Tort wiśniowy z kremem mascarpone

51 Komentarzy

Tort wiśniowy z kremem mascarpone

Lekki tort biszkoptowy z kremem z serka mascarpone i bitej śmietany oraz wiśniami. Tort jest lekki, kremowy i nie za słodki. Jeśli lubicie, możecie blaty biszkoptu dodatkowo nasączyć.

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ¾ szklanki cukru (lub 150 g)
  • ½ szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej) lub 80 g
  • ½ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 80 g)

Krem z mascarpone:

  • 4 listki żelatyny ( = 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 500g serka mascarpone
  • 500g twarogu z wiaderka, twarożku śmietankowego lub quarku
  • 100g cukru
  • 300g słodkiej śmietany 30- 36%

Warstwa wiśniowa:

  • 1 słoik wiśni bez pestek (720ml)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 2 łyżki dżemu czereśniowego lub wiśniowego

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
  3. Wiśnie odsączyć na sitku. (Powinno zostać około 400ml kompotu). Kompot zagotować. Do gotującego się kompotu dodać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną z 4 łyżkami wody i ugotować kisiel. Na końcu dodać wiśnie.
  4. Na paterze ułożyć jeden blat biszkoptu. Rozłożyć wiśnie z kisielem. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić na godzinę do lodówki.
  5. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wodzie. Mascarpone, twaróg i 100g cukru utrzeć na gładką masę mikserem. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki masy serowej i wymieszać, a następnie dodać do reszty masy i dokładnie wymieszać.
  6. Słodką śmietanę ubić i wmieszać delikatnie do masy. Odłożyć trochę kremu do dekoracji. Połowę pozostałego kremu wyłożyć na wiśnie. Przykryć drugim krążkiem i wyłożyć resztę kremu. (Jeśli krem byłby za rzadki, należy chwilę poczekać, aż zacznie lekko tężeć).
  7. Dżem przetrzeć przez sitko, aby oddzielić go od owoców. Dżem bez owoców wymieszać z odłożonym kremem i udekorować nim tort. (Gdyby krem do dekoracji był za rzadki, można wstawić go na chwilę do lodówki).
  8. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Uwaga: 1 szklanka = 250ml

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

Tort wiśniowy z kremem mascarpone

Tort wiśniowy z kremem mascarpone

Tort wiśniowy z kremem mascarpone

Tort wiśniowy z kremem mascarpone

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Ago[/b] tak ,przydałaby się jeszcze jedna warstwa biszkoptu na górę. Tort posmaruj masą na bazie masła i dopiero na to masę cukrową.
    [b]Edyto[/b] nie, może być lekko ciepła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    edyta · 11 lat temu
    czy zelatyna owinna ostygnac zanim dodamy do niej mase serowa??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 11 lat temu
    Chciałabym udekorować ten tort masą cukrową. Co o tym myślisz? Czy może zrobić wyższy biszkopt i przekroić na 3 płaty żeby na samej górze było tylko posmarowany masą i na to masa cukrowa? Proszę o radę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    monika · 11 lat temu
    przepyszny :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Sylwio[/b] też tak można 8)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 11 lat temu
    Tak się zastanawiam czy można zamiast wiśni użyć świeżych truskawek a kisiel ugotować z torebki :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Pawle[/b] trzymają się cały czas.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    pawel · 11 lat temu
    czy te wisnie zagotowane z maka ziemniaczana dlugo sie trzymaja czy po jakims czasie sie rozlewaja
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 11 lat temu
    Genialny przepis na latwy i smaczny tort:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Iwono[/b] troszkę tak, żeby tylko mąkę rozmieszać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 11 lat temu
    Ile wody należy dodać do 3 lyżek mąki ziemniaczanej? Z góry dziękuję za odpowiedź:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena Krzyszkows · 11 lat temu
    Jak zrobiłam ten tort to i tak nikt mi nie wierzył że sama go od podstaw robiłam. Naprawdę pyszny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 11 lat temu
    Torcik pycha, naprawdę. Przepis na biszkopt doskonały, po raz pierwszy w życiu robiłam tort i biszkopt i wyszło cudownie!!!!!!! Ja użyłam malin zamiast wiśni :) polecam ten przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Magdaleno[/b] kisiel możesz wylać ciepły. Pozostaw ciasto na blacie, aż ostygnie i włóż do lodówki. Ser może być z wiaderka. Jest napisane w składnikach.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena Krzyszkows · 11 lat temu
    Witam , chcę zrobic ten tort i mam takie pytanie : czy ten kisiel to ciepły wylewa się na biszkopt ? W Kielcach nigdzie nie mogę kupic tego sera quark , czy może byc zwykły z wiaderka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Aniu[/b] tak, wystarczy sama mąka ziemniaczana.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 12 lat temu
    Ale czy ta masa kisielowa nie bedzie za rzadka, nie trzeba do niej dodac galaretki albo żelatyny? Sama mąka ziemniaczana wystarczy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 12 lat temu
    Zrobiłam ten torcik na urodziny synka... Komentarz brzmiał: Madzia MISTRZOSTWO ŚWIATA!!!!! :):):)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    doti86 · 12 lat temu
    Ciasto zagościło u mnie w domu na święta Wielkanocne tyle że w formie placka. Jest proste w wykonaniu, ale przede wszystkim smakowite i z pewnością zostanie dopisany do moich wypieków. polecam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izaa · 13 lat temu
    taki torcik musi byc pyszny!!!