Pyszna, puszysta babka adwokatowa, pokryta lukrem adwokatowym. Babka jest bardzo wilgotna i bardzo smaczna. Aromat adwokata jest delikatnie wyczuwalny. Gorąco polecam.
W misce wymieszać mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy. Dodać resztę składników i ucierać mikserem na najwyższych obrotach co najmniej przez 1 minutę.
Ciasto przełożyć do formy na babkę o średnicy 22cm, wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 55 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg: 160°C).
Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć z likierem na gładką masę. Babkę polać lukrem.
Uwaga:
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki dr. Oetkera: "1000, Die besten Backrezepte".
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Is·
5 lat temu
Zrobiłam już z likierem pomarańczowym i słony karmel - pyszota!
Ważne żeby jajka nie były za zimne.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gabi·
2 lat temu
Jaki pomarańczowy likier pani użyła?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna·
6 lat temu
W tym roku na Wielkanoc zrobiłam pierwszy raz tą babkę. Pyszna (heart)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta Ch·
9 lat temu
Polecam zdecydowanie ten przepis - babka wyrosła, jest mega puszysta i bardzo adwokatowa- nie mogłam się opanować i ukroiłam jeszcze ciepły kawałek - po prostu poezja.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mia·
1 lat temu
Ja za chwilę zabieram się do robienia wersji bez alkoholowej😆
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
1 lat temu
Babka wyśmienita! Najlepsza, najsmaczniejsza i od 2 lat w moim przepiśniku. Smakuje wykwitnie, długo trzyma wilgotność, zapach wyczuwalny, co raczej poczytuję na plus, jednak dziecko (miłośnik wszelkich babek) z nadwrażliwością węchową, zdecydowanie odrzuciło poczęstunek.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
HELUNIA·
2 lat temu
Babka super, pulchna i bardzo wyrosła.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
2 lat temu
Babka rewelacyjna ,wilgotna 😋
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gabi·
2 lat temu
Super babka.Delikatna,aromatyczna,wilgotna.Żałuję że od razu nie upiekłam dwóch babek bo zniknęła najszybciej z ciast.Ciekawe czy ktoś piekł z likierem czekoladowym?Czy również taka smaczna jak adwokatowa?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ida·
3 lat temu
Super 😁
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
4 lat temu
Coś chyba poszło nie tak. Babka nie wyszła puszysta, ma raczej konsystencję ciasta z kubka z mikrofalówki- jest dosyć zbita i ciężka. Adwokat jest mocno wyczuwalny, w zasadzie czuć ostrość alkoholu. Przy przygotowaniu ciasto było rzadkie. Gdybym miała ją robić jeszcze raz, to chyba dodałabym więcej mąki i ubite białka.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
3 lat temu
To jest babka z dużą ilością ajerkoniaku i tak ma być czuć 😋 moja też taka była 👍
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kinga·
4 lat temu
Zrobilam ta babke na swieta i wyszla wspaniala, wiglotna poprostu pycha!!! Tak wiec przepis zapisany a kolejna babka wlasnie sie piecze. Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
4 lat temu
Bardzo smaczna i wilgotna, z wyczuwalnym adwokatem babka. Świetnie smakuje z kawka i kieliszkiem likieru jajecznego.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia ·
4 lat temu
Ciasto ma być takie rzadkie?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
4 lat temu
Mam mała formę średnica 16 cm zrobić z połowy składników?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Krupeczka·
4 lat temu
Lukier na zdjęciu babki, to chyba nie jest z adwokatem, bo adwokat daje żółty kolor.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
To jest ten lukier. Jest lekko żółtawy. To są tylko zdjęcia i w zależności od światła i balansu bieli może się lekko różnić od rzeczywistego.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Basia·
6 lat temu
Nigdy mi nie wychodziły babki,Ale ta wyszła super.Jestem zadowolona.I przepis jest prosty.Dziekuje.Pycha polecam gorąco.Basia.Mszana.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Grażyna·
6 lat temu
Czy można pominąć mąkę ziemniaczaną i w całości dać pszenną?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
8 lat temu
Pyszności dla gości
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patrycja·
9 lat temu
Witam. Czy mozna zastapic adwokat likierem baileys?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Myślę, że tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aggi·
9 lat temu
Witam.Ja też robilam ta babke-wyszla super jedna kawa z rodzicami i po babce.Tata byl zachwycony-polecam...