Lekki tort biszkoptowy z kremem z serka mascarpone i bitej śmietany oraz wiśniami. Tort jest lekki, kremowy i nie za słodki. Jeśli lubicie, możecie blaty biszkoptu dodatkowo nasączyć.
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
¾ szklanki cukru (lub 150 g)
½ szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej) lub 80 g
½ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 80 g)
500g twarogu z wiaderka, twarożku śmietankowego lub quarku
100g cukru
300g słodkiej śmietany 30- 36%
Warstwa wiśniowa:
1 słoik wiśni bez pestek (720ml)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
2 łyżki dżemu czereśniowego lub wiśniowego
Sposób przygotowania:
Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników.
Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
Wiśnie odsączyć na sitku. (Powinno zostać około 400ml kompotu). Kompot zagotować. Do gotującego się kompotu dodać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną z 4 łyżkami wody i ugotować kisiel. Na końcu dodać wiśnie.
Na paterze ułożyć jeden blat biszkoptu. Rozłożyć wiśnie z kisielem. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić na godzinę do lodówki.
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wodzie. Mascarpone, twaróg i 100g cukru utrzeć na gładką masę mikserem. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki masy serowej i wymieszać, a następnie dodać do reszty masy i dokładnie wymieszać.
Słodką śmietanę ubić i wmieszać delikatnie do masy. Odłożyć trochę kremu do dekoracji. Połowę pozostałego kremu wyłożyć na wiśnie. Przykryć drugim krążkiem i wyłożyć resztę kremu. (Jeśli krem byłby za rzadki, należy chwilę poczekać, aż zacznie lekko tężeć).
Dżem przetrzeć przez sitko, aby oddzielić go od owoców. Dżem bez owoców wymieszać z odłożonym kremem i udekorować nim tort. (Gdyby krem do dekoracji był za rzadki, można wstawić go na chwilę do lodówki).
[b]Ago[/b] tak ,przydałaby się jeszcze jedna warstwa biszkoptu na górę. Tort posmaruj masą na bazie masła i dopiero na to masę cukrową.
[b]Edyto[/b] nie, może być lekko ciepła.
Chciałabym udekorować ten tort masą cukrową. Co o tym myślisz? Czy może zrobić wyższy biszkopt i przekroić na 3 płaty żeby na samej górze było tylko posmarowany masą i na to masa cukrowa? Proszę o radę.
Torcik pycha, naprawdę. Przepis na biszkopt doskonały, po raz pierwszy w życiu robiłam tort i biszkopt i wyszło cudownie!!!!!!! Ja użyłam malin zamiast wiśni :) polecam ten przepis.
[b]Magdaleno[/b] kisiel możesz wylać ciepły. Pozostaw ciasto na blacie, aż ostygnie i włóż do lodówki. Ser może być z wiaderka. Jest napisane w składnikach.
Witam , chcę zrobic ten tort i mam takie pytanie : czy ten kisiel to ciepły wylewa się na biszkopt ? W Kielcach nigdzie nie mogę kupic tego sera quark , czy może byc zwykły z wiaderka?
Ciasto zagościło u mnie w domu na święta Wielkanocne tyle że w formie placka. Jest proste w wykonaniu, ale przede wszystkim smakowite i z pewnością zostanie dopisany do moich wypieków. polecam :)