Ciężkie, mocno czekoladowe ciasto z bananami oblanymi sosem karmelowym. Całość pokryta bitą śmietaną i posypana kakao. Pyszne, mega czekoladowe i z lekką śmietankową pianką. Torcik można przygotować również w wersji bezglutenowej, zastępując w cieście mąkę pszenną zmielonymi migdałami.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Brownie:
200 g czekolady gorzkiej
3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
150 g masła
120 g cukru
70 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: zmielonych migdałów ze skórką)
Sos karmelowy:
50 g cukru
30 g masła, schłodzonego
70 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30%
Bita śmietana:
400 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
1 łyżka cukru pudru
Pozostałe:
4- 5 bananów
sok z połowy cytryny
kakao do posypania
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
Przygotować brownie: Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok do lekkiego ostygnięcia.
Lekko ciepłą lub chłodną masę czekoladową przelać do misy miksera. Dodać cukier i zmiksować. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym jajku. (Każde jajko miksować 1 minutę). Na końcu wmieszać delikatnie mąkę (lub migdały).
Ciasto wylać do przygotowanej tortownicy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 190°C, grzałka góra- dół. (Ciasto sprawdzić patyczkiem. Patyczek powinien być suchy. Mimo to ciasto jest w środku mocno wilgotne. Gdy ostygnie zrobi się bardziej stabilne). Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować sos karmelowy: Cukier skarmelizować na patelni na złoty kolor. Patelnię ściągnąć na chwilę z pieca i dodać pokrojone w kostkę zimne masło. Mieszać szybko, aż masło się roztopi. (Całość na początku mocno się pieni). Patelnię postawić z powrotem na piecu i dodać śmietankę. Podgrzewać na małej/ średniej mocy palnika, ciągle mieszając, aż karmel całkowicie rozpuści się w śmietanie i sos lekko zgęstnieje.
Banany obrać, przekroić wzdłuż i ułożyć na cieście. Przy pomocy pędzelka posmarować je sokiem z cytryny.
Ciepły sos wyłożyć na banany. (Gdyby sos był za rzadki, należy poczekać, aż trochę ostygnie, wtedy zgęstnieje). Ciasto wstawić na chwilę do lodówki.
Przygotować bitą śmietanę: Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Bitą śmietanę wyłożyć na banany, robiąc fale tylną stroną łyżki. Ciasto przechowywać w lodówce. Przed podaniem oprószyć kakao.
Zrobiłam to ciasto i wszystko wyszłoby dobrze gdyby spód nie wyszedł mi płaski i twardy jak skała ;( Nie wiem czemu tak wyszło bo trzymałam się przepisu, może miałam zły dzień :P
Sos możesz pominąć. Możesz dać również inny, dowolny, który będzie Ci smakowo do bananów i czekolady pasował. Ważne jest, aby był gęsty. Myślę, że malinowy smakowo pasuje ;)
Zrobiłam :) ale na razie stoi w lodówce, jeszcze nie próbowałam, to nie wiem jak wyszło ciasto :) wygląda ok ;) tylko trochę mi się nie spodobał karmel jaki mi wyszedł, troszkę dziwny był w smaku, może trochę za długo go potrzymałam na ogniu..
Ale pięknie się prezentuje! Akurat kupiłam dzisiaj banany, bo miałam robić bananowca ale chyba się skuszę na to ciasto :) tym bardziej że bardzo lubię czekoladowe ciasta i banany :)
Pozdrawiam