Tort smok czekoladowy

22 Komentarzy

smok czekoladowy

Czekoladowy smok to idealny tort na przyjęcie urodzinowe dla małego rycerza. Z pewnością solenizant będzie zachwycony. Tort został upieczony specjalnie na Światowy Dzień Pieczenia. Wymogiem tegorocznego projektu jest stworzenie wypieku bazującego na margarynie. Po długim namyśle zdecydowałam się skomponować ze sobą te przepisy, w których najchętniej wykorzystuję margarynę. W ten sposób powstał ten oto smok. Tort smok to tak jakby tort Sachera w wersji dziecięcej. Składa się on bowiem z dość ciężkiego ciasta czekoladowego, którego części posklejane są ze sobą konfiturą morelową. Całość została polana moją ulubioną polewą czekoladową, przygotowaną właśnie na margarynie. Jest ona dość gęsta (dzięki czemu dobrze utrzymuje się na cieście) i mocno błyszcząca. Do tego wszystkie elementy dekoracyjne są jadalne. W przeważającym stopniu zostały one zrobione z ciasta parzonego, które również bazuje na margarynie.
Tort jest niestety pracochłonny, jednak bardzo smaczny i na pewno sprawi radość Waszym pociechom.

Składniki:
Ciasto czekoladowe:

  • 140 g margaryny
  • 190 g cukru
  • 180 g czekolady gorzkiej
  • 8 jajek (rozmiar M)
  • 160 g mąki pszennej
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 10 g kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Polewa czekoladowa:

  • 150 g margaryny
  • 75 g kakao
  • 180 g cukru pudru
  • 4 łyżki mleka

Ciasto parzone:

  • 65 ml mleka
  • 60 ml wody
  • 50 g margaryny
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • parę łyżek konfitury morelowej lub brzoskwiniowej
  • ok. 300 g kremu czekoladowo- orzechowego
  • ok. 50 g masy marcepanowej do dekoracji
  • kakao
  • migdały w słupkach
  • 4 patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (lub margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. W tym czasie wymieszać mąkę ze skrobią, kakao i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  4. Oddzielić białka o żółtek.
  5. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo połowę cukru. Odstawić na bok.
  6. Żółtka utrzeć z drugą połową cukru na jasną, kremową masę, miksując mikserem na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i wlewać chłodną, ale płynną czekoladę z masłem, miksując do połączenia.
  7. Wmieszać delikatnie szpatułką ubite białka. (Dodają pianę w 3 porcjach).
  8. Do masy czekoladowej przesiać wymieszaną mąkę z kakao, skrobią i proszkiem do pieczenia i wmieszać delikatnie szpatułką do połączenia.
  9. Ciasto przełożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut do suchego patyczka, w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół. Po upieczeniu pozostawić ciasto na 10 minut w formie, następnie oddzielić nożem od formy, ściągnąć obręcz tortownicy i odwrócić ciasto na kratkę kuchenną lub na blat wyłożony papierem do pieczenia do góry dnem. (Ciasto wyrasta do góry. Tym sposobem otrzymamy płaskie ciasto).

022

  1. W cieście obciąć brzeg o szerokości ok. 3- 3,5 cm.

033

  1. Wyciągnąć koło ze środka i przeciąć je po średnicy.

044

  1. Połówki położyć koło siebie, średnicą w dół.

055

  1. Konfiturę podgrzać i posmarować nią połówki ciasta, sklejając je ze sobą.
  2. Brzeg przeciąć jak na poniższych zdjęciach. W ten sposób otrzymamy głowę i szyję smoka.

066077

088

099

  1. Z pozostałej części należy odciąć nieduży kawałek, równy szerokości głowy. Obcięty kawałek umieścić na głowie, wypukłą stroną do przodu.

010

011

012

  1. Cześć, która pozostała to będzie ogon.
  2. Z niego należy odciąć jeszcze raz mały kawałek, który jest potrzebny do zrobienia łap.

013

  1. Kawałek przeciąć tak, aby jedna część była troszkę większa od drugiej.

014

  1. Kawałki obrócić i przyłożyć do tułowia smoka.

0155

  1. Następnie zaokrąglić je nożem.

0166

  1. Wszystkie części posklejać ze sobą za pomocą konfitury.
  2. Krem czekoladowo- orzechowy podgrzać w garnku i lekko ciepły rozsmarować na cieście. Tort wstawić do lodówki, a w międzyczasie przygotować polewę.

5

  1. Przygotować polewę czekoladową. Margarynę roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować.
  2. Polać ciasto polewą czekoladową. (Najlepiej polewać ciasto z góry tak, aby pokryła ona górę ciasta i spływała na boki. Przy bokach można pomóc sobie dodatkowo łyżeczką. Jeśli polewa zacznie gęstnieć, można ją chwilkę podgrzać). Ciasto wstawić do lodówki, na czas przygotowania dekoracji.
  3. Mleko, wodę, sól i margarynę zagotować. Dodać na raz mąkę i szybko wymieszać, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka. (Mieszam łyżką drewnianą).
  4. Ciasto przełożyć do miski. Od razu do ciepłego ciasta, miksując, dodawać po jednym jajku. Ciasto odstawić na 30 min.
  5. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć patyczki do szaszłyków. (Patyczki trochę skróciłam, bo były za długie). Przy pomocy łyżeczki rozsmarować cienką warstwę ciasta parzonego między dwoma patyczkami. Patyczki należy również pokryć ciastem. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia w temperaturze 200°C. Pozostawić do ostygnięcia.

4

  1. Ciasto parzone przełożyć do woreczka do mrożenia, odciąć jedną końcówkę i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia małe ok. 1cm sopelki. Dwa można zrobić troszkę większe na rogi. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia w temperaturze 200°C. Pozostawić do ostygnięcia.

3

  1. Skrzydła wbić w grzbiet smoka. Kolce i rogi lekko wcisnąć w polewę. Oczy, nos, buzię, ogień i plamki przygotować z masy marcepanowej, którą można zagnieść z kakao lub zabarwić barwnikiem spożywczym. Dekoracje z marcepanu delikatnie przyłożyć do polewy. (Ognień zrobiłam z masy cukrowej, ale można również użyć masa marcepanowej). Pazury to migdały w słupkach.
  2. Tort przechowywać w lodówce.

Smacznego.

smok czekoladowy

Smok czekoladowy

Smok czekoladowy

Smok czekoladowy

Smok czekoladowy

Smok czekoladowy

Smok czekoladowy

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ala · 4 lat temu
    Witam, chciałabym zrobić na urodziny córki ten torcik, bo wygląda obłędnie:) czy można jednak zrezygnować/zastąpić czymś krem czekoladowo-orzechowy, bo unikam jak ognia wprowadzenia tego w nasze życie;)?
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marta · 8 lat temu
    tort jeak pyszny, ze chciałabym wykorzystać go do innych "konstrukcji":) bardzo prosze o podpowiedź co jeszcze można z niego stworzyć w wersji :dla dziewczynki"
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 10 lat temu
    Zrobiłam torcik Pani Joasiu. Przepyszny! Nie wyszedł tak spektakularny jak Pani, bo Pani to jak z cukierni piękny jest, ale dzieci były zadowolone :)) Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam serdecznie :-)) (Dodam Pani przepis na bloga, oczywiście z adresem bloga i uprzedzeniem, że jest Pani autorstwa :-))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 10 lat temu
    Witam znów Pani Joasiu, czy można ciasto jeszcze przełożyć konfiturą? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 10 lat temu
    Jednak zdecydowalam sie na ten tort, najpierw myslalam o dinozaurze, ale ten jednak wygral :)) Jezt cudowny, bede go robila na sobote takze mam kilka pytan na ta chwile :-) Pierwsze: czy skrzydla, ktore sa zrobione z ciasta parzonego sa lekkie czy ciezkie? chodzi mi o to czy nie odpadna ani nie osuna sie, bo myslalam o zrobieniu skrzydel z masy marcepanowej tak jak w drugim przepisie :) Drugie: Jak dluga musi byc deska (Jesli jest ta informacja to przepraszam, ale jej nie widze :) No i czy mozna zrobic z 3 dniowym wyprzedzeniem? Pozdrawiam Serdecznie i z gory dziekuje za odpowiedz :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Wiktorio skrzydła z ciasta parzonego są lżejsze niż marcepanowe. Musisz uważać, aby wbić je bardziej po środku i pionowo.
      Wielkości deski to ok. 40cm długości.
      Tak, możesz zrobić 3 dni wcześniej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ela · 11 lat temu
    Wypóbuje na urodziny córki w październiku życzcie mi szczęścia ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika8507 · 11 lat temu
    Joanno czy tej polewy wystarczy na pokrycie dużego tortu składającego się z 4 blatów ciasta?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Moniko zrobiłabym raczej z 200g margaryny (czyli 200g margaryny, 100g kakao, 240g cukru pudru, 5,5 łyżki mleka).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gaja · 11 lat temu
    witaj Joanno !
    Dzieki za te cudne przepisy. Przymierzam sie do pieczenia tortu urodzinowego dla mojego 3-latka. Mogla bys mi podpowiedziec jakie barwniki sa godne polecenia?
    pozdrawiam z HH .gaja.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Gaju bardzo dobre barwniki są firmy Wilton. Ososbiście najczęściej używam Dr. Oetkera lub firmy Schwartau (4 tubki w żelu), ponieważ są one bezglutenowe, a ze względu na córcię tylko takich mogę używać. Ich wadą jest jednak to, że trzeba użyć dość sporej ilości do barwienia np. aby zabarwić masę cukrową pokrywającą tort o średnicy 26cm potrzebna jest mniej więcej cała tubka barwnika.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 11 lat temu
    Witam!!!
    Przymierzam się do zrobienia tego tortu,mam tylko pytanie odnośne ciasta parzonego...gorące przełożyc do miski i miksować od razu czy przestudzić do ciepłego????
    Pozdrawiam!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 11 lat temu
    A co to jest ten krem czekoladowo- orzechowy? Można go zrobic czy kupić? Muszę na jutro zrobić taki tort i jestem podlamana, bo mialam zrobić tę pierwszą wersję a okazalo sie, że nie mam tyle marcepanu na dekorację...Ale tego kremu też nie mam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anecik0 · 11 lat temu
    Super rewelacja ale najpierw tego niebieskiego zrobię ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 11 lat temu
    O, przepis z World Baking Day! Strasznie mnie kusi, może wypróbuję w Grudniu na urodziny Syna. Ale boję się trochę :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ANETA · 11 lat temu
    REWELACJA!!!!!!! :lol: