Lekki tort biszkoptowy z kremem z serka mascarpone i bitej śmietany oraz wiśniami. Tort jest lekki, kremowy i nie za słodki. Jeśli lubicie, możecie blaty biszkoptu dodatkowo nasączyć.
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
¾ szklanki cukru (lub 150 g)
½ szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej) lub 80 g
½ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 80 g)
500g twarogu z wiaderka, twarożku śmietankowego lub quarku
100g cukru
300g słodkiej śmietany 30- 36%
Warstwa wiśniowa:
1 słoik wiśni bez pestek (720ml)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
2 łyżki dżemu czereśniowego lub wiśniowego
Sposób przygotowania:
Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników.
Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
Wiśnie odsączyć na sitku. (Powinno zostać około 400ml kompotu). Kompot zagotować. Do gotującego się kompotu dodać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną z 4 łyżkami wody i ugotować kisiel. Na końcu dodać wiśnie.
Na paterze ułożyć jeden blat biszkoptu. Rozłożyć wiśnie z kisielem. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić na godzinę do lodówki.
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wodzie. Mascarpone, twaróg i 100g cukru utrzeć na gładką masę mikserem. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki masy serowej i wymieszać, a następnie dodać do reszty masy i dokładnie wymieszać.
Słodką śmietanę ubić i wmieszać delikatnie do masy. Odłożyć trochę kremu do dekoracji. Połowę pozostałego kremu wyłożyć na wiśnie. Przykryć drugim krążkiem i wyłożyć resztę kremu. (Jeśli krem byłby za rzadki, należy chwilę poczekać, aż zacznie lekko tężeć).
Dżem przetrzeć przez sitko, aby oddzielić go od owoców. Dżem bez owoców wymieszać z odłożonym kremem i udekorować nim tort. (Gdyby krem do dekoracji był za rzadki, można wstawić go na chwilę do lodówki).
Witam, zrobiłam tort na roczek synka i wyszła breja. Kisiel wypłynął na zewnątrz, wszystko się rozlazło. Na pewno do kisielu nie dodaje się np żelatyny? Co poszło nie tak. Dałam 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 400 ml wody i 600 gram wiśni.
3 łyżki mąki ziemniaczanej na 400 ml kompotu (nie wody) jest wystarczające. Nie trzeba dodawać żelayny. Od zagotowania należy gotować co najmniej 1 minutę, aż kisiel zgęstnieje. Potem od razu rozłożyć na biszkopcie. Jeśli mimo to poszło coś nie tak, to trzeba rozmieszać jeszcze trochę mąki ziemniaczanej z małą ilością wody, dodać do kisielu i mieszając ponownie ugotować.
Dzień dobry, czy zamiast Pani kremu można zrobić krem ze śmietanki i serka mascarpone ?Jakie zachować proporcje jeśli wiśnie będą mrożone? Z góry dziękuję za odpowiedź:)
Wspaniały tort!!! Kisiel z owoców wyszedł świetny. Biszkopt trochę nasączyłam, ale max 1/4 szklanki na całe ciasto. Nie więcej. Zamiast śmietanki 18% dałam śnieżkę ubitą z proszku, bo bałam się, że masa będzie zbyt tłusta. Konsystencja kisielu, masy - świetna. Szczerze polecam. :)
To zrób krem jak w przepisie: [url="https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/571-teczowy-tort"]"Tęczowy tort"[/url]. Przy użyciu samego mascarpone nie potrzeba dodawać żelatyny i zmniejsz ilość cukru. Zrób jak w tęczowym torcie.
[b]Justyno[/b] tak, przepis znajdziesz w tym artykule: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-biszkoptowe/344-przepis-na-biszkopt-uniwersalny"]Kliknij na ten link[/url] (ciemny biszkopt z 4 jaj)
[b]Martyno[/b] ugotowałabym domowy kisiel z przepisu: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-desery/622-przepis-na-kisiel-z-owocow-lesnych"]Kliknij na ten link[/url] używając świeżych lub mrożonych wiśni. Dałabym 600g owoców, 400ml wody (tyle, ile w tym przepisie kompotu) i 4 łyżki skrobi ziemniaczanej. Czy czasami nie będzie kisielu za dużo okaże się jak nałożysz na biszkopt. Jeśli będzie za dużo to resztę zjecie ;-)
Na kupnym kisielu też się na pewno da, ale na oko nie powien jak go zagęścić. Na pewno trzeba dodać skrobi, bo kisiel z torebki jest rzadszy od tego z przepisu. Kisiel powinien wyjść gęsty, aby nie spływał z biszkoptu.
Witam, od bardzo dawna korzystam z Pani przepisów i je uwielbiam :) mam takie pytanie czy do przepisu można użyć wiśni mrożonych lub świeżych a nie takich ze słoika a kisiel taki z torebki? jeśli tak to ile bym ich potrzebowała i czy dodawać jeszcze trochę mąki do takiego kiślu czy sama mieszanka z torebki wystarczy? Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam :)
[b]Karolino[/b] tak, możesz tak zrobić.
Biszkopt po upieczeniu odcinam nożem od brzegu formy i odwracam razem z formą na blat wyłożony papierem do pieczernia. W ten sposób powstanie płaski, a papier zapobiega przyklejeniu się biszkoptu do blatu.
Witam, planuję zrobić tort na pierwsze urodziny synka. Zastanawiam czy pasowałoby jeśli między warstwę kremu i owoców dołożyłabym "placek" z pokruszonych pełnoziarnistych ciastek z kakao, jak Pani sądzi? Czy jest jakiś sposób na to aby biszkopt wychodził taki równiutki z wierzchu jak u Pani na zdjęciach powyżej? :) pozdrawiam
[b]Basiu[/b] do mąki dodaj minimalną ilość wody tyle, aby mąka się rozmieszała.
Do dekoracji odłuż tyle kremu ile uważasz. W zależności jak chcesz go udekorować. Ja robiłam na oko ;)
Witam, a w jakiej ilości wody najeży rozmieszać te 3łyzki maki ziemniaczanej i ile bitej śmietany odłożyła Pani do dekoracji Tortu?
Z góry dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam!
[b]Paulo[/b] z żelatyną w proszku postępuje się tak samo jak z żelatyną w listkach. Wsyp 3 płaskie łyżeczki żelatyny do małego garnka, zalej ją 3 łyżkami zimnej wody i zostaw na 5 min. do napęcznienia. Następnie podgrzewaj mieszając, aby się rozpuściła. Nie można doprowadzić do zagotowania. Postępuj zgodnie z punktem 7.