Tort bezowy z kremem czekoladowym

54 Komentarzy
Tort bezowy z kremem czekoladowym

Delikatne blaty bezowe, chrupiące z zewnątrz, a piankowe i ciągnące w środku, przełożone kremem czekoladowym z gorzkiej czekolady i słodkiej śmietanki. Całość udekorowana jest świeżymi malinami, które doskonale pasują do słodkiej bezy i czekolady. Zamiast malin można użyć również innych owoców sezonowych jak np. porzeczki, truskawki, czereśnie, wiśnie, jeżyny, ziarenka granatu.

Blaty bezowe i krem najlepiej przygotować dzień (lub dwa) przed złożeniem tortu. Gotowe blaty bezowe należy przechowywać w suchym miejscu.

Składniki:

2 blaty bezowe:

  • 3 białka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 170 g cukru
  • 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Krem czekoladowy:

  • 500 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 300 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo:

  • ok. 125 g świeżych malin

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować krem czekoladowy. Czekoladę posiekać. Śmietanę mocno podgrzać. Ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  2. Piekarnik nagrzać do temperatury 120°C (termoobieg).
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 18 cm, zachowując odstęp między nimi. Papier odwrócić na drugą stronę.
  4. Przygotować blaty bezowe. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści i piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu, dalej ubijając, dodać sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną.
  5. Ubitą pianę nałożyć łyżką na narysowane okręgi i delikatnie ją rozłożyć.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1,5 godziny. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. (Można pozostawić tak bezę na noc. Beza powinna być chrupiąca z zewnątrz. W środku będzie ciągnąca).

2

  1. Schłodzony krem czekoladowy ubić mikserem. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
  2. Na paterze ułożyć jeden blat bezowy. Udekorować połową kremu, wyciskając kleksy jeden koło drugiego. (Można również krem rozłożyć łyżką).
  3. Nałożyć drugi blat bezowy i udekorować resztą kremu. Ozdobić malinami.
  4. Tort wstawić do lodówki. (Tort można podawać od razu lub schłodzić w lodówce. Pomimo, że jest to tort bezowy nie musi zostać zjedzony w dzień przygotowania. Jest trwały i utrzymuje się ok. 2- 3 dni w lodówce).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tort bezowy z kremem czekoladowym Tort bezowy z kremem czekoladowym Tort bezowy z kremem czekoladowym
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    KRYSTYNA · 1 lat temu
    Witam, czy mogę użyć śmietany  np. 18 czy 12%?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 4 lat temu
    dobry! będę robić pierwszy raz w swoim życiu tort bezowy, specjalnie z okazji urodzin Mamy, a ona uwielbia takie wypieki :) chciałabym zapytać, jak najlepiej zwiększyć proporcję, żeby zrobić ciut większy, np 22-23 cm? najgorszy ten pierwszy raz, bo ciężko wyczuć składniki :) Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bu. · 4 lat temu
    Pychotka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bu. · 4 lat temu
    Przepyszna.Zamiast mąki ziemniaczanej dodałam łyżkę budyniu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    Czyli 500g smietanki, nie 500ml? Nie wiem jak duza bedzie to roznica, wiec chcialabym dopytac, aby wyszedl idealny na meza urodziny :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marek · 5 lat temu
    Dzieło mojej żony i córki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 8 lat temu
    Witam! Będę piec tort bezowy jednak mój piekarnik nie piecze 'równo' czy w trakcie pieczenia bez będę mogła przekręcić tacę? Czy beza może się jednak zepsuć jeśli ją wyciągnę przekręcić?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Musisz to zrobić szybko i najlepiej nie w pierwszej połowie pieczenia. Lepiej jak beza będzie podsuszona.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 8 lat temu
    Po nocy w lodówce śmietanka z czekoladą zmieniły się w kamień!
    Da się to uratować czy robić od nowa, z czekolady z mniejszą ilością kakao?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Karolino, ogrzej na małej mocy palnika, a następnie pozostaw do ostygnięcia (możesz włożyć na chwilę garnek do zimnej wody). Jak już nie będzie ciepłe to ubij chwilę z dodatkiem cukru pudru.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 8 lat temu
    Dzień dobry,
    przygotowuję krem (z podwójnej porcji).
    Rozpuściłam czekoladę 90% kakao w kremówce. Masa jest gęsta i w ogóle nie jest słodka. Czy podczas ubijania mogę dodać np cukier puder żeby jednak trochę ją dosłodzić?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Karolino, za duży procent kakao. Tak, możesz pod koniec ubijania dosłodzić cukrem pudrem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 9 lat temu
    Witam! Przymierzam sie do zrobienia tego tortu na urodziny corki. Wyglada oblednie, natomiast mam pewne obawy, bo juz kilkakronie robilam blaty bezowe i podchodza mi po jakims niedlugim czasie roztopionym cukrem. Zastanawiam sie wiec co robie zle? Dziekuje za odpowiedz.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Moniko, blaty powinny być przechowywane w suchym miejscu. Wilgotne powietrze wpływa na nie negatywnie (ich powierzchnia zrobi się klejąca, zmięknie). Także krem, którym są przełożone ma na nie ogromny wpływ. Bita śmietana po pewnym czasie spowoduje rozpuszczanie się bezy (będzie właśnie podchodzić wodą). Tak samo jest z tym przepisem. Torcik nie jest trwały. Można go przez jakiś czas schłodzić w lodówce, ale powinien być zjedzony w tym samym dniu, w którym został przełożony.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    sweetcherimoya.blogs · 9 lat temu
    Krem powalił mnie na kolana. Pozwoliłam sobie wykorzystać przepis u siebie w nieco zmodyfikowanej wersji.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 9 lat temu
    Mam aż 4 funkcje z termoobiegiem, grzałka dół i termo, grzałka góra i termo, obie grzałki i termo oraz samo termo. Którą mam wybrać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Filip · 9 lat temu
    Czy w razie kompletnego zastygnięcia kremu po wyjęciu z lodówki można go ocieplić, aby znowu nabrał kremowej konsystencji? Czy raczej należy zrobić nowy? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 9 lat temu
    Jeśli nie mam czasu odstawić na całą noc, to ile te bezy muszą mniej więcej "leżeć"?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewusia · 10 lat temu
    Witam:) Czy zamiast malin jakieś inne owoce będą pasować do tego tortu?
    Pozdrawiam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Teraz jesienią to możesz posypać z góry ziarnami granatu, ułożyć pokrojone figi, plasterki banana skropione sokiem z cytryny, kiwi lub posiekane orzechy (mogą być solone).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 11 lat temu
    Czy ktoś robił z innymi owocami niż malinami?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 11 lat temu
    Dzien dobry,
    chcialam zapytac co zrobic zeby te platy bezowe nie byly w srodku miekkie tylko chrupiace i suche?
    Renata
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewuś · 11 lat temu
    Tort bardzo dobry :) aczkolwiek nawet po użyciu czekolady gorzkiej masa była za słodka więc albo mniej czekolady albo lindt90%, plus krem przebijał smak bezy ale i tak polecam bo było dobre :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lidia · 11 lat temu
    Bardzo mi było smutno jak dowiedziałam się że nie mogę jeść glutenu, ale ten tort wygląda tak pysznie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jakub Miloch · 11 lat temu
    Czy można do tego tortu użyć mlecznej czekolady ???