Tort bezowy z kremem czekoladowym

54 Komentarzy
Tort bezowy z kremem czekoladowym

Delikatne blaty bezowe, chrupiące z zewnątrz, a piankowe i ciągnące w środku, przełożone kremem czekoladowym z gorzkiej czekolady i słodkiej śmietanki. Całość udekorowana jest świeżymi malinami, które doskonale pasują do słodkiej bezy i czekolady. Zamiast malin można użyć również innych owoców sezonowych jak np. porzeczki, truskawki, czereśnie, wiśnie, jeżyny, ziarenka granatu.

Blaty bezowe i krem najlepiej przygotować dzień (lub dwa) przed złożeniem tortu. Gotowe blaty bezowe należy przechowywać w suchym miejscu.

Składniki:

2 blaty bezowe:

  • 3 białka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 170 g cukru
  • 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Krem czekoladowy:

  • 500 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 300 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo:

  • ok. 125 g świeżych malin

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować krem czekoladowy. Czekoladę posiekać. Śmietanę mocno podgrzać. Ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  2. Piekarnik nagrzać do temperatury 120°C (termoobieg).
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 18 cm, zachowując odstęp między nimi. Papier odwrócić na drugą stronę.
  4. Przygotować blaty bezowe. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści i piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu, dalej ubijając, dodać sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną.
  5. Ubitą pianę nałożyć łyżką na narysowane okręgi i delikatnie ją rozłożyć.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1,5 godziny. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. (Można pozostawić tak bezę na noc. Beza powinna być chrupiąca z zewnątrz. W środku będzie ciągnąca).

2

  1. Schłodzony krem czekoladowy ubić mikserem. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
  2. Na paterze ułożyć jeden blat bezowy. Udekorować połową kremu, wyciskając kleksy jeden koło drugiego. (Można również krem rozłożyć łyżką).
  3. Nałożyć drugi blat bezowy i udekorować resztą kremu. Ozdobić malinami.
  4. Tort wstawić do lodówki. (Tort można podawać od razu lub schłodzić w lodówce. Pomimo, że jest to tort bezowy nie musi zostać zjedzony w dzień przygotowania. Jest trwały i utrzymuje się ok. 2- 3 dni w lodówce).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tort bezowy z kremem czekoladowym Tort bezowy z kremem czekoladowym Tort bezowy z kremem czekoladowym
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgosia · 11 lat temu
    Długo szukałam przepisu na bezy kruche z zewnątrz i miękkie w środku. Dotychczas kupowałam bezowe tzw. "Pychotki" ale teraz będę już samowystarczalna. Dzięki za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Amelia · 11 lat temu
    Witam,można się zapytać jak Pani kroi ten tort? Nie jestem doświadczoną kucharką i boje się, że jak będę kroić to się rozleci.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Amelio, mam ostry nóż ceramiczny. Torty bezowe kroi się bardzo ciężko. Mam w planach kupić nóż elektryczny. Mam nadzieję, że spełni moje oczekiwania i poradzi sobie z takim tortem ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 11 lat temu
    Witam. Czy można z tego przepisu też zrobić małe beziki?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Gosiu do małych bez nie polecam dodawania mąki. Mąka spowoduje, że bezy popękają, a to wpłynie na ich wygląd. Do przygotowania małych bez wystarczą tylko białka i cukier. Tutaj znajdziesz przepis: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasteczka/bezy/236-bezy-przepis-podstawowy"]Bezy[/url].
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    teresa · 11 lat temu
    Witam. czy ten krem można dodać np. do biszkoptu, zrobić wcześniej i przechowywać w lodowce? brzmi tak wspaniale a muszę zrobić tort co najmniej dzień wcześniej. pozrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 11 lat temu
    Pani przepisy wręcz uwielbiam. Za podanie, za ich różnorodność. Jak patrzę na zdjęcia to schrupałabym cały ten blog, komputer i Panią. Ale mimo wszystko powstrzymam się, bo mam pytanie. Mianowicie - mam piekarnik gazowy, bardzo prosty,bez termoobiegu i innych udoskonaleń. Najniższa temperatura jaką mogę ustawić to 150C. Niestety już raz mi beza spaliła się od spodu, a do kompletu opadła. Co mam zrobić, żeby tego uniknąć? Dziękuję za odpowiedź
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 11 lat temu
    A ja niestety nie mam termoobiegu w piekarniku:( W jakiej temperaturze mogę zatem upiec bezę? Osobiście gratuluję pięknego wypieku:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 11 lat temu
    Wyszedl przepyszny tort! Pierwszy raz robiam tort bezowy i nie zawiodlam sie na tym przepisie. Goraco polecam! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angie · 11 lat temu
    Zjadłabym to ciacho w całości, wygląda przepysznie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aga · 11 lat temu
    jak rozpuściłam tą czekoladę w smietanie, to mam tą mieszankę ubić? O.o
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kassai · 11 lat temu
    Chyba za duzo wrzucilam czekolady do smietany (dziecko porwalo papier z opakowania a ja mam wage kuchenna popsuta), bo mi masa po schlodzeniu po prostu zastygla.
    Druga, ktora zrobilam okazala sie rewelacyjna, dodalam do smietany bialej czekolady.
    Rezultat wyszedl wysmienity: posmarowalam ta "nieudana" masa czekoladowa beze, a na niej zrobilam kleksy z bialej czekolady masa.
    Niestety nie zdazylam zrobic zdjecia, bo jak poszlam po aparat, to torcik zostal podzielony na 4 czesci i skonsumowany :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bernadeta · 11 lat temu
    cudny, ciasto idealne a zdjecia genialne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    Piękny!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basjula · 11 lat temu
    Piękny ten tort:) Wygląda niesamowicie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Skarbiec Kulinarny · 11 lat temu
    Wygląda wprost obłędnie smakowicie. Aż szkoda jeść ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    amaranthrose · 11 lat temu
    Cudownie wygląda i na pewno jeszcze lepiej smakuje:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kassai · 11 lat temu
    mniam mniam, juz wiem co bede piekla na dlugi weekend.

    Pani blog jest czarodziejski, wszystko co z niego upieke udaje i sie i oblednie smakuje