Bardzo oryginalnie wyglądające, a zarazem łatwe do przygotowania ciasto drożdżowe z cynamonem. Drożdżowe kromki ciasta posklejane są klejącą, słodką warstwą z cynamonu, masła i cukru. Dzięki temu ciasto nie potrzebuje już innego, dodatkowego nadzienia. Bardzo łatwo się je robi. Jest przepyszne, szczególnie lekko ciepłe. Ciężko jest mu się oprzeć ;)
Składniki na formę keksową o długości 25cm:
Ciasto drożdżowe:
400 g mąki pszennej
150 ml mleka, lekko ciepłego
20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant*
50 g cukru
½ łyżeczki soli
2 jajka, temperatura pokojowa
50 g masła
Nadzienie:
70 g masła
100 g cukru brązowego
2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
W międzyczasie roztopić masło. Odstawić na bok.
Resztę z 400g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajka, roztopione masło (może być lekko ciepłe) i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować co najmniej 3 minuty. Ciasto powinno być jednolite i elastyczne).
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Formę keksową (o długości 25cm) wysmarować masłem. Odstawić na bok.
W międzyczasie roztopić 70g masła. (Można je lekko zezłocić). Odstawić na bok.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką. Zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x 60cm. (Jeśli komuś nie uda się rozwałkować do wymiaru 60cm to może również zrobić 30x 50).
Ciasto posmarować roztopionym masłem (odkładając łyżkę masła na bok) i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem (odkładając również 1 łyżkę).
Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 pasków. (Otrzymamy 6 pasków o wymiarze 30x 10cm).
Paski ułożyć jeden na drugim.
Następnie pokroić je w poprzek na 6 kawałków. (Otrzymamy 6 kawałków o wymiarze 5x 10cm).
Kawałki wkładać do formy bokiem.
Formę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto wypełni formę.
Ciasto posmarować pozostałym masłem i posypać łyżką cukru z cynamonem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Gdyby ciasto za szybko się rumieniło, można przykryć je z góry folią aluminiową). Po upieczeniu pozostawić na ok. 30 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.
Uwaga:
* Chcąc przygotować ciasto drożdżowe na drożdżach instant, należy najpierw roztopić masło i pozostawić do ostygnięcia, aż będzie lekko ciepłe. Następnie włożyć wszystkie składniki na ciasto do dużej miski i wyrobić ciasto. Drożdże instant nie wymagają przygotowania zaczynu.
Nie będzie kruszonka pasować do takiej harmonijki cynamonowej. Tu poszczególne „kromki” maja się dawać rwać, a kruszonka zalepi ci cała górę. Rób zgodnie z przepisem, nie kombinuj.
Tyle razy piekłam to ciasto i dzisiaj pierwszy raz posmarowałam ciasto reszta maselka i posypałam cukrem z cynamonem przed wyrośnięciem (fail). Mam nadzieję że wyrośnie i nie wpłynie jakoś negatywnie na ciasto.
Więc tak. Ciasto wyrosło. Wydaje mi się że jakoś specjalnie nie wpłynęło na smak. Mąż powiedział że skórka bardziej chrupiąca. Raz jeszcze dziękuję za super przepis. Ciasto jest przepyszne (heart)
Najlepszy cynamonowiec świata!❤️ Wczoraj upiekłam jeden, dziś piekę drugi. Robię na formę 30 cm, zatem dodaje ok 1/3 więcej składników i sprawdza się idealnie!
Robiłam dwa razy, ciasto wyszło super 🙂 dziękuję za przepis ❤ drugi raz robiłam pół na pół maka pszenna z owsiana. Smak minimalnie gorszy niż z samej pszennej ale mimo obaw wyszło dobre 🙂 polecam