
Nietypowy, pyszny i aromatyczny sernik o smaku bananowym. Smak bananów jest intensywnie wyczuwalny w masie serowej. Do tego całość udekorowana została plasterkami bananów, pokrytymi galaretką. Sernik jest sycący, a najlepiej smakuje schłodzony.
Składniki:
Spód:
- 200g herbatników
 - 90g masła
 
Masa serowa:
- 1kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka
 - 5- 6 dojrzałych bananów
 - 1 łyżka soku z cytryny
 - 4 jajka
 - 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru*
 - 170g cukru
 
Góra:
- 2 banany
 - galaretka koloru żółtego lub pomarańczowego (np. brzoskwiniowa, cytrynowa)
 
Sposób przygotowania:
- Herbatniki rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć).
 - Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do rozkruszonych ciasteczek.
 - Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
 - 5- 6 bananów obrać i odważyć 500g. Zmiksować blenderem na puree. Wymieszać z sokiem z cytryny.
 - Dodać twaróg, jajka, cukier i budynie w proszku. Zmiksować na jednolitą masę. Miksować chwilę, tylko do połączenia się składników.
 - Masę serową wylać do tortownicy.
 - Piec w nagrzanym piekarniku około 50 min. w temperaturze 180°C.
 - Sernik pozostawić, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, do ostygnięcia. Kolejno włożyć do lodówki na parę godz. lub całą noc.
 - Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu tylko w 400ml wody. Gdy galaretka zacznie tężeć, ułożyć na serniku plasterki z dwóch bananów i zalać tężejącą galaretką. (Galaretka musi być tężejąca, aby pokryła banany. Jeśli będzie płynna, to plasterki bananów wypłyną na powierzchnię i z czasem ściemnieją).
 - Sernik wstawić do lodówki, aby galaretka całkowicie zastygła.
 
Smacznego.
Uwaga:
* Jedno opakowanie na 500ml mleka
| 
 Czas przygotowania:  | 
ok. 30 min. | |
| 
 Czas oczekiwania:  | 
kilkanaście godzin | |
| 
 Czas pieczenia:  | 
ok. 50 min. | |
| 
 Liczba porcji:  | 
ok. 12- 16 | |
| Trudność: | średnie | |
| Koszt: | średni | 


