Jogurtowiec z płatkami kukurydzianymi

24 Komentarzy
Jogurtowiec z płatkami kukurydzianymi

Delikatne, lekkie i pyszne ciasto jogurtowe bez pieczenia w sam raz na ciepłe dni. Mocno chrupiący spód z płatków kukurydzianych i białej czekolady pokryty jest pyszną, kremową warstwą jogurtowo- śmietankową, do tego świeże owoce sezonowe i galaretka.

Składniki:

Spód:

  • 100 g płatków kukurydzianych*
  • 50 g migdałów w płatkach
  • 250 g czekolady białej (mlecznej lub gorzkiej według uznania, u mnie jest to biała)

Warstwa jogurtowa:

  • 300 g jogurtu greckiego, temperatura pokojowa
  • 70 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 listki żelatyny (lub 2,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
  • 300 g słodkiej śmietany 30- 36%

Dekoracja:

  • 20 g migdałów w płatkach
  • 20 g płatków kukurydzianych
  • 50 g czekolady białej (mlecznej lub gorzkiej według uznania)

Dodatkowo:

  • truskawki ok. 300 g (lub inne owoce sezonowe)
  • galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować spód. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać płatki kukurydziane z migdałami i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
  3. Przygotować dekorację. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać płatki kukurydziane z migdałami i wymieszać. Przy pomocy dwóch łyżek lub rąk zrobić kleksy z płatków i układać je na desce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do lodówki.
  4. Przygotować warstwę jogurtową. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Jogurt wymieszać trzepaczką dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca, dodać dwie łyżki jogurtu z cukrem i wymieszać trzepaczką, a następnie dodać do reszty jogurtu i dokładnie wymieszać. (W ten sposób zapobiegniemy powstaniu grudek). Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy jogurtowej. Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do lodówki, aby masa stężała.
  5. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Pokroić na plasterki i ułożyć na warstwie jogurtowej.
  6. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić, włożyć do lodówki i gdy zacznie lekko tężeć wylać na owoce. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Następnie na galaretce ułożyć przygotowane kleksy z płatków.

Uwagi:

* Jeśli ciasto ma być bezglutenowe, należy wybrać płatki kukurydziane bez dodatku glutenu np. firmy Nestle i upewnić się, że pozostałe, wybrane składniki są również bezglutenowe.

Przy krojeniu ciasta należy nożem mocno naciskać na spód, aby go pokroić. Jest bowiem bardzo twardy.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Jogurtowiec z płatkami kukurydzianymi Jogurtowiec z płatkami kukurydzianymi Jogurtowiec z płatkami kukurydzianymi
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    Asiu, ten spód jest mega pyszny. Środek zrobiłam z serka, bitej śmietany, cukru i zmiksowanych truskawek z żelatyną tak na oko :-). Górę tylko z truskawek z owocami bo nie jestem fanką galaretek. Torcik był przepyszny i zniknął w ciągu kilku minut w brzuchach głodomorów.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Irenka · 9 lat temu
    Nono i zyskałam plusa ze strony teściowej^^od razu chciała przepis!Aha, i pytała co ja tam dałam na spód orzechy jakieś..?:D a to migdały swoje zrobiły, hehe. Spód wyszedł twardawy, ale stwierdziłyśmy, ze można dodać trochę mleka do rozpuszczanej czekolady, a i więcej żelatyny też nie zaszkodzi dać, bo robiłam na szybko z rana i słabo stężało.Ogólnie pyszota!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lucyna · 9 lat temu
    Witam
    Bardzo mi się podoba wykonanie tego ciasta ale nie bardzo rozumiem wykonanie spodu jak dokładnie to ma byc. Proszę o dokładniejsze wyjaśnienie jego zrobienia?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Lucyno, jak roztopić czekoladę znajdziesz w tym aktykule: [url="https://www.domowe-wypieki.pl/porady/wskazowki-kulinarne/330-roztapianie-czekolady-temperowanie-kuwertury"]"Roztapianie czekolady"[/url] (kliknij na link). Do roztopionej czekolady należy wrzucić płatki kukurydziane i migdały w płatkach, wymieszać i przełożyć do formy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 10 lat temu
    Ciasto super, polecam:)Spód rzeczywiście twardy i ciężko się kroi, ale wystarczy trochę siły i dobry nóż. Ja zamiast truskawek użyłam borówek i galaretki z owoców leśnych-pycha!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kokosanka · 10 lat temu
    Zrobiłam. REWELACJA! Rodzinka zachwycona. Polecam ten przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joasia · 11 lat temu
    Jutro przyjeżdża teściowa...zgadnijcie jakie robię ciacho?!;P Po raz kolejny...UWIELBIAM!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 12 lat temu
    Bardzo ciekawy przepis. Probowalam go ale spodek byl za twardy ze nie moglam go przekroic.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Tak, spód jest twardy, jak podałam w uwagach. to przecież płatki sklejone czekoladą, która jak zastygnie jest twarda. Taki urok ciasta ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bożena · 12 lat temu
    Robiłam wczoraj ten tort na urodziny syna. Bardzo spodobał mi się pomysł ze spodem z płatków kukurydzianych, ponieważ mieliśmy gości na diecie bezglutenowej. Niestety jednak tort nam nie zasmakował. Spód był zdecydowanie za słodki. Biała czekolada nie chciała się rozpuścić, a po zrobieniu spód był twardy, a płatki gumowe. I też nie mogłam odkleić ich od papieru. Masa natomiast była smaczna, choć uważam, że powinna być mniej słodka ze względu na bardzo słodki spód. Niemniej, dziękuję za ciekawy przepis. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asior · 12 lat temu
    Ciasto smaczne, ale następnym razem jak będę je robić dam mniej cukru - jak dla mnie ciut za słodkie. Miałam też problem z odłupaniem kukurydzianego spodu :sad: Czy Wy też tak miałyście? Czy to może kwestia marki płatków kukurydzianych i czekolady??? :-?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monia · 12 lat temu
    Jogurtowiec przepyszny, a pomysł z płatkami genialny! Na spód dałam klasyczne Corn Flakesy, ale te "różyczki" na górze zrobiłam z Corn Flakesów Honey & Nuts Obsta. Wyszło i smakowało rewelacyjnie! Gorąco polecam ten przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 12 lat temu
    Jak długo to ciasto może 'postać' w lodówce? Czy po 2-3 dniach od przygotowania będzie jeszcze równie smaczne? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Tak, 3 dni spokojnie wytrzyma ;) Z czasem płatki kukurydziane od strony masy lekko zmiękną i nie będą już tak chrupiące, ale tylko w niewielkim stopniu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hania · 12 lat temu
    Twoje przepisy są cudowne!!! Mój narzeczony dzięki nim po raz kolejny się we mnie zakochał :D

    Jak stare porzekadło mówi: "PRZEZ ŻOŁĄDEK DO SERCA"
    dziękuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elisabeth · 12 lat temu
    Dziekuje bardzo za przepis, super pomysl z tymi platkami!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 12 lat temu
    Ciasto bardzo dobre, smakowało wszystkim. Tylko następnym razem muszę dać więcej żelatyny, masa była za płynna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    grumko · 12 lat temu
    Robiliśmy ten torcik w wersji z czereśniami i bardzo nam smakował;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 12 lat temu
    Czy jogurt koniecznie musi być grecki czy zwyky naturalny też zda egzamin? :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Może być zwykły naturalny. Jeśli masz wybór to lepszy będzie o konsystencji gęstej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    cudawianki · 12 lat temu
    alez ciekawy pomysl z tymi platkami, cos dla mojego Kruszyna! kto wie, moze uda mi sie wyprobowac jeszcze tego lata! :-))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 12 lat temu
    Bardzo ciekawy pomysł z płatkami:) Piękny torcik:)
    Pozdrowienia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    dusiowa · 12 lat temu
    o jaki oryginalny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mojetworyprzetwory · 12 lat temu
    Wygląda przepysznie, a ten chrupiący spód kusi na całego;)