Pyszny, kremowy sernik z dużą ilością krówek. Jeśli lubicie masę krówkową, karmel lub cukierki krówki to ten sernik jest dla Was. Jest słodki i mocno krówkowy. Taki jaki chciałam.
W wersji bezglutenowej należy zastąpić mąkę pszenną, uniwersalną mąką bezglutenową i upewnić się, że wybrany budyń, proszek do pieczenia i cukierki są bezglutenowe.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Ciasto kruche:
125 g masła (lub margaryny), zimnego
60 g cukru
10 g kakao
190 g mąki pszennej
1 jajko (rozmiar M), zimne
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
750 g twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku (u mnie Quark 20%), temperatura pokojowa
100 g cukru
500 g cukierków krówek
3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 37- 40g)
250 ml mleka
Do dekoracji:
kakao
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
Przygotować ciasto kruche: Z mąki, masła (pokrojonego na małe kawałki), cukru, kakao, jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 60 minut.
Ciasto wykleić w tortownicy, wyklejając dno i bok tortownicy mniej więcej do połowy jej wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Przygotować masę serową: Krówki posiekać na małe kawałki. 400g krówek przełożyć do garnka i zalać mlekiem. Resztę krówek odstawić na bok.
Garnek z krówkami i mlekiem postawić na piecu. Całość podgrzewać, ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukierków. Pozostawić do ostygnięcia.
W miseczce wymieszać cukier z budyniem w proszku, najlepiej trzepaczką, aby rozbić ewentualne grudki.
Do misy miksera przełożyć twaróg, cukier z budyniem i jajka i zmiksować na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. Następnie, dalej miksując na średnich obrotach, wlewać cienkim strumieniem ostudzone mleko krówkowe, miksując krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie łyżką drewnianą lub szpatułką pozostałe kawałki krówek.
Masę wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 55- 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Jeśli ciasto podczas pieczenia za szybko się zrumieni, można przykryć je z góry folią aluminiową).
Sernik studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.
Zrobiłam wczoraj sernik, wyszedł fantastyczny! Co prawda moje dekorowanie skończyło się tak, że kakao było absolutnie wszędzie tylko nie na serniku :) Muszę też zaznaczyć że to był mój pierwszy sernik w życiu!
Pozwoliłam sobie wrzucić przepis na swojego bloga, oczywiście zaznaczyłam że oryginalny przepis pochodzi z tej strony :) Dzięki wielkie!
Mam pytanie. :)Właśnie sernik jest w piekarniku, już 2 godziny. Jest baaardzo rzadki, nie chce się upiec, a robiłam dokładnie według przepisu.. mam go jeszcze róbowac piec czy dać sobie spokój? Czy on ma dojść właśnie w lodówce?
zrobilam wczoraj na 60 urodziny Taty. Wyszed nie tylko smaczny, ale i śliczniutki ;)
Zamiast krówek dodalam gotową masę krówkową o smaku orzechowym, co sprawilo iż sernik nabral niezwyklego koloru ;)
do sera nie dodalam juz cukru bojąc się przeslodzenia serniczka.
Witam, już raz robiłam ten sernik i faktycznie jest super :)
Mam tylko problem z kruchym ciastem... Czy ono powinno być takie klejące? Bo strasznie przykleja mi się do dłoni i nawet nie mogę tortownicy wykleić... Pomocy :)