Babka adwokatowa

43 Komentarzy
Babka adwokatowa

Pyszna, puszysta babka adwokatowa, pokryta lukrem adwokatowym. Babka jest bardzo wilgotna i bardzo smaczna. Aromat adwokata jest delikatnie wyczuwalny. Gorąco polecam.

Składniki:

Ciasto:

  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g skrobi ziemniaczanej
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru pudru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 ml oleju np. rzepakowego
  • 250 ml likieru jajecznego (adwokata)
  • 5 jajek (rozmiar M)

Lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • ok. 3 łyżek likieru jajecznego

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy. Dodać resztę składników i ucierać mikserem na najwyższych obrotach co najmniej przez 1 minutę.
  2. Ciasto przełożyć do formy na babkę o średnicy 22cm, wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 55 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg: 160°C).
  4. Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  5. Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć z likierem na gładką masę. Babkę polać lukrem.

Uwaga:

  • Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki dr. Oetkera: "1000, Die besten Backrezepte".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Babka adwokatowa Babka adwokatowa Babka adwokatowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mia · 5 miesięcy temu
    Ja za chwilę zabieram się do robienia wersji bez alkoholowej😆
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 5 miesięcy temu
    Babka wyśmienita! Najlepsza, najsmaczniejsza i od 2 lat w moim przepiśniku. Smakuje wykwitnie, długo trzyma wilgotność, zapach wyczuwalny, co raczej poczytuję na plus, jednak dziecko (miłośnik wszelkich babek) z nadwrażliwością węchową, zdecydowanie odrzuciło poczęstunek. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    HELUNIA · 1 lat temu
    Babka super, pulchna i bardzo wyrosła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 1 lat temu
    Babka rewelacyjna ,wilgotna 😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabi · 1 lat temu
    Super babka.Delikatna,aromatyczna,wilgotna.Żałuję że od razu nie upiekłam dwóch babek bo zniknęła najszybciej z ciast.Ciekawe czy ktoś piekł z likierem czekoladowym?Czy również taka smaczna jak adwokatowa?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ida · 2 lat temu
    Super 😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 3 lat temu
    Coś chyba poszło nie tak. Babka nie wyszła puszysta, ma raczej konsystencję ciasta z kubka z mikrofalówki- jest dosyć zbita i ciężka. Adwokat jest mocno wyczuwalny, w zasadzie czuć ostrość alkoholu. Przy przygotowaniu ciasto było rzadkie. Gdybym miała ją robić jeszcze raz, to chyba dodałabym więcej mąki i ubite białka.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Asia · 2 lat temu
      To jest babka z dużą ilością ajerkoniaku i tak ma być czuć 😋 moja też taka była 👍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 3 lat temu
    Zrobilam ta babke na swieta i wyszla wspaniala, wiglotna poprostu pycha!!! Tak wiec przepis zapisany a kolejna babka wlasnie sie piecze. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 3 lat temu
    Bardzo smaczna i wilgotna, z wyczuwalnym adwokatem babka. Świetnie smakuje z kawka i kieliszkiem likieru jajecznego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Ciasto ma być takie rzadkie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 3 lat temu
    Mam mała formę średnica 16 cm zrobić z połowy składników?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krupeczka · 3 lat temu
    Lukier na zdjęciu babki, to chyba nie jest z adwokatem, bo adwokat daje żółty kolor.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      To jest ten lukier. Jest lekko żółtawy. To są tylko zdjęcia i w zależności od światła i balansu bieli może się lekko różnić od rzeczywistego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 4 lat temu
    Nigdy mi nie wychodziły babki,Ale ta wyszła super.Jestem zadowolona.I przepis jest prosty.Dziekuje.Pycha polecam gorąco.Basia.Mszana.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grażyna · 5 lat temu
    Czy można pominąć mąkę ziemniaczaną i w całości dać pszenną?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 7 lat temu
    Pyszności dla gości
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 8 lat temu
    Witam. Czy mozna zastapic adwokat likierem baileys?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aggi · 8 lat temu
    Witam.Ja też robilam ta babke-wyszla super jedna kawa z rodzicami i po babce.Tata byl zachwycony-polecam...