Gotową kruszonkę wstawić do lodówki.
Porzeczki umyć, osuszyć i oberwać z szypułek. Odstawić na bok.
Ugotować budyń: 1 szklankę mleka wymieszać dokładnie z budyniami w proszku. Resztę mleka z cukrem zagotować. Do gotującego się mleka dodać rozmieszany budyń z mlekiem, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje.
Na cieście rozłożyć porzeczki. Zalać gorącym budyniem.
Z góry posypać kruszonką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 55 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Upieczone ciasto wyciągnąć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Uwaga:
* Jeśli składniki są dobrze schłodzone i ciasto zagniecione robotem kuchennym, to można od razu wykleić ciasto w formie, bez konieczności dodatkowego chłodzenia w lodówce.