
Bardzo czekoladowe ciasto z kawałkami orzechów. Przypomina brownie, ale w odróżnieniu od niego jest troszkę bardziej puszyste. Z pewnością coś dla wielbicieli czekolady. Dużą zaletą jest szybkość jego przygotowania.
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
- 90 g masła
 - 320 g cukru
 - 70 g kakao
 - 3 jajka (rozmiar M)
 - 120 ml wody
 - 190 g mąki pszennej
 - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 - 2 łyżeczki cukru waniliowego
 - ¼ łyżeczki soli
 - 150 g orzechów pekan lub włoskich
 - 100 g czekolady gorzkiej (opcjonalnie)
 
Sposób przygotowania:
- Formę o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
 - Orzechy i czekoladę posiekać nie za drobno.
 - Mąkę wymieszać w miseczce z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i solą.
 - Masło roztopić. Następnie zmiksować z cukrem i kakao. Dalej ucierając, dodawać po kolei po jednym jajku i 120 ml wody. Dodać mieszankę mączną i wymieszać szpatułką. Na końcu wmieszać orzechy i czekoladę.
 - Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
 - Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Ciasto można piec do suchego patyczka lub też po sprawdzeniu patyczkiem, patyczek może być lekko wilgotny).
 - Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na ok. 10 minut. Następnie jeszcze ciepłe pokroić w kwadraty. Pozostawić w formie do ostygnięcia.
 
Źródło: Na podstawie przepisu z gazety: "Lisa. Kochen&Backen. 66 hübsche Geschenke aus der Küche".
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas pieczenia:  
 | 
|
| 
 Ilość porcji:  | 
 ok. 16  | 
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | średni | 
 