Tort torebka

9 Komentarzy

tort torebka

Przedstawiam Wam tort, który zażyczyła sobie moja córcia na 5- te urodziny. Uparła się na torebkę i nie było dyskusji. Tort nadaje się na dziewczęce przyjęcie, ale myślę, że również żadna z pań nie pogardziłaby takim tortem.

Tort zrobiłam dość klasyczny. Jest to zwykły biszkopt (u mnie w wersji bezglutenowej) przełożony maślaną masą chałwową i pokryty masą cukrową. Zrezygnowałam całkowicie z ponczu, ponieważ biszkopt jest delikatny i obawiałam się, że naponczowane ciasto nie utrzyma się pionowo. Tort można zrobić również z innego ciasta i innej masy. Należy jednak uwzględnić fakt, że tort powinien być w miarę stabilny. Proponuję zatem, aby wybierając ciasto delikatne jak np. biszkopt zrobić masę maślaną lub budyniową, która po schłodzeniu stwardnieje i będzie trzymać ciasto lub zrobić stabilniejsze ciasto z delikatniejszym kremem w środku. Należy pamiętać, aby całość pokryć masą maślaną lub budyniową, bo takie masy najlepiej nadają się pod masę cukrową.

Tort najlepiej przygotować dzień przed planowaną uroczystością.

Składniki:
Biszkopt:

1 szklanka = 250 ml

  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ¾ szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej mąki kukurydzianej) lub 120 g
  • ¾ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 120 g)
  • 1 szklanka cukru (lub 200 g)
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa chałwowa:

  • 4 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 400g masła
  • 200g chałwy waniliowej

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować jasny biszkopt według przepisu: "Biszkopt uniwersalny". Po ostygnięciu biszkopt przeciąć tak, aby powstały 3 krążki.
  2. Przygotować masę maślaną. Jajka (całe) i cukier ubić mikserem na parze. (Ubijać ok. 5- 10min.). Następnie miskę z masą jajeczną przełożyć do zimnej wody i dalej ubijając całkowicie ją ostudzić. Osobno utrzeć miękkie masło na gładką masę. Dalej miksując, dodawać do masła stopniowo ostudzoną masę jajeczną. Masę podzielić na pół. Do połowy dodać rozdrobnioną chałwę i zmiksować.
  3. Biszkopt przełożyć masą z dodatkiem chałwy, a boki i górę tortu posmarować drugą połową masy (bez chałwy). Tort wstawić do lodówki, aż masa stwardnieje.
  4. Odciąć ok. ¼ części tortu i postawić ciasto pionowo. Wstawić do lodówki.

2

  1. Przygotować masę cukrową i pofarbować ją według uznania.
  2. Ciasto obłożyć masą cukrową. (Masą cukrową obłożyłam najpierw przód i tył torebki, a następnie zrobiłam pasek przez środek. Złączenia przykryłam cienkimi, niebieskimi paseczkami, które posmarowałam delikatnie wodą i w ten sposób przykleiłam je do tortu. Na środku zrobiłam klamrę, którą również przykleiłam przy pomocy wody. Uszy torebki to dwa wałki z masy cukrowej nabite na kawałki słomki, które ułożyłam na szklankach, aby zachowały kolisty kształt i tak pozostawiłam je do zaschnięcia. Następnie nożykiem zrobiłam dziurki w torcie i wbiłam słomki).

3

4

  1. Tort przechowywać w lodówce.

Smacznego.

Tort torebka

tort torebka

tort torebka

tort torebka

tort torebka

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    SROCZKA · 9 lat temu
    Witam,czy do przelozenia moge uzyc dzemu i kremowki,a na wierzch kremowka z galaretka?z gory dziekuje
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Nie wiem, czy na śmietanie tort utrzyma się w takiej pozycji. Dałabym stabilną masę do środka. Śmietana z galaretką, czyli ala ptasie mleczko na taki kształt tortu też mi nie pasuje i pod masę cukrową się nie nadaje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabi · 9 lat temu
    Nie dlugo urodziny mojej siostry i pomyslalam, ze ten tort moglby myc najlepszym prezentem :D tylko mam takie jedno pytanie vzy mozna zrobic jakas inna mase oprocz chalwoweej i budyniowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    patrycja · 10 lat temu
    Witam,jak smakowo przedstawia się tort?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 10 lat temu
    Droga Mistrzyni!
    W jakim przepisie mogę znaleźć masę budyniową, bo chcę zrobić taki tort dla mojej córki i wolimy jednak masę budyniową, niż chałwową. I czy mogę obłożyć tort masą marcepanową, bo trochę mniej roboty i mam już gotową? Czy będzie tak samo pięknie wyglądał? Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Przepis na masę budyniową znajdziesz tutaj: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/polprodukty-cukiernicze/762-masa-budyniowa"]"Masa budyniowa"[/url]. Masą marcepanową też możesz obłożyć tort :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ANETA · 10 lat temu
    Pięknie Ci wyszedł...super.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    www.MagiczneWypieki. · 10 lat temu
    Oj córcia na pewno zadowolona z takiego pięknego tortu :)