Nietypowy, pyszny i aromatyczny sernik o smaku bananowym. Smak bananów jest intensywnie wyczuwalny w masie serowej. Do tego całość udekorowana została plasterkami bananów, pokrytymi galaretką. Sernik jest sycący, a najlepiej smakuje schłodzony.
Składniki: Spód:
200g herbatników
90g masła
Masa serowa:
1kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka
5- 6 dojrzałych bananów
1 łyżka soku z cytryny
4 jajka
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru*
170g cukru
Góra:
2 banany
galaretka koloru żółtego lub pomarańczowego (np. brzoskwiniowa, cytrynowa)
Sposób przygotowania:
Herbatniki rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć).
Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do rozkruszonych ciasteczek.
Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
5- 6 bananów obrać i odważyć 500g. Zmiksować blenderem na puree. Wymieszać z sokiem z cytryny.
Dodać twaróg, jajka, cukier i budynie w proszku. Zmiksować na jednolitą masę. Miksować chwilę, tylko do połączenia się składników.
Masę serową wylać do tortownicy.
Piec w nagrzanym piekarniku około 50 min. w temperaturze 180°C.
Sernik pozostawić, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, do ostygnięcia. Kolejno włożyć do lodówki na parę godz. lub całą noc.
Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu tylko w 400ml wody. Gdy galaretka zacznie tężeć, ułożyć na serniku plasterki z dwóch bananów i zalać tężejącą galaretką. (Galaretka musi być tężejąca, aby pokryła banany. Jeśli będzie płynna, to plasterki bananów wypłyną na powierzchnię i z czasem ściemnieją).
Sernik wstawić do lodówki, aby galaretka całkowicie zastygła.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
1 lat temu
Cudowny, mokry, zbity, smaczny, smak bananów wyczuwalny, ja nie jestem najlepsza w wypiekach, ale ten przepis zagości u mnie na dłużej i już przesłałam najbliższym, dziękuję
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Katarzyna·
2 lat temu
Bardzo sztywny
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Olga·
3 lat temu
Nie chce dawać bananów do środka, więc zamiast tego mąka ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Nie. Jeśli chcesz zrobić ten sernik bez bananów to proszę je pominąć i dodać tylko jedno opakowanie budyniu w proszku.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kkk·
5 lat temu
Czy zamiast pokruszonych herbatników można zrobić biszkopt ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Nie, nie da się. Na upieczony biszkopt masę serową i go znów piec? Na surowy nie wylejesz masy serowej, bo się zapadnie. Nie da się zrobić takiej kombinacji. Co innego sernik na zimno ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Antek·
2 lat temu
Da się od lat robię sernik na upieczonym biszkopcie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Katarzyna·
3 lat temu
Oczywiście .trzeba biszkopt upiec wcześniej i wystudzić.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Klaudia·
8 lat temu
Czy sernik wyjdzie jeśli zamiast bananów dam truskawki ? Jestem ciekawa czy nie bedzie zbyt rzadki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
8 lat temu
O niee:/ dodalam tylko ten proszek z budyniu. Czy mialam go wczesniej zrobic? Bo juz nie wiem
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Tak, budyń w proszku prosto z torebki. Do sernika daje się zawsze albo budyń w proszku, albo mąkę ziemniaczaną lub pszenną. Nie gotujemy budyniu. Gdyby trzeba było ugotować budyń, byłoby to napisane w przepisie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
6 lat temu
To do czego jest ta uwaga? Ze jedno opakowanie na 500ml mleka? Bo ja tez tego nie zrozumiałam?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Chodzi o wielkość opakowania. Ma to być budyń, który przygotowuje się w 500 ml mleka. Klasyczny budyń ok. 37- 40 gramów.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magdalena·
9 lat temu
Jest pyszny,puszysty i bananowy.Zamiast budyniu waniliowego dodałam do sera bananowy turecki.mniam☺
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marlena ·
4 lat temu
Ja również dałam bananowy pudding turecki, efekty zobaczymy za kilka godzin kiedy będzie gotowy 😊😏
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aleksandra·
9 lat temu
W przepisie nie ma wogóle tłuszczu tj. oleju bądź masła, czy pomimo to udaje się
pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patii·
9 lat temu
Za dużo budyniu zrobiłam i czuć tylko budyń
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Martyna·
8 lat temu
Budyniu się nie gotuje
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Tesia·
11 lat temu
Dziękuję za radę z folią. W sumie i tak banany zakryły wierzch, ale następnym razem będzie ładniejszy ;) sernik pyszny, warto upiec. Faktycznie jest syty, ale mimo to znika w zawrotnym tempie :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Tesia·
11 lat temu
Czy góra sernika powinna się przybrązowić czy pozostać jaśniutka?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Pilnuję, aby sernik był jasny z góry. Ten wyszedł tylko z brzegu przypieczony. Jeśli Twój szybko się rumieni możesz podczss pieczenia narzucić na formę folię aluminiową.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
11 lat temu
Fantastyczna strona. Wypróbowałam już kilka przepisów na ciasta i wyszły wyśmienicie :) Jaki inny spód do sernika bananowego Pani poleca? Chciałabym zastąpić herbatniki, w których zazwyczaj są sztuczne dodatki. Pozdrawiam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
To zrób ciasto kruche. Możesz wykorzystać przepis na ciasto kruche z innego sernika. Może to być ciasto, którym wykleisz sam spód tortownicy lub spód i bok formy. Obojętne, jak wolisz.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magdalena·
11 lat temu
Wszystkie Twoje przepisy, z których korzystałam były znakomite, jednak ten serniczek nie przypadł mojej rodzince do gustu. Tak jak napisałaś w opisie- nietypowy:)
Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
11 lat temu
Zrobiłam. :-) Prosty, szybki w wykonaniu, delikatny i bardzo bananowy- dla fanów bananów. Polecam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
11 lat temu
nie znam się zbytnio na pieczeniu ciast chociaż przepis bardzo mi się spodobał.
Chciałabym się spytać, czy Tobie po tych 50 min. pieczenia sernik po włożeniu do niego patyczka był suchy? :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Sernika nigdy nie sprawdza się patyczkiem. Jeśli góra sernika jest ścięta to wyłączam piekarnik. Możesz co najwyżej dotknąć patyczkiem wierzchu sernika. Powinien być ścięty, sprężysty.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
12 lat temu
SUPER :lol: świetny przepis, prościutki i ekspresowo się robi taki serniczek. Dużym plusem jest to, że spokojnie można go upiec dzień wcześniej i smakuje jeszcze lepiej... :)
Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mariola·
12 lat temu
Dzis mamy z mezem rocznice slubu i z tej okazji upieklam twoj sernik Joanno.Wyszedl rewelacyjnie,nie spodziewalam sie ze tak dobrze bedzie smakowac,polecam wszystkim.Rewelacja!!!l :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ysia·
12 lat temu
Sernik wyszedł przepyszny! Baaardzo bananowy :) Kolejny wspaniały przepis z Pani bloga.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
anna·
12 lat temu
wspaniale wygląda -dzisiaj bedzie u mnie;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
natalusia·
12 lat temu
Joanno :-) kazdego dnia wchodze na stronke w oczekiwaniu na nowe przepisy :lol: ...dzis komentarz wystawiam nie za przepis a za widelczyk i talerzyk no cudooo :lol: pozdrawiam Ciebie serdecznie .. fanka Twoich przepisow :lol: