Sernik krówkowy

59 Komentarzy
Sernik krówkowy

Pyszny, kremowy sernik z dużą ilością krówek. Jeśli lubicie masę krówkową, karmel lub cukierki krówki to ten sernik jest dla Was. Jest słodki i mocno krówkowy. Taki jaki chciałam.

W wersji bezglutenowej należy zastąpić mąkę pszenną, uniwersalną mąką bezglutenową i upewnić się, że wybrany budyń, proszek do pieczenia i cukierki są bezglutenowe.

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

Ciasto kruche:

  • 125 g masła (lub margaryny), zimnego
  • 60 g cukru
  • 10 g kakao
  • 190 g mąki pszennej
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 750 g twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku (u mnie Quark 20%), temperatura pokojowa
  • 100 g cukru
  • 500 g cukierków krówek
  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 37- 40g)
  • 250 ml mleka

Do dekoracji:

  • kakao

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, masła (pokrojonego na małe kawałki), cukru, kakao, jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 60 minut.
  3. Ciasto wykleić w tortownicy, wyklejając dno i bok tortownicy mniej więcej do połowy jej wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2

  1. Przygotować masę serową: Krówki posiekać na małe kawałki. 400g krówek przełożyć do garnka i zalać mlekiem. Resztę krówek odstawić na bok.
  2. Garnek z krówkami i mlekiem postawić na piecu. Całość podgrzewać, ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukierków. Pozostawić do ostygnięcia.

3

  1. W miseczce wymieszać cukier z budyniem w proszku, najlepiej trzepaczką, aby rozbić ewentualne grudki.
  2. Do misy miksera przełożyć twaróg, cukier z budyniem i jajka i zmiksować na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. Następnie, dalej miksując na średnich obrotach, wlewać cienkim strumieniem ostudzone mleko krówkowe, miksując krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie łyżką drewnianą lub szpatułką pozostałe kawałki krówek.

4

  1. Masę wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 55- 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Jeśli ciasto podczas pieczenia za szybko się zrumieni, można przykryć je z góry folią aluminiową).

5

  1. Sernik studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.
  2. Brzeg sernika można oprószyć kakao.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Sernik krówkowy Sernik krówkowy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dagmara · 10 lat temu
    Zrobiłam wczoraj sernik, wyszedł fantastyczny! Co prawda moje dekorowanie skończyło się tak, że kakao było absolutnie wszędzie tylko nie na serniku :) Muszę też zaznaczyć że to był mój pierwszy sernik w życiu!
    Pozwoliłam sobie wrzucić przepis na swojego bloga, oczywiście zaznaczyłam że oryginalny przepis pochodzi z tej strony :) Dzięki wielkie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Domi · 10 lat temu
    Pyszne ciasto! Każdy, kto próbował bardzo chwali i chce od razu dostać przepis! Polecam niezdecydowanym! (Użyłam krówek z Milanówka).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olga · 10 lat temu
    Witam ;)
    robiłam ten sernik już kilka razy i wszyscy sa nim zachwyceni, jest to moja ulubiona wersja sernika :)
    pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natii · 11 lat temu
    sernik bardzo smaczny :-)
    i co ważne łatwy ;)
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Klaudio[/b] myślę, że tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 11 lat temu
    dzień dobry! Robiłam już ten sernik i wyszedł wspaniale. Czy udał by się w wersji bez spodu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Angeliko[/b] Quark (Speisequark) to niemiecki, biały ser. Można spotkać go również w Polsce np. w Netto.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 11 lat temu
    mam pytanko: co to jest twaróg Quark?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Martyno[/b] 2 godz. to już za dużo, nie piecz dłużej. Jak ostygnie może stwardnieje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 11 lat temu
    Mam pytanie. :)Właśnie sernik jest w piekarniku, już 2 godziny. Jest baaardzo rzadki, nie chce się upiec, a robiłam dokładnie według przepisu.. mam go jeszcze róbowac piec czy dać sobie spokój? Czy on ma dojść właśnie w lodówce?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marlena · 11 lat temu
    Sliczny sernik!Uwielbiam krowki,wiec napewno jest pyszny !:) Moj sernik zazwyczaj mi peka podczas pieczenia..wie moze ktos dlaczego sie tak dzieje?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    adriana · 11 lat temu
    zrobilam wczoraj na 60 urodziny Taty. Wyszed nie tylko smaczny, ale i śliczniutki ;)
    Zamiast krówek dodalam gotową masę krówkową o smaku orzechowym, co sprawilo iż sernik nabral niezwyklego koloru ;)
    do sera nie dodalam juz cukru bojąc się przeslodzenia serniczka.

    polecam, pyszny, szybki i efektowny!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kate · 11 lat temu
    Dzięki za odpowiedź,
    Serdeczności z Nowym Rokiem!!!!!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Justyno[/b] to dodaj więcej mąki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 11 lat temu
    Witam, już raz robiłam ten sernik i faktycznie jest super :)
    Mam tylko problem z kruchym ciastem... Czy ono powinno być takie klejące? Bo strasznie przykleja mi się do dłoni i nawet nie mogę tortownicy wykleić... Pomocy :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Kate[/b] może być również brązowy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kate · 11 lat temu
    Czy cukier i do ciasta i do sera nie powinien być puder, może będzie lepiej się ucierał.Czy można dodać brązowy drobny?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgosia · 11 lat temu
    Wypróbowałam ten przepis. Super efekt wizualny, smakowy także. Goście byli zachwyceni. POLECAM :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mmaddziaaa · 12 lat temu
    Dziękuję bardzo ! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]mmaddziaaa[/b] mleko też dodaj.