Delikatne, lekkie i pyszne ciasto jogurtowe bez pieczenia w sam raz na ciepłe dni. Mocno chrupiący spód z płatków kukurydzianych i białej czekolady pokryty jest pyszną, kremową warstwą jogurtowo- śmietankową, do tego świeże owoce sezonowe i galaretka.
Składniki:
Spód:
100 g płatków kukurydzianych*
50 g migdałów w płatkach
250 g czekolady białej (mlecznej lub gorzkiej według uznania, u mnie jest to biała)
3 listki żelatyny (lub 2,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
300 g słodkiej śmietany 30- 36%
Dekoracja:
20 g migdałów w płatkach
20 g płatków kukurydzianych
50 g czekolady białej (mlecznej lub gorzkiej według uznania)
Dodatkowo:
truskawki ok. 300 g (lub inne owoce sezonowe)
galaretka truskawkowa
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Przygotować spód. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać płatki kukurydziane z migdałami i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
Przygotować dekorację. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać płatki kukurydziane z migdałami i wymieszać. Przy pomocy dwóch łyżek lub rąk zrobić kleksy z płatków i układać je na desce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do lodówki.
Przygotować warstwę jogurtową. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Jogurt wymieszać trzepaczką dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca, dodać dwie łyżki jogurtu z cukrem i wymieszać trzepaczką, a następnie dodać do reszty jogurtu i dokładnie wymieszać. (W ten sposób zapobiegniemy powstaniu grudek). Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy jogurtowej. Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do lodówki, aby masa stężała.
Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Pokroić na plasterki i ułożyć na warstwie jogurtowej.
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić, włożyć do lodówki i gdy zacznie lekko tężeć wylać na owoce. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Następnie na galaretce ułożyć przygotowane kleksy z płatków.
Uwagi:
* Jeśli ciasto ma być bezglutenowe, należy wybrać płatki kukurydziane bez dodatku glutenu np. firmy Nestle i upewnić się, że pozostałe, wybrane składniki są również bezglutenowe.
Przy krojeniu ciasta należy nożem mocno naciskać na spód, aby go pokroić. Jest bowiem bardzo twardy.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
5 lat temu
Asiu, ten spód jest mega pyszny. Środek zrobiłam z serka, bitej śmietany, cukru i zmiksowanych truskawek z żelatyną tak na oko :-). Górę tylko z truskawek z owocami bo nie jestem fanką galaretek. Torcik był przepyszny i zniknął w ciągu kilku minut w brzuchach głodomorów.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Irenka·
10 lat temu
Nono i zyskałam plusa ze strony teściowej^^od razu chciała przepis!Aha, i pytała co ja tam dałam na spód orzechy jakieś..?:D a to migdały swoje zrobiły, hehe. Spód wyszedł twardawy, ale stwierdziłyśmy, ze można dodać trochę mleka do rozpuszczanej czekolady, a i więcej żelatyny też nie zaszkodzi dać, bo robiłam na szybko z rana i słabo stężało.Ogólnie pyszota!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lucyna·
11 lat temu
Witam
Bardzo mi się podoba wykonanie tego ciasta ale nie bardzo rozumiem wykonanie spodu jak dokładnie to ma byc. Proszę o dokładniejsze wyjaśnienie jego zrobienia?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Lucyno, jak roztopić czekoladę znajdziesz w tym aktykule: [url="https://www.domowe-wypieki.pl/porady/wskazowki-kulinarne/330-roztapianie-czekolady-temperowanie-kuwertury"]"Roztapianie czekolady"[/url] (kliknij na link). Do roztopionej czekolady należy wrzucić płatki kukurydziane i migdały w płatkach, wymieszać i przełożyć do formy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maja·
11 lat temu
Ciasto super, polecam:)Spód rzeczywiście twardy i ciężko się kroi, ale wystarczy trochę siły i dobry nóż. Ja zamiast truskawek użyłam borówek i galaretki z owoców leśnych-pycha!:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kokosanka·
11 lat temu
Zrobiłam. REWELACJA! Rodzinka zachwycona. Polecam ten przepis.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joasia·
12 lat temu
Jutro przyjeżdża teściowa...zgadnijcie jakie robię ciacho?!;P Po raz kolejny...UWIELBIAM!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
13 lat temu
Bardzo ciekawy przepis. Probowalam go ale spodek byl za twardy ze nie moglam go przekroic.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Tak, spód jest twardy, jak podałam w uwagach. to przecież płatki sklejone czekoladą, która jak zastygnie jest twarda. Taki urok ciasta ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Bożena·
13 lat temu
Robiłam wczoraj ten tort na urodziny syna. Bardzo spodobał mi się pomysł ze spodem z płatków kukurydzianych, ponieważ mieliśmy gości na diecie bezglutenowej. Niestety jednak tort nam nie zasmakował. Spód był zdecydowanie za słodki. Biała czekolada nie chciała się rozpuścić, a po zrobieniu spód był twardy, a płatki gumowe. I też nie mogłam odkleić ich od papieru. Masa natomiast była smaczna, choć uważam, że powinna być mniej słodka ze względu na bardzo słodki spód. Niemniej, dziękuję za ciekawy przepis. Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asior·
13 lat temu
Ciasto smaczne, ale następnym razem jak będę je robić dam mniej cukru - jak dla mnie ciut za słodkie. Miałam też problem z odłupaniem kukurydzianego spodu :sad: Czy Wy też tak miałyście? Czy to może kwestia marki płatków kukurydzianych i czekolady??? :-?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monia·
13 lat temu
Jogurtowiec przepyszny, a pomysł z płatkami genialny! Na spód dałam klasyczne Corn Flakesy, ale te "różyczki" na górze zrobiłam z Corn Flakesów Honey & Nuts Obsta. Wyszło i smakowało rewelacyjnie! Gorąco polecam ten przepis!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
13 lat temu
Jak długo to ciasto może 'postać' w lodówce? Czy po 2-3 dniach od przygotowania będzie jeszcze równie smaczne? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Tak, 3 dni spokojnie wytrzyma ;) Z czasem płatki kukurydziane od strony masy lekko zmiękną i nie będą już tak chrupiące, ale tylko w niewielkim stopniu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Hania·
13 lat temu
Twoje przepisy są cudowne!!! Mój narzeczony dzięki nim po raz kolejny się we mnie zakochał :D
Jak stare porzekadło mówi: "PRZEZ ŻOŁĄDEK DO SERCA"
dziękuje
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Elisabeth·
13 lat temu
Dziekuje bardzo za przepis, super pomysl z tymi platkami!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kinga·
13 lat temu
Ciasto bardzo dobre, smakowało wszystkim. Tylko następnym razem muszę dać więcej żelatyny, masa była za płynna.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
grumko·
13 lat temu
Robiliśmy ten torcik w wersji z czereśniami i bardzo nam smakował;-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
13 lat temu
Czy jogurt koniecznie musi być grecki czy zwyky naturalny też zda egzamin? :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Może być zwykły naturalny. Jeśli masz wybór to lepszy będzie o konsystencji gęstej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
cudawianki·
13 lat temu
alez ciekawy pomysl z tymi platkami, cos dla mojego Kruszyna! kto wie, moze uda mi sie wyprobowac jeszcze tego lata! :-))
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Majana·
13 lat temu
Bardzo ciekawy pomysł z płatkami:) Piękny torcik:)
Pozdrowienia
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
dusiowa·
13 lat temu
o jaki oryginalny
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
mojetworyprzetwory·
13 lat temu
Wygląda przepysznie, a ten chrupiący spód kusi na całego;)