
Ciężkie, mocno czekoladowe ciasto z bananami oblanymi sosem karmelowym. Całość pokryta bitą śmietaną i posypana kakao. Pyszne, mega czekoladowe i z lekką śmietankową pianką. Torcik można przygotować również w wersji bezglutenowej, zastępując w cieście mąkę pszenną zmielonymi migdałami.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Brownie:
- 200 g czekolady gorzkiej
 - 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
 - 150 g masła
 - 120 g cukru
 - 70 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: zmielonych migdałów ze skórką)
 
Sos karmelowy:
- 50 g cukru
 - 30 g masła, schłodzonego
 - 70 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30%
 
Bita śmietana:
- 400 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
 - 1 łyżka cukru pudru
 
Pozostałe:
- 4- 5 bananów
 - sok z połowy cytryny
 - kakao do posypania
 
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
 - Przygotować brownie: Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok do lekkiego ostygnięcia.
 - Lekko ciepłą lub chłodną masę czekoladową przelać do misy miksera. Dodać cukier i zmiksować. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym jajku. (Każde jajko miksować 1 minutę). Na końcu wmieszać delikatnie mąkę (lub migdały).
 - Ciasto wylać do przygotowanej tortownicy.
 - Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 190°C, grzałka góra- dół. (Ciasto sprawdzić patyczkiem. Patyczek powinien być suchy. Mimo to ciasto jest w środku mocno wilgotne. Gdy ostygnie zrobi się bardziej stabilne). Pozostawić do ostygnięcia.
 - Przygotować sos karmelowy: Cukier skarmelizować na patelni na złoty kolor. Patelnię ściągnąć na chwilę z pieca i dodać pokrojone w kostkę zimne masło. Mieszać szybko, aż masło się roztopi. (Całość na początku mocno się pieni). Patelnię postawić z powrotem na piecu i dodać śmietankę. Podgrzewać na małej/ średniej mocy palnika, ciągle mieszając, aż karmel całkowicie rozpuści się w śmietanie i sos lekko zgęstnieje.
 - Banany obrać, przekroić wzdłuż i ułożyć na cieście. Przy pomocy pędzelka posmarować je sokiem z cytryny.
 - Ciepły sos wyłożyć na banany. (Gdyby sos był za rzadki, należy poczekać, aż trochę ostygnie, wtedy zgęstnieje). Ciasto wstawić na chwilę do lodówki.
 

- Przygotować bitą śmietanę: Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
 - Bitą śmietanę wyłożyć na banany, robiąc fale tylną stroną łyżki. Ciasto przechowywać w lodówce. Przed podaniem oprószyć kakao.
 
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas pieczenia:  
Czas oczekiwania:  
 | 
|
| 
 Liczba porcji:  | 
 ok. 16  | 
|
| Trudność: | średnia | |
| Koszt: | średni | 
 
 