Delikatne blaty bezowe, chrupiące z zewnątrz, a piankowe i ciągnące w środku, przełożone kremem czekoladowym z gorzkiej czekolady i słodkiej śmietanki. Całość udekorowana jest świeżymi malinami, które doskonale pasują do słodkiej bezy i czekolady. Zamiast malin można użyć również innych owoców sezonowych jak np. porzeczki, truskawki, czereśnie, wiśnie, jeżyny, ziarenka granatu.
Blaty bezowe i krem najlepiej przygotować dzień (lub dwa) przed złożeniem tortu. Gotowe blaty bezowe należy przechowywać w suchym miejscu.
Składniki:
2 blaty bezowe:
3 białka
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
170 g cukru
1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Krem czekoladowy:
500 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
300 g czekolady gorzkiej
Dodatkowo:
ok. 125 g świeżych malin
Sposób przygotowania:
Przygotować krem czekoladowy. Czekoladę posiekać. Śmietanę mocno podgrzać. Ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Piekarnik nagrzać do temperatury 120°C (termoobieg).
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 18 cm, zachowując odstęp między nimi. Papier odwrócić na drugą stronę.
Przygotować blaty bezowe. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści i piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu, dalej ubijając, dodać sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną.
Ubitą pianę nałożyć łyżką na narysowane okręgi i delikatnie ją rozłożyć.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1,5 godziny. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. (Można pozostawić tak bezę na noc. Beza powinna być chrupiąca z zewnątrz. W środku będzie ciągnąca).
Schłodzony krem czekoladowy ubić mikserem. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
Na paterze ułożyć jeden blat bezowy. Udekorować połową kremu, wyciskając kleksy jeden koło drugiego. (Można również krem rozłożyć łyżką).
Nałożyć drugi blat bezowy i udekorować resztą kremu. Ozdobić malinami.
Tort wstawić do lodówki. (Tort można podawać od razu lub schłodzić w lodówce. Pomimo, że jest to tort bezowy nie musi zostać zjedzony w dzień przygotowania. Jest trwały i utrzymuje się ok. 2- 3 dni w lodówce).
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
KRYSTYNA·
2 lat temu
Witam, czy mogę użyć śmietany np. 18 czy 12%?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Nie, ona się nie ubije.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
5 lat temu
dobry! będę robić pierwszy raz w swoim życiu tort bezowy, specjalnie z okazji urodzin Mamy, a ona uwielbia takie wypieki :) chciałabym zapytać, jak najlepiej zwiększyć proporcję, żeby zrobić ciut większy, np 22-23 cm? najgorszy ten pierwszy raz, bo ciężko wyczuć składniki :) Pozdrawiam!
Czyli 500g smietanki, nie 500ml? Nie wiem jak duza bedzie to roznica, wiec chcialabym dopytac, aby wyszedl idealny na meza urodziny :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Obojętne. Ubije się ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marek·
6 lat temu
Dzieło mojej żony i córki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wiktoria·
9 lat temu
Witam! Będę piec tort bezowy jednak mój piekarnik nie piecze 'równo' czy w trakcie pieczenia bez będę mogła przekręcić tacę? Czy beza może się jednak zepsuć jeśli ją wyciągnę przekręcić?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Musisz to zrobić szybko i najlepiej nie w pierwszej połowie pieczenia. Lepiej jak beza będzie podsuszona.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
9 lat temu
Po nocy w lodówce śmietanka z czekoladą zmieniły się w kamień!
Da się to uratować czy robić od nowa, z czekolady z mniejszą ilością kakao?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Karolino, ogrzej na małej mocy palnika, a następnie pozostaw do ostygnięcia (możesz włożyć na chwilę garnek do zimnej wody). Jak już nie będzie ciepłe to ubij chwilę z dodatkiem cukru pudru.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
9 lat temu
Dzień dobry,
przygotowuję krem (z podwójnej porcji).
Rozpuściłam czekoladę 90% kakao w kremówce. Masa jest gęsta i w ogóle nie jest słodka. Czy podczas ubijania mogę dodać np cukier puder żeby jednak trochę ją dosłodzić?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Karolino, za duży procent kakao. Tak, możesz pod koniec ubijania dosłodzić cukrem pudrem.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
10 lat temu
Witam! Przymierzam sie do zrobienia tego tortu na urodziny corki. Wyglada oblednie, natomiast mam pewne obawy, bo juz kilkakronie robilam blaty bezowe i podchodza mi po jakims niedlugim czasie roztopionym cukrem. Zastanawiam sie wiec co robie zle? Dziekuje za odpowiedz.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Moniko, blaty powinny być przechowywane w suchym miejscu. Wilgotne powietrze wpływa na nie negatywnie (ich powierzchnia zrobi się klejąca, zmięknie). Także krem, którym są przełożone ma na nie ogromny wpływ. Bita śmietana po pewnym czasie spowoduje rozpuszczanie się bezy (będzie właśnie podchodzić wodą). Tak samo jest z tym przepisem. Torcik nie jest trwały. Można go przez jakiś czas schłodzić w lodówce, ale powinien być zjedzony w tym samym dniu, w którym został przełożony.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
sweetcherimoya.blogs·
10 lat temu
Krem powalił mnie na kolana. Pozwoliłam sobie wykorzystać przepis u siebie w nieco zmodyfikowanej wersji.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
10 lat temu
Mam aż 4 funkcje z termoobiegiem, grzałka dół i termo, grzałka góra i termo, obie grzałki i termo oraz samo termo. Którą mam wybrać?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Filip·
10 lat temu
Czy w razie kompletnego zastygnięcia kremu po wyjęciu z lodówki można go ocieplić, aby znowu nabrał kremowej konsystencji? Czy raczej należy zrobić nowy? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Krem na pewno nie jest mocno sztywny. Ubij go mikserem krótko i udekoruj bezę.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
10 lat temu
Jeśli nie mam czasu odstawić na całą noc, to ile te bezy muszą mniej więcej "leżeć"?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Magdo, aż ostygną.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewusia·
11 lat temu
Witam:) Czy zamiast malin jakieś inne owoce będą pasować do tego tortu?
Pozdrawiam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Teraz jesienią to możesz posypać z góry ziarnami granatu, ułożyć pokrojone figi, plasterki banana skropione sokiem z cytryny, kiwi lub posiekane orzechy (mogą być solone).
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
12 lat temu
Czy ktoś robił z innymi owocami niż malinami?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Renata·
12 lat temu
Dzien dobry,
chcialam zapytac co zrobic zeby te platy bezowe nie byly w srodku miekkie tylko chrupiace i suche?
Renata
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Należy piec je dłużej ok. 2,5- 3 godzin.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ewuś·
12 lat temu
Tort bardzo dobry :) aczkolwiek nawet po użyciu czekolady gorzkiej masa była za słodka więc albo mniej czekolady albo lindt90%, plus krem przebijał smak bezy ale i tak polecam bo było dobre :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lidia·
12 lat temu
Bardzo mi było smutno jak dowiedziałam się że nie mogę jeść glutenu, ale ten tort wygląda tak pysznie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jakub Miloch·
12 lat temu
Czy można do tego tortu użyć mlecznej czekolady ???