Delikatne blaty bezowe, chrupiące z zewnątrz, a piankowe i ciągnące w środku, przełożone kremem czekoladowym z gorzkiej czekolady i słodkiej śmietanki. Całość udekorowana jest świeżymi malinami, które doskonale pasują do słodkiej bezy i czekolady. Zamiast malin można użyć również innych owoców sezonowych jak np. porzeczki, truskawki, czereśnie, wiśnie, jeżyny, ziarenka granatu.
Blaty bezowe i krem najlepiej przygotować dzień (lub dwa) przed złożeniem tortu. Gotowe blaty bezowe należy przechowywać w suchym miejscu.
Składniki:
2 blaty bezowe:
3 białka
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
170 g cukru
1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Krem czekoladowy:
500 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
300 g czekolady gorzkiej
Dodatkowo:
ok. 125 g świeżych malin
Sposób przygotowania:
Przygotować krem czekoladowy. Czekoladę posiekać. Śmietanę mocno podgrzać. Ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Piekarnik nagrzać do temperatury 120°C (termoobieg).
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 18 cm, zachowując odstęp między nimi. Papier odwrócić na drugą stronę.
Przygotować blaty bezowe. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści i piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu, dalej ubijając, dodać sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną.
Ubitą pianę nałożyć łyżką na narysowane okręgi i delikatnie ją rozłożyć.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1,5 godziny. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. (Można pozostawić tak bezę na noc. Beza powinna być chrupiąca z zewnątrz. W środku będzie ciągnąca).
Schłodzony krem czekoladowy ubić mikserem. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
Na paterze ułożyć jeden blat bezowy. Udekorować połową kremu, wyciskając kleksy jeden koło drugiego. (Można również krem rozłożyć łyżką).
Nałożyć drugi blat bezowy i udekorować resztą kremu. Ozdobić malinami.
Tort wstawić do lodówki. (Tort można podawać od razu lub schłodzić w lodówce. Pomimo, że jest to tort bezowy nie musi zostać zjedzony w dzień przygotowania. Jest trwały i utrzymuje się ok. 2- 3 dni w lodówce).
dobry! będę robić pierwszy raz w swoim życiu tort bezowy, specjalnie z okazji urodzin Mamy, a ona uwielbia takie wypieki :) chciałabym zapytać, jak najlepiej zwiększyć proporcję, żeby zrobić ciut większy, np 22-23 cm? najgorszy ten pierwszy raz, bo ciężko wyczuć składniki :) Pozdrawiam!
Witam! Będę piec tort bezowy jednak mój piekarnik nie piecze 'równo' czy w trakcie pieczenia bez będę mogła przekręcić tacę? Czy beza może się jednak zepsuć jeśli ją wyciągnę przekręcić?
Karolino, ogrzej na małej mocy palnika, a następnie pozostaw do ostygnięcia (możesz włożyć na chwilę garnek do zimnej wody). Jak już nie będzie ciepłe to ubij chwilę z dodatkiem cukru pudru.
Dzień dobry,
przygotowuję krem (z podwójnej porcji).
Rozpuściłam czekoladę 90% kakao w kremówce. Masa jest gęsta i w ogóle nie jest słodka. Czy podczas ubijania mogę dodać np cukier puder żeby jednak trochę ją dosłodzić?
Witam! Przymierzam sie do zrobienia tego tortu na urodziny corki. Wyglada oblednie, natomiast mam pewne obawy, bo juz kilkakronie robilam blaty bezowe i podchodza mi po jakims niedlugim czasie roztopionym cukrem. Zastanawiam sie wiec co robie zle? Dziekuje za odpowiedz.
Moniko, blaty powinny być przechowywane w suchym miejscu. Wilgotne powietrze wpływa na nie negatywnie (ich powierzchnia zrobi się klejąca, zmięknie). Także krem, którym są przełożone ma na nie ogromny wpływ. Bita śmietana po pewnym czasie spowoduje rozpuszczanie się bezy (będzie właśnie podchodzić wodą). Tak samo jest z tym przepisem. Torcik nie jest trwały. Można go przez jakiś czas schłodzić w lodówce, ale powinien być zjedzony w tym samym dniu, w którym został przełożony.
Czy w razie kompletnego zastygnięcia kremu po wyjęciu z lodówki można go ocieplić, aby znowu nabrał kremowej konsystencji? Czy raczej należy zrobić nowy? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź
Teraz jesienią to możesz posypać z góry ziarnami granatu, ułożyć pokrojone figi, plasterki banana skropione sokiem z cytryny, kiwi lub posiekane orzechy (mogą być solone).
Tort bardzo dobry :) aczkolwiek nawet po użyciu czekolady gorzkiej masa była za słodka więc albo mniej czekolady albo lindt90%, plus krem przebijał smak bezy ale i tak polecam bo było dobre :)