Szybki piernik z różnymi bakaliami, udekorowany kandyzowanymi wiśniami i migdałami. Możecie upiec go już teraz i zawiniętego w folię aluminiową przechować w chłodnym miejscu do świąt. Możecie upiec go również na ostatnią chwilę, bo piernik jest miękki zaraz po upieczeniu. Polecam wypiek w okresie świąt Bożego Narodzenia.
Składniki:
350g miodu
120g cukru
200g masła lub margaryny
2 jajka
1 łyżka przyprawy do piernika (kupnej lub domowej)
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
2 łyżeczki cynamonu
500g mąki pszennej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
125ml mleka
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
150g kandyzowanej skórki cytrynowej
100g posiekanych orzechów laskowych
100g migdałów w słupkach
100g wiśni kandyzowanych
Sposób przygotowania:
Miód, cukier i masło podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
Kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową (jeśli jest duża to posiekać na drobno) wymieszać z orzechami laskowymi i łyżką mąki. Odstawić na bok.
Osobno wymieszać resztę mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Odstawić na bok.
Ostudzony miód z cukrem i masłem przelać do miski. Dodać przyprawę do piernika, skórkę startą z pomarańczy i cynamon. Miksując mikserem na najwyższych obrotach dodawać po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej 0,5 min.)
Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać mąkę z proszkiem i kakao na przemian z mlekiem. Miksować tylko do połączenia się składników.
Na końcu wmieszać szpatułką lub łyżką drewnianą kandyzowane skórki i orzechy.
Ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 35 x 24cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Wiśnie kandyzowane przekroić na pół i poukładać na cieście, wypukłą stroną do góry. Posypać migdałami w słupkach.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30min. w temperaturze 180°C (lub termoobieg: 160°C) do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu owinięte folią aluminiową lub zawinięte w ściereczkę i włożone do worka.
Smacznego.
Zmieniony przepis z książki: „Weihnachtsbäckerei für Kinder”.
Witam,
Dzięki za przepis - już trzeci rok piernik w/g tego przepisu będzie ozdabiał nasz wigilijny stół.
Warto zrobić go kilka dni przed świętami bo zawinięty w folię aluminiową lekko zmięknie i będzie delikatniejszy.
Po wystawieniu na stół z każdym dniem jest lepszy... choć długo nigdy nie poleży :-)
Pozdrawiam!