Ciasto użądlenie pszczoły

30 Komentarzy
Ciasto użądlenie pszczoły

Użądlenie pszczoły (po niemiecku Bienenstich) należy do klasyków wśród niemieckich wypieków. Jest to ciasto drożdżowe, pieczone na dużej blasze pokryte pyszną, skarmelizowaną polewą migdałowo- miodową i przełożone waniliowym kremem. Nietypowe nadzienie jak na ciasto drożdżowe prawda? Klasyczny Bienenstich to ciasto drożdżowe. Natomiast na nadzienie istnieje wiele różnorodnych przepisów. Może to być bita śmietana, masa maślana lub budyniowa. Ja wybrałam masę budyniową. Jest smaczna, a zarazem stabilna i pasuje do ciasta drożdżowego. Jego dużą zaletą jest to, że smakuje najlepiej na drugi dzień po przygotowaniu. To też jest nietypowe dla ciasta drożdżowego ;)

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 50 g masła

Polewa migdałowa:

  • 5 łyżek miodu
  • 100 g masła
  • 125 g cukru
  • 200 g migdałów w płatkach

Masa budyniowa:

  • 2 budynie waniliowe bez cukru (każdy po ok. 40 g)
  • 750 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 250 g masła, temperatura pokojowa

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Masło roztopić. Odstawić na bok. Mąkę wsypać do dużej miski, zrobić w środku wgłębienie i wkruszyć drożdże. Dodać cukier i lekko ciepłe mleko. Składniki w środku lekko zamieszać i przysypać lekko mąką z brzegów. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dodać jajka i roztopione masło. Zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  2. Przygotować polewę migdałową: Miód, masło i cukier podgrzać, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Dodać migdały, zagotować i odstawić do wystygnięcia.
  3. Wyrośnięte ciasto rozłożyć na dużej blasze z piekarnika (ok. 30x 40cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć równomiernie polewę migdałową.

2

3

  1. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.

4

  1. Przygotować masę budyniową: Większą część mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z budyniami w proszku. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.
  2. Chłodne ciasto pociąć na 4 części (przez środek wzdłuż i wszerz). Każdą część przeciąć na pół, oddzielając górną od dolnej części ciasta. (Można od razu całe ciasto przeciąć na dwa duże blaty, ale ponieważ całe ciasto jest bardzo duże, najłatwiej jest je podzielić najpierw na 4 części i dopiero przeciąć na pół). Górną część ciasta (z polewą migdałową) pokroić na kawałki.
  3. Dolne części ciasta posmarować masą. Na masie ułożyć kawałki ciasta z polewą migdałową. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
  4. Następnie ciasto pokroić na kawałki.

Uwaga:

  • Chcąc przyśpieszyć czas przygotowania, można podczas wyrastania ciasta drożdżowego, ugotować już budyń potrzebny do masy.

Źródło: Przepis na ciasto drożdżowe i polewę pochodzi z książki: "Backvergnügen wie noch nie".

Kuchnia:

Niemiecka

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Ciasto użądlenie pszczoły Ciasto użądlenie pszczoły Ciasto użądlenie pszczoły
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna K · 1 lat temu
    WitamRobiłam to ciasto tylko miałam problem z masą migdałową, ponieważ po ostudzeniu zrobiła się jedna bryła i ciężko było rozprowadzić  na cieście. Zastanawiałam się czy możliwe by było położenie masy jeszcze ciepłej? Chyba że ktoś ma inny sposób. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 2 lat temu
    Czy zna ktoś wersję z żółtkami?Chciałabym zastąpić budyń w proszku budyniem robionym od podstaw (żółtka, mąka).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 2 lat temu
    Moja Babcia takie piekła. Urodziła się w Niemczech.Ale migdały tarła ma drobnej tarce.Wtedy robi się na wierzchuada Maślanko, miodowo, migdałowa.Rewelacja.I nie może być wysokie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marek · 3 lat temu
    Czy surowe ciasto drożdżowe mogę podzielić na pół i upiec dwa oddzielne ciasta, oczywiście na jedno wykładając migdały? Bardzo nie lubię przekrajać ciast poziomo ponieważ często wychodzą mi krzywe i pokruszone blaty mimo używania żyłki czy specjalnego noża cukierniczego. Pozdrawiam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Niestety, ale nie uda się rozłożyć połowy ciasta na tak dużej blasze. Ciasto po rozłożeniu, jak widać na zdjęciu etapowym, jest dość cienkie. Urośnie dopiero podczas pieczenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ciasteczko · 3 lat temu
    Ile to ciasto ma w 100 g kcal?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 3 lat temu
    Piekłam 30 min w 200 c i mi się spaliły migdaly
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 5 lat temu
    Będąc 3 lata temu w Niemczech na komunii jadłam takie ciasto było przepyszne.W koncu moge upiec je w domu.Dziękuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ilvaja · 5 lat temu
    Trafiłam tutaj przypadkowo i jestem w szoku, bo to ciasto na Górnym Śląsku w czasach prl-u było znane i było też do kupienia i nazywało się "miodownik".
    Uwielbiałam je zawsze. Teraz mając przepis mogę sobie upiec :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      h · 5 lat temu
      To ciekawe, bo ja też jestem z Górnego Śląska z terenów wiejskich i u nas to ciasto funkcjonowało jako pszczółka. Miodownik to ciasto z grysikiem, czasem nazywano też miodownikiem takie ciasto ze smażonymi orzechami włoskimi na górze.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Iza · 4 lat temu
        Dokładnie!! Też jestem z Górnego Śląska i u nas też to była "pszczółka". Swoją drogą cieszę się, że będę mogła je upiec :) pamiętam je z dzieciństwa i teraz chcę zaskoczyć rodziców...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marzena · 9 lat temu
    upiekłam to cudo , wstawiłam do lodówki , jutro bedę degustować ale juz wiem , ze to jest wspaniałe ciasto, szukałam tego przepisu, kiedys jadłam drozdzówkę z migdałam w cukierni bydgoskiego mistrza Sowy, wygladem bardzo przypominała mi to wykwintne ciasto , chociaz tamto było bez masy , tęskniłam za tym smakiem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 10 lat temu
    Witam :) Niestety nie posiadam świeżych drożdży, tylko suszone, czy w takim wypadku zmieni się sposób wyrobu ciasta?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Sposób przygotowania jest taki sam. Tylko należy użyć ok. 9g drożdży suszonych.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 13 lat temu
    Zrobię jak mówisz :)
    Dzięki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 13 lat temu
    Cześć
    Ciasto wygląda bardzo apetycznie i chyba się skuszę żeby je upiec. Ale mam pytanie czy struktura ciasta następnego dnia po leżakowaniu w lodówce będzie dalej mięciutka? W lodówce nigdy drożdżowego nie przechowywałam (i może to mój błąd), ale pamiętam, że w kolejnym dniu po upieczeniu moje zawsze było takie przeschnięte. Czy jeśli zależy mi na świeżości powinna upiec je i podać tego samego dnia?
    Pozdrawiam :)
    Kasia
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Zrób dzień wcześniej. Ciasto nie straci na smaku. Będzie smaczne na drugi dzień.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    AleMańka · 13 lat temu
    Wygląda wspaniale! Chyba się skuszę :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kachna · 13 lat temu
    ciasto wygląda wręcz obłędnie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Toczka · 13 lat temu
    Mmm, wygląda pysznie. Ostatnio zaczynam się troszkę przekonywać do niemieckiej kuchni. Na razie tylko do wypieków, ale może z czasem dania obiadowe też zaczną do mnie przemawiać. Próbowałam rożków orzechowych, prawdziwa pycha. A taka drożdżówka z masą budyniową i karmelizowanymi migdałami... brzmi co najmniej dobrze :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    DarkANGELika · 13 lat temu
    Świetne ciasto;) na pewno u mnie ląduje na świątecznym stole w tym roku ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    majka · 13 lat temu
    Pieknie u Ciebie wyglada. Uwielbiam to ciasto. Jest przepyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    amaranthrose · 13 lat temu
    Pyszne, zapisuje przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karmel-itka · 13 lat temu
    zapisuję, bo ciasto genialne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 13 lat temu
    Zgłodniałam. Wygląda pieknie!:)