Pyszna, puszysta babka adwokatowa, pokryta lukrem adwokatowym. Babka jest bardzo wilgotna i bardzo smaczna. Aromat adwokata jest delikatnie wyczuwalny. Gorąco polecam.
W misce wymieszać mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy. Dodać resztę składników i ucierać mikserem na najwyższych obrotach co najmniej przez 1 minutę.
Ciasto przełożyć do formy na babkę o średnicy 22cm, wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 55 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg: 160°C).
Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć z likierem na gładką masę. Babkę polać lukrem.
Uwaga:
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki dr. Oetkera: "1000, Die besten Backrezepte".
Jak dla mnie fantastyczna. Mama była u mnie na kawie i też była mile zaskoczona. Ciasto miałam w piekarniku ok 55 i wyszło super. Nie wiedziałam tylko czy likier jest mocno wyczuwalny, więc zanim go dodałam zrobiłam 2 małe muffinki dla moich dzieci. Potem wlałam advocat. Wszyscy zadowoleni.
Nie polecam. Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem i niestety ciasto opadlo. W smaku za bardzo wyczuwalne jajka. 5 jaj i likier jajeczny to nie za dużo ?
Witam
Widzę że Pani korzysta z przepisów DR Oetkier. Ja dostałam książkę łatwe ciasta dr. Oetkiera a chciałabym upiec babkę kakaową ciasto ucierane. Tam trzeba dodać 50 g zagęstnika- tylko nie wiem co to jest ten zagęstnik na pewno nie fix. Może Pani też natknęła się w przepisach i wie co to jest. proszę o odpowiedź
Agnieszko jest napisane sam zagęstnik? Jeśli tak, to ja również nie wiem o co chodzi. Może podane są na początku książki objaśnienia? Wśród produktów dr. Oetkera nie ma specjalnego zagęstnika, poza fixem.
Jest to jedyna babka ,która mi nie smakuje , a piekłam wszystkie z pani stronki.Babka , mimo ,że użyłam dobrej jakości oleju , jest taka olejowa , może tego oleju jest za dużo , natomiast smak advokata jest słabo wyczuwalny , chyba właśnie przytłumiony przez ten olej , mnie babka ładnie wyrosła. Szkoda że w przypadku tej babki nie upiekłam jej z połowy składników.
Przepyszna. Same zalety: łatwa w przygotowaniu, mało naczyń do mycia, absolutnie pyszna! Jedyna wada tej babki to taka, że szybko zniknęła. Dziękuję za przepis;)
Nie wiem co robie nie tak,ale moja babka nie wychodzi mi tak jak na obrazku.Kupilam adwoccata 14%.moze to jest ta przyczyna,W smaku jest bardzo dobra ale nie taka piekna.Prosze o pomoc.Robilam juz 3 razy roznymi sposobami,babka rosnie i pod koniec pieczenia opada.Prosze o rade,probowalam juz z dodatkiem rumu i adwoccata,tez nie to. :-?
Trudno mi powiedzieć. Mogę dać tylko takie rady: skadniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto ucieraj porządnie przez 1 minutę mikserem na najwyższych obrotach. Babki nie wyciągaj za szybko z piekarnika. Studzić przy lekko uchylonym piekarniku, żeby różnica temperatur była mniejsza. Ja używałam likieru jajecznego i 14% i 20%. Procent alkoholu nie ma znaczenia.
A ja też robie advokatówke ale z dodatkiem mąki kukurydzianej- jest super wilgotna, też ją polecam. Wszystko co advokatowe jest dla mnie interesujące- no ta piękna barwa... :roll: