Sernik bananowy

34 Komentarzy

sernik bananowy

Nietypowy, pyszny i aromatyczny sernik o smaku bananowym. Smak bananów jest intensywnie wyczuwalny w masie serowej. Do tego całość udekorowana została plasterkami bananów, pokrytymi galaretką. Sernik jest sycący, a najlepiej smakuje schłodzony.

Składniki:
Spód:

  • 200g herbatników
  • 90g masła

Masa serowa:

  • 1kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka
  • 5- 6 dojrzałych bananów
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 jajka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru*
  • 170g cukru

Góra:

  • 2 banany
  • galaretka koloru żółtego lub pomarańczowego (np. brzoskwiniowa, cytrynowa)

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć).
  2. Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do rozkruszonych ciasteczek.
  3. Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
  4. 5- 6 bananów obrać i odważyć 500g. Zmiksować blenderem na puree. Wymieszać z sokiem z cytryny.
  5. Dodać twaróg, jajka, cukier i budynie w proszku. Zmiksować na jednolitą masę. Miksować chwilę, tylko do połączenia się składników.
  6. Masę serową wylać do tortownicy.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku około 50 min. w temperaturze 180°C.
  8. Sernik pozostawić, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, do ostygnięcia. Kolejno włożyć do lodówki na parę godz. lub całą noc.
  9. Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu tylko w 400ml wody. Gdy galaretka zacznie tężeć, ułożyć na serniku plasterki z dwóch bananów i zalać tężejącą galaretką. (Galaretka musi być tężejąca, aby pokryła banany. Jeśli będzie płynna, to plasterki bananów wypłyną na powierzchnię i z czasem ściemnieją).
  10. Sernik wstawić do lodówki, aby galaretka całkowicie zastygła.

Smacznego.

Uwaga:
* Jedno opakowanie na 500ml mleka

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

kilkanaście godzin
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 50 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 12- 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

sernik bananowy

sernik bananowy

sernik bananowy

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 9 miesięcy temu
    Cudowny, mokry, zbity, smaczny, smak bananów wyczuwalny, ja nie jestem najlepsza w wypiekach, ale ten przepis zagości u mnie na dłużej i już przesłałam najbliższym, dziękuję 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 1 lat temu
    Bardzo sztywny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olga · 2 lat temu
    Nie chce dawać bananów do środka, więc zamiast tego mąka ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Nie. Jeśli chcesz zrobić ten sernik bez bananów to proszę je pominąć i dodać tylko jedno opakowanie budyniu w proszku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kkk · 4 lat temu
    Czy zamiast pokruszonych herbatników można zrobić biszkopt ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Nie, nie da się. Na upieczony biszkopt masę serową i go znów piec? Na surowy nie wylejesz masy serowej, bo się zapadnie. Nie da się zrobić takiej kombinacji. Co innego sernik na zimno ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Antek · 1 lat temu
        Da się od lat robię sernik na upieczonym biszkopcie
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Katarzyna · 2 lat temu
      Oczywiście .trzeba biszkopt upiec wcześniej i wystudzić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 7 lat temu
    Czy sernik wyjdzie jeśli zamiast bananów dam truskawki ? Jestem ciekawa czy nie bedzie zbyt rzadki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 7 lat temu
    O niee:/ dodalam tylko ten proszek z budyniu. Czy mialam go wczesniej zrobic? Bo juz nie wiem
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Tak, budyń w proszku prosto z torebki. Do sernika daje się zawsze albo budyń w proszku, albo mąkę ziemniaczaną lub pszenną. Nie gotujemy budyniu. Gdyby trzeba było ugotować budyń, byłoby to napisane w przepisie.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Agnieszka · 5 lat temu
        To do czego jest ta uwaga? Ze jedno opakowanie na 500ml mleka? Bo ja tez tego nie zrozumiałam?
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 5 lat temu
          Chodzi o wielkość opakowania. Ma to być budyń, który przygotowuje się w 500 ml mleka. Klasyczny budyń ok. 37- 40 gramów.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 8 lat temu
    Jest pyszny,puszysty i bananowy.Zamiast budyniu waniliowego dodałam do sera bananowy turecki.mniam☺
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Marlena · 3 lat temu
      Ja również dałam bananowy pudding turecki, efekty zobaczymy za kilka godzin kiedy będzie gotowy 😊😏
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 8 lat temu
    W przepisie nie ma wogóle tłuszczu tj. oleju bądź masła, czy pomimo to udaje się
    pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patii · 8 lat temu
    Za dużo budyniu zrobiłam i czuć tylko budyń
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tesia · 10 lat temu
    Dziękuję za radę z folią. W sumie i tak banany zakryły wierzch, ale następnym razem będzie ładniejszy ;) sernik pyszny, warto upiec. Faktycznie jest syty, ale mimo to znika w zawrotnym tempie :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tesia · 10 lat temu
    Czy góra sernika powinna się przybrązowić czy pozostać jaśniutka?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Pilnuję, aby sernik był jasny z góry. Ten wyszedł tylko z brzegu przypieczony. Jeśli Twój szybko się rumieni możesz podczss pieczenia narzucić na formę folię aluminiową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 10 lat temu
    Fantastyczna strona. Wypróbowałam już kilka przepisów na ciasta i wyszły wyśmienicie :) Jaki inny spód do sernika bananowego Pani poleca? Chciałabym zastąpić herbatniki, w których zazwyczaj są sztuczne dodatki. Pozdrawiam :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      To zrób ciasto kruche. Możesz wykorzystać przepis na ciasto kruche z innego sernika. Może to być ciasto, którym wykleisz sam spód tortownicy lub spód i bok formy. Obojętne, jak wolisz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 10 lat temu
    Wszystkie Twoje przepisy, z których korzystałam były znakomite, jednak ten serniczek nie przypadł mojej rodzince do gustu. Tak jak napisałaś w opisie- nietypowy:)
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 10 lat temu
    Zrobiłam. :-) Prosty, szybki w wykonaniu, delikatny i bardzo bananowy- dla fanów bananów. Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 10 lat temu
    nie znam się zbytnio na pieczeniu ciast chociaż przepis bardzo mi się spodobał.
    Chciałabym się spytać, czy Tobie po tych 50 min. pieczenia sernik po włożeniu do niego patyczka był suchy? :-)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Sernika nigdy nie sprawdza się patyczkiem. Jeśli góra sernika jest ścięta to wyłączam piekarnik. Możesz co najwyżej dotknąć patyczkiem wierzchu sernika. Powinien być ścięty, sprężysty.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 10 lat temu
    SUPER :lol: świetny przepis, prościutki i ekspresowo się robi taki serniczek. Dużym plusem jest to, że spokojnie można go upiec dzień wcześniej i smakuje jeszcze lepiej... :)

    Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariola · 11 lat temu
    Dzis mamy z mezem rocznice slubu i z tej okazji upieklam twoj sernik Joanno.Wyszedl rewelacyjnie,nie spodziewalam sie ze tak dobrze bedzie smakowac,polecam wszystkim.Rewelacja!!!l :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ysia · 11 lat temu
    Sernik wyszedł przepyszny! Baaardzo bananowy :) Kolejny wspaniały przepis z Pani bloga.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anna · 11 lat temu
    wspaniale wygląda -dzisiaj bedzie u mnie;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    natalusia · 11 lat temu
    Joanno :-) kazdego dnia wchodze na stronke w oczekiwaniu na nowe przepisy :lol: ...dzis komentarz wystawiam nie za przepis a za widelczyk i talerzyk no cudooo :lol: pozdrawiam Ciebie serdecznie .. fanka Twoich przepisow :lol: