Tort torebka
Przedstawiam Wam tort, który zażyczyła sobie moja córcia na 5- te urodziny. Uparła się na torebkę i nie było dyskusji. Tort nadaje się na dziewczęce przyjęcie, ale myślę, że również żadna z pań nie pogardziłaby takim tortem.
Tort zrobiłam dość klasyczny. Jest to zwykły biszkopt (u mnie w wersji bezglutenowej) przełożony maślaną masą chałwową i pokryty masą cukrową. Zrezygnowałam całkowicie z ponczu, ponieważ biszkopt jest delikatny i obawiałam się, że naponczowane ciasto nie utrzyma się pionowo. Tort można zrobić również z innego ciasta i innej masy. Należy jednak uwzględnić fakt, że tort powinien być w miarę stabilny. Proponuję zatem, aby wybierając ciasto delikatne jak np. biszkopt zrobić masę maślaną lub budyniową, która po schłodzeniu stwardnieje i będzie trzymać ciasto lub zrobić stabilniejsze ciasto z delikatniejszym kremem w środku. Należy pamiętać, aby całość pokryć masą maślaną lub budyniową, bo takie masy najlepiej nadają się pod masę cukrową.
Tort najlepiej przygotować dzień przed planowaną uroczystością.
Składniki:
Biszkopt:
1 szklanka = 250 ml
- 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
- ¾ szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej mąki kukurydzianej) lub 120 g
- ¾ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 120 g)
- 1 szklanka cukru (lub 200 g)
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa chałwowa:
- 4 jajka
- 8 łyżek cukru
- 400g masła
- 200g chałwy waniliowej
Dodatkowo:
- Masa cukrowa według przepisu: „Biała masa cukrowa/ lukier plastyczny/ fondant – przepis jak przygotować”
- barwniki spożywcze
Sposób przygotowania:
- Przygotować jasny biszkopt według przepisu: "Biszkopt uniwersalny". Po ostygnięciu biszkopt przeciąć tak, aby powstały 3 krążki.
- Przygotować masę maślaną. Jajka (całe) i cukier ubić mikserem na parze. (Ubijać ok. 5- 10min.). Następnie miskę z masą jajeczną przełożyć do zimnej wody i dalej ubijając całkowicie ją ostudzić. Osobno utrzeć miękkie masło na gładką masę. Dalej miksując, dodawać do masła stopniowo ostudzoną masę jajeczną. Masę podzielić na pół. Do połowy dodać rozdrobnioną chałwę i zmiksować.
- Biszkopt przełożyć masą z dodatkiem chałwy, a boki i górę tortu posmarować drugą połową masy (bez chałwy). Tort wstawić do lodówki, aż masa stwardnieje.
- Odciąć ok. ¼ części tortu i postawić ciasto pionowo. Wstawić do lodówki.
- Przygotować masę cukrową i pofarbować ją według uznania.
- Ciasto obłożyć masą cukrową. (Masą cukrową obłożyłam najpierw przód i tył torebki, a następnie zrobiłam pasek przez środek. Złączenia przykryłam cienkimi, niebieskimi paseczkami, które posmarowałam delikatnie wodą i w ten sposób przykleiłam je do tortu. Na środku zrobiłam klamrę, którą również przykleiłam przy pomocy wody. Uszy torebki to dwa wałki z masy cukrowej nabite na kawałki słomki, które ułożyłam na szklankach, aby zachowały kolisty kształt i tak pozostawiłam je do zaschnięcia. Następnie nożykiem zrobiłam dziurki w torcie i wbiłam słomki).
- Tort przechowywać w lodówce.
Smacznego.