Babka adwokatowa

43 Komentarzy
Babka adwokatowa

Pyszna, puszysta babka adwokatowa, pokryta lukrem adwokatowym. Babka jest bardzo wilgotna i bardzo smaczna. Aromat adwokata jest delikatnie wyczuwalny. Gorąco polecam.

Składniki:

Ciasto:

  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g skrobi ziemniaczanej
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru pudru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 ml oleju np. rzepakowego
  • 250 ml likieru jajecznego (adwokata)
  • 5 jajek (rozmiar M)

Lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • ok. 3 łyżek likieru jajecznego

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy. Dodać resztę składników i ucierać mikserem na najwyższych obrotach co najmniej przez 1 minutę.
  2. Ciasto przełożyć do formy na babkę o średnicy 22cm, wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 55 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg: 160°C).
  4. Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  5. Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć z likierem na gładką masę. Babkę polać lukrem.

Uwaga:

  • Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki dr. Oetkera: "1000, Die besten Backrezepte".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Babka adwokatowa Babka adwokatowa Babka adwokatowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 9 lat temu
    Robiłam tyle razy tą babkę - ponieważ zostało sporo adwokatu po naszym weselu - i zawsze świetnie się upiekła! Smakuje wyśmienicie! Polecam wszystkim!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 10 lat temu
    Jak dla mnie fantastyczna. Mama była u mnie na kawie i też była mile zaskoczona. Ciasto miałam w piekarniku ok 55 i wyszło super. Nie wiedziałam tylko czy likier jest mocno wyczuwalny, więc zanim go dodałam zrobiłam 2 małe muffinki dla moich dzieci. Potem wlałam advocat. Wszyscy zadowoleni.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 10 lat temu
    wszystko wg przepisu, babka opadla, po 70 min kompletnie nieupieczona w środku
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    martyna · 10 lat temu
    Nie polecam. Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem i niestety ciasto opadlo. W smaku za bardzo wyczuwalne jajka. 5 jaj i likier jajeczny to nie za dużo ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marta · 11 lat temu
    witam, czy zamiast tego jajecznego likru moe dodac likier bananowy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 11 lat temu
    Witam
    Widzę że Pani korzysta z przepisów DR Oetkier. Ja dostałam książkę łatwe ciasta dr. Oetkiera a chciałabym upiec babkę kakaową ciasto ucierane. Tam trzeba dodać 50 g zagęstnika- tylko nie wiem co to jest ten zagęstnik na pewno nie fix. Może Pani też natknęła się w przepisach i wie co to jest. proszę o odpowiedź
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Agnieszko jest napisane sam zagęstnik? Jeśli tak, to ja również nie wiem o co chodzi. Może podane są na początku książki objaśnienia? Wśród produktów dr. Oetkera nie ma specjalnego zagęstnika, poza fixem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    proste ciateczka · 11 lat temu
    No, no, no! Kto by pomyślał! Ja na pewno nie - likier jajeczny do ciasta ;) Bardzo mi się podoba!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Moje pasje · 12 lat temu
    zrobiłam :) Cudowna jest :) Dziękuję za przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena Krzyszkows · 12 lat temu
    Witam. Babka jest właśnie w piekarniku , ale aż się boję jaka wyjdzie bo to moja pierwsza babka w życiu a to ciasto było bardzo rzadkie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kristiana · 13 lat temu
    Jest to jedyna babka ,która mi nie smakuje , a piekłam wszystkie z pani stronki.Babka , mimo ,że użyłam dobrej jakości oleju , jest taka olejowa , może tego oleju jest za dużo , natomiast smak advokata jest słabo wyczuwalny , chyba właśnie przytłumiony przez ten olej , mnie babka ładnie wyrosła. Szkoda że w przypadku tej babki nie upiekłam jej z połowy składników.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 13 lat temu
    Przepyszna. Same zalety: łatwa w przygotowaniu, mało naczyń do mycia, absolutnie pyszna! Jedyna wada tej babki to taka, że szybko zniknęła. Dziękuję za przepis;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Halima · 13 lat temu
    Nie wiem co robie nie tak,ale moja babka nie wychodzi mi tak jak na obrazku.Kupilam adwoccata 14%.moze to jest ta przyczyna,W smaku jest bardzo dobra ale nie taka piekna.Prosze o pomoc.Robilam juz 3 razy roznymi sposobami,babka rosnie i pod koniec pieczenia opada.Prosze o rade,probowalam juz z dodatkiem rumu i adwoccata,tez nie to. :-?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Trudno mi powiedzieć. Mogę dać tylko takie rady: skadniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto ucieraj porządnie przez 1 minutę mikserem na najwyższych obrotach. Babki nie wyciągaj za szybko z piekarnika. Studzić przy lekko uchylonym piekarniku, żeby różnica temperatur była mniejsza. Ja używałam likieru jajecznego i 14% i 20%. Procent alkoholu nie ma znaczenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 14 lat temu
    Cudowna jest ta babka!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    judik1119 · 14 lat temu
    Pyszna musiała być ta babeczka:) Pięknie wygląda:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 14 lat temu
    A ja też robie advokatówke ale z dodatkiem mąki kukurydzianej- jest super wilgotna, też ją polecam. Wszystko co advokatowe jest dla mnie interesujące- no ta piękna barwa... :roll:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zauberi · 14 lat temu
    uwielbiam takie babki, pysznie wygląda :)