Nietypowy, pyszny i aromatyczny sernik o smaku bananowym. Smak bananów jest intensywnie wyczuwalny w masie serowej. Do tego całość udekorowana została plasterkami bananów, pokrytymi galaretką. Sernik jest sycący, a najlepiej smakuje schłodzony.
Składniki: Spód:
200g herbatników
90g masła
Masa serowa:
1kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka
5- 6 dojrzałych bananów
1 łyżka soku z cytryny
4 jajka
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru*
170g cukru
Góra:
2 banany
galaretka koloru żółtego lub pomarańczowego (np. brzoskwiniowa, cytrynowa)
Sposób przygotowania:
Herbatniki rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć).
Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do rozkruszonych ciasteczek.
Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
5- 6 bananów obrać i odważyć 500g. Zmiksować blenderem na puree. Wymieszać z sokiem z cytryny.
Dodać twaróg, jajka, cukier i budynie w proszku. Zmiksować na jednolitą masę. Miksować chwilę, tylko do połączenia się składników.
Masę serową wylać do tortownicy.
Piec w nagrzanym piekarniku około 50 min. w temperaturze 180°C.
Sernik pozostawić, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, do ostygnięcia. Kolejno włożyć do lodówki na parę godz. lub całą noc.
Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu tylko w 400ml wody. Gdy galaretka zacznie tężeć, ułożyć na serniku plasterki z dwóch bananów i zalać tężejącą galaretką. (Galaretka musi być tężejąca, aby pokryła banany. Jeśli będzie płynna, to plasterki bananów wypłyną na powierzchnię i z czasem ściemnieją).
Sernik wstawić do lodówki, aby galaretka całkowicie zastygła.
Cudowny, mokry, zbity, smaczny, smak bananów wyczuwalny, ja nie jestem najlepsza w wypiekach, ale ten przepis zagości u mnie na dłużej i już przesłałam najbliższym, dziękuję
Nie, nie da się. Na upieczony biszkopt masę serową i go znów piec? Na surowy nie wylejesz masy serowej, bo się zapadnie. Nie da się zrobić takiej kombinacji. Co innego sernik na zimno ;)
Tak, budyń w proszku prosto z torebki. Do sernika daje się zawsze albo budyń w proszku, albo mąkę ziemniaczaną lub pszenną. Nie gotujemy budyniu. Gdyby trzeba było ugotować budyń, byłoby to napisane w przepisie.
Dziękuję za radę z folią. W sumie i tak banany zakryły wierzch, ale następnym razem będzie ładniejszy ;) sernik pyszny, warto upiec. Faktycznie jest syty, ale mimo to znika w zawrotnym tempie :D
Pilnuję, aby sernik był jasny z góry. Ten wyszedł tylko z brzegu przypieczony. Jeśli Twój szybko się rumieni możesz podczss pieczenia narzucić na formę folię aluminiową.
Fantastyczna strona. Wypróbowałam już kilka przepisów na ciasta i wyszły wyśmienicie :) Jaki inny spód do sernika bananowego Pani poleca? Chciałabym zastąpić herbatniki, w których zazwyczaj są sztuczne dodatki. Pozdrawiam :)
To zrób ciasto kruche. Możesz wykorzystać przepis na ciasto kruche z innego sernika. Może to być ciasto, którym wykleisz sam spód tortownicy lub spód i bok formy. Obojętne, jak wolisz.
Wszystkie Twoje przepisy, z których korzystałam były znakomite, jednak ten serniczek nie przypadł mojej rodzince do gustu. Tak jak napisałaś w opisie- nietypowy:)
Pozdrawiam
nie znam się zbytnio na pieczeniu ciast chociaż przepis bardzo mi się spodobał.
Chciałabym się spytać, czy Tobie po tych 50 min. pieczenia sernik po włożeniu do niego patyczka był suchy? :-)
Sernika nigdy nie sprawdza się patyczkiem. Jeśli góra sernika jest ścięta to wyłączam piekarnik. Możesz co najwyżej dotknąć patyczkiem wierzchu sernika. Powinien być ścięty, sprężysty.
SUPER :lol: świetny przepis, prościutki i ekspresowo się robi taki serniczek. Dużym plusem jest to, że spokojnie można go upiec dzień wcześniej i smakuje jeszcze lepiej... :)
Dzis mamy z mezem rocznice slubu i z tej okazji upieklam twoj sernik Joanno.Wyszedl rewelacyjnie,nie spodziewalam sie ze tak dobrze bedzie smakowac,polecam wszystkim.Rewelacja!!!l :)
Joanno :-) kazdego dnia wchodze na stronke w oczekiwaniu na nowe przepisy :lol: ...dzis komentarz wystawiam nie za przepis a za widelczyk i talerzyk no cudooo :lol: pozdrawiam Ciebie serdecznie .. fanka Twoich przepisow :lol: