Pysznotka

59 Komentarzy
Pysznotka

Pysznotka, pychotka, czy Pani Walewska? Różne nazwy, a ciasto to samo. Choć pewnie znacie różne jego wersje. Jedni pieką bezę z orzechami, inni z migdałami. Jedni przekładają powidłami, a drudzy kwaśnym dżemem. Moja "Pysznotka" jest z orzechami i powidłami śliwkowymi. Ciasto nie jest tak pracochłonne, jakby się mogło wydawać. Należy zagnieść ciasto kruche, następnie podzielić je na pół i upiec dwa placki posmarowane powidłami i pokryte cienką warstwą piany z białek posypaną orzechami. W środku ciasto przełożone jest masą budyniową. Ciasto jest pyszne. Polecam.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:

Ciasto kruche:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła (lub margaryny), schłodzonego
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka (u mnie z jajek rozmiaru M), schłodzone
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego 10%, schłodzonego

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 70 g cukru
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 200 g masła, temperatura pokojowa

Warstwa bezowa:

  • 4 białka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 1 słoik powideł śliwkowych (450 g)
  • ok. 50 g orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Przygotować budyń do masy budyniowej: Ok. 350 ml mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie trzepaczką z żółtkami i skrobią. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować co najmniej 1 minutę, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń zdjąć z palnika i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu (w ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia.

Po lewej budyń po ugotowaniu, po prawej po ostygnięciu:

2

  1. Orzechy włoskie posiekać.
  2. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, masła (pokrojonego na małe kawałki), cukru, żółtek, proszku do pieczenia i kwaśnej śmietany zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.
  3. Ciasto podzielić na pół. Połowę ciasta wykleić lub rozwałkować w przygotowanej formie. Na cieście rozsmarować połowę powideł.
  4. Przygotować warstwę bezową: Białka ubić na sztywno. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Na końcu dodać skrobię i delikatnie wymieszać. Połowę piany bezowej wyłożyć na powidła i z góry posypać połową posiekanych orzechów włoskich.

3

  1. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku na drugiej szynie od dołu ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Jeśli beza będzie się szybko rumienić, można podczas pieczenia przykryć ją z góry folią aluminiową. Podczas pieczenia, drugą połowę ciasta i bezę trzymać w lodówce). Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia.
  2. W ten sam sposób upiec drugie ciasto.
  3. Przygotować masę budyniową: Miękkie masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 8 minut na jasną, kremową masę. Dalej miksując na średnich obrotach, dodawać stopniowo chłodny budyń.
  4. Masę budyniową wyłożyć na jeden placek. Przykryć drugim plackiem.

4

  1. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na noc.
Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Pysznotka Pysznotka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 1 lat temu
    Czy ciasto po upieczeniu powinno być rumiane pod spodem? Zrobiłam dzisiaj, wszystko dobrze się prezentuje i chłodzi w lodówce, tylko mam wątpliwość, czy się dopiekło, bo jest blade pod spodem. Powidło dałam domowe, gęste, może było zbyt wilgotne i ciężkie? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 2 lat temu
    Czy to ciasto można zamrozić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara · 3 lat temu
    Czy do bezy mozna dodac bialka z budyniu? Byloby wtedy 7 a nie 4; jaka bylaby proporcja maki ziemniaczanej? Taka sama, 1 lyzka czy zwiekszyc o jedna?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilka · 3 lat temu
    A jak przechowywać to ciasto aby beza górna nie miękła a była cały czas chrupiąca?po włożeniu do lodówki robi się miękka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 3 lat temu
    Dzień dobry,Czy mozna użyć domowych powideł śliwkowych? Są nieco rzadsze od tych sklepowych, czy mimo to mogę ich użyć? :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Najlepiej byłoby, aby nie były za rzadkie, bo trudniej będzie rozłożyć pianę bezową. Jeśli jednak tylko takie masz to ja spróbowałabym ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Tofik · 1 lat temu
      wyłóż na patelnie i podsmaż, będziesz miała gęste :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 3 lat temu
    Dlaczego masa się waży? Robię wszystko wg przepisu, ucieram masło w temperaturze pokojowej, następnie dodaję partiami wystudzony bydyn no i masa się waży (:|
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Bogusia · 3 lat temu
      Witam Maslo i budyn musza miec taka sama temperature ,mysle ze budyn byl za bardzo schlodzony Prosze tak zrobic i krem budyniowy bedzie super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    Proszę o informację, jeśli chcę upiec w jednym czasie 2 blaty z funkcjs termoobiegu jak długo i w jakiej temperaturze je piec?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Piekłabym w tempoeraturze 160 stopni z funkcją termoobiegu. Czas 30- 40 minut. Proszę obserwować ciasto pod koniec pieczenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia Amelka Płatek · 4 lat temu
    Robilam pysznotke z tego przepisu jest rewelacyjan.Mniam palce lizac
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elżbieta · 4 lat temu
    Poprostu p y s z n o t k a!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    Czy budyń może być gotowy? Waniliowy czy śmietankowy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    Czy powidła smarować przed pieczeniem i piec z powidłami?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 5 lat temu
    Ciasto przepyszne, chce zrobić znowu na święta tylko ostatnim razem krem (masa budyniowa) spadała mi z pierwszego ciasta kruchego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 5 lat temu
    Chciałabym zrobic większa ilość ciasta, z 6 żółtek , czy mąkę mam też zwiększyć do 600 gram i margarynę do 300 gram ? ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kazimiera · 5 lat temu
    To ciasto mojej młodości. Musiałam tu wejść,żeby sobie przypomnieć, jak to się robiło. Pychotka (tak u nas się nazywało) zawsze wychodzi. Moja sugestia - jeśli się ma dwie jednakowe blachy, to można piec od razu drugie ciasto - będzie szybciej:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    magda · 6 lat temu
    A nieraz beza się rozlewa co zrobić by była sztywna
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kazoimiera · 5 lat temu
      musi się dłużej ubijać (nie może odpadać z łyżki). Uważać, żeby nie dostały się resztki tłuszczu (np jeśli się robi w tej samej misie, co wcześniej ciasto). Można dodać szczyptę soli.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 7 lat temu
    Zamierzam upiec to ciasto na weekend i mam pytanie. Jak dlugo beza jest chrupiaca? Jeśli zrobie dzien wczesniej to jak przechowywac zeby nie miekla? Z góry dziękuję. Świetny blog :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Ja ciasto przechowuję w lodówce. Ciasto spokojnie wytrzyma 3 dni, może i więcej ;)
      Beza ta na dole na pewno zmięknie od kremu, a ta górna to nie pamiętam :( ale ciasto nie straci na smaku, a nawet zyska jak się przegryzie ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 8 lat temu
    Wczoraj piekłam ciasto - wyszło przepyszne ! jedyną rzeczą którą zmieniłam, to krem-użyłam gotowego kremu do karpatki,pozdr ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 8 lat temu
    Dziękuję za ten przepis na Pysznotkę. Ja dostałam w "kultowej" wersji od mojej siostry - ciężko się w nim połapać ;) Ciasno mojego dziecińswa :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Melo[/b] tak, dwa blaty takie same.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mela · 9 lat temu
    Mam pytanie, czy ten spód ma wyglądać tak jak góra ze; ciasto konfitura beza i orzechy?? i później przełożyć masą i górnym ciastem ?? z góry dziękuję za odpowiedź :)