
Pyszna, puszysta babka adwokatowa, pokryta lukrem adwokatowym. Babka jest bardzo wilgotna i bardzo smaczna. Aromat adwokata jest delikatnie wyczuwalny. Gorąco polecam.
Składniki:
Ciasto:
- 125 g mąki pszennej
 - 125 g skrobi ziemniaczanej
 - 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
 - 200 g cukru pudru
 - 4 łyżeczki cukru waniliowego
 - 250 ml oleju np. rzepakowego
 - 250 ml likieru jajecznego (adwokata)
 - 5 jajek (rozmiar M)
 
Lukier:
- 100 g cukru pudru
 - ok. 3 łyżek likieru jajecznego
 
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszać mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy. Dodać resztę składników i ucierać mikserem na najwyższych obrotach co najmniej przez 1 minutę.
 - Ciasto przełożyć do formy na babkę o średnicy 22cm, wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
 - Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 55 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg: 160°C).
 - Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
 - Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć z likierem na gładką masę. Babkę polać lukrem.
 
Uwaga:
- Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
 
Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki dr. Oetkera: "1000, Die besten Backrezepte".
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas pieczenia:  
 | 
|
| 
 Ilość porcji:  | 
 ok. 16  | 
|
| Trudność: | łatwe | |
| Koszt: | średni | 
 
 