Bardzo czekoladowe ciasto z kawałkami orzechów. Przypomina brownie, ale w odróżnieniu od niego jest troszkę bardziej puszyste. Z pewnością coś dla wielbicieli czekolady. Dużą zaletą jest szybkość jego przygotowania.
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Formę o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
Orzechy i czekoladę posiekać nie za drobno.
Mąkę wymieszać w miseczce z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i solą.
Masło roztopić. Następnie zmiksować z cukrem i kakao. Dalej ucierając, dodawać po kolei po jednym jajku i 120 ml wody. Dodać mieszankę mączną i wymieszać szpatułką. Na końcu wmieszać orzechy i czekoladę.
Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Ciasto można piec do suchego patyczka lub też po sprawdzeniu patyczkiem, patyczek może być lekko wilgotny).
Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na ok. 10 minut. Następnie jeszcze ciepłe pokroić w kwadraty. Pozostawić w formie do ostygnięcia.
Źródło: Na podstawie przepisu z gazety: "Lisa. Kochen&Backen. 66 hübsche Geschenke aus der Küche".
Przepyszne ! Tylko pomieszalam przepis i zamieszalam wszystkie suche składniki i później już wsadziłam wszystko do tych suchych, wymieszałam,dodałam orzechy i czekoladę . Takie trochę brownie, a'la zakalec mi wyszło . Ale w smaku boskie. Bardzo czekoladowe .
ciasto jest świetne,szybkie i bardzo pyszne ale mało go ;), a jak myślicie czy można by tak "podwójną" porcję zrobić i wtedy na normalną blachę wyłożyć? ktoś próbował?