Brownie z bananami i bitą śmietaną

42 Komentarzy
Brownie z bananami i bitą śmietaną

Ciężkie, mocno czekoladowe ciasto z bananami oblanymi sosem karmelowym. Całość pokryta bitą śmietaną i posypana kakao. Pyszne, mega czekoladowe i z lekką śmietankową pianką. Torcik można przygotować również w wersji bezglutenowej, zastępując w cieście mąkę pszenną zmielonymi migdałami.

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

Brownie:

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 150 g masła
  • 120 g cukru
  • 70 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: zmielonych migdałów ze skórką)

Sos karmelowy:

  • 50 g cukru
  • 30 g masła, schłodzonego
  • 70 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30%

Bita śmietana:

  • 400 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
  • 1 łyżka cukru pudru

Pozostałe:

  • 4- 5 bananów
  • sok z połowy cytryny
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  2. Przygotować brownie: Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok do lekkiego ostygnięcia.
  3. Lekko ciepłą lub chłodną masę czekoladową przelać do misy miksera. Dodać cukier i zmiksować. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym jajku. (Każde jajko miksować 1 minutę). Na końcu wmieszać delikatnie mąkę (lub migdały).
  4. Ciasto wylać do przygotowanej tortownicy.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 190°C, grzałka góra- dół. (Ciasto sprawdzić patyczkiem. Patyczek powinien być suchy. Mimo to ciasto jest w środku mocno wilgotne. Gdy ostygnie zrobi się bardziej stabilne). Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Przygotować sos karmelowy: Cukier skarmelizować na patelni na złoty kolor. Patelnię ściągnąć na chwilę z pieca i dodać pokrojone w kostkę zimne masło. Mieszać szybko, aż masło się roztopi. (Całość na początku mocno się pieni). Patelnię postawić z powrotem na piecu i dodać śmietankę. Podgrzewać na małej/ średniej mocy palnika, ciągle mieszając, aż karmel całkowicie rozpuści się w śmietanie i sos lekko zgęstnieje.
  7. Banany obrać, przekroić wzdłuż i ułożyć na cieście. Przy pomocy pędzelka posmarować je sokiem z cytryny.
  8. Ciepły sos wyłożyć na banany. (Gdyby sos był za rzadki, należy poczekać, aż trochę ostygnie, wtedy zgęstnieje). Ciasto wstawić na chwilę do lodówki.

2

  1. Przygotować bitą śmietanę: Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  2. Bitą śmietanę wyłożyć na banany, robiąc fale tylną stroną łyżki. Ciasto przechowywać w lodówce. Przed podaniem oprószyć kakao.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Brownie z bananami i bitą śmietaną Brownie z bananami i bitą śmietaną Brownie z bananami i bitą śmietaną
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ania · 11 lat temu
    Rzeczywiscie bardzo dobry, sprawdził sie jako tort urodzinowy,ale spod też wyszeł mi twardy, jakby zakalec.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 11 lat temu
    Ja zamiast karmelu używam sosu toffi do lodów;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 11 lat temu
    Pyszne!!! robiłam już kilka raz, przepis już znam na pamięć;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monia · 11 lat temu
    Zrobiłam to ciasto i wszystko wyszłoby dobrze gdyby spód nie wyszedł mi płaski i twardy jak skała ;( Nie wiem czemu tak wyszło bo trzymałam się przepisu, może miałam zły dzień :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 11 lat temu
    Ciasto właśnie się chłodzi w lodowce;) wygląda pieknie, mam nadzieję że będzie jeszcze lepiej smakuje;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Janek · 11 lat temu
    Czy istnieje jakaś alternatywa dla sosu karmelowego? Np. malinowy sos?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Sos możesz pominąć. Możesz dać również inny, dowolny, który będzie Ci smakowo do bananów i czekolady pasował. Ważne jest, aby był gęsty. Myślę, że malinowy smakowo pasuje ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Milena · 11 lat temu
    Pięknie wygląda, a w jaki sposób nakładasz bitą śmietane że wychodzi taki piękny wzorek, fale? Pozdrawiam:)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Wyłożyłam całą bitą śmietanę na banany i rozłożyłam ją tylnią stroną łyżki ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martusia · 11 lat temu
    Jest przepyszne :) pierwszy raz jadłam takie ciasto i na pewno jeszcze zrobię je nie raz..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martusia · 11 lat temu
    Zrobiłam :) ale na razie stoi w lodówce, jeszcze nie próbowałam, to nie wiem jak wyszło ciasto :) wygląda ok ;) tylko trochę mi się nie spodobał karmel jaki mi wyszedł, troszkę dziwny był w smaku, może trochę za długo go potrzymałam na ogniu..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gin · 11 lat temu
    Mmm, poezja :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 11 lat temu
    ale rozpusta! Wspaniałe ciasto!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martusia · 11 lat temu
    Ale pięknie się prezentuje! Akurat kupiłam dzisiaj banany, bo miałam robić bananowca ale chyba się skuszę na to ciasto :) tym bardziej że bardzo lubię czekoladowe ciasta i banany :)
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ladylaura. · 11 lat temu
    Cudne ciacho,piekne zdjecia,pozdrawiam.