Bardzo czekoladowe ciasto z kawałkami orzechów. Przypomina brownie, ale w odróżnieniu od niego jest troszkę bardziej puszyste. Z pewnością coś dla wielbicieli czekolady. Dużą zaletą jest szybkość jego przygotowania.
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Formę o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
Orzechy i czekoladę posiekać nie za drobno.
Mąkę wymieszać w miseczce z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i solą.
Masło roztopić. Następnie zmiksować z cukrem i kakao. Dalej ucierając, dodawać po kolei po jednym jajku i 120 ml wody. Dodać mieszankę mączną i wymieszać szpatułką. Na końcu wmieszać orzechy i czekoladę.
Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Ciasto można piec do suchego patyczka lub też po sprawdzeniu patyczkiem, patyczek może być lekko wilgotny).
Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na ok. 10 minut. Następnie jeszcze ciepłe pokroić w kwadraty. Pozostawić w formie do ostygnięcia.
Źródło: Na podstawie przepisu z gazety: "Lisa. Kochen&Backen. 66 hübsche Geschenke aus der Küche".
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
3 lat temu
Polecam! Bardzo szybkie i pyszne ciasto czekoladowe.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Bożena·
3 lat temu
Przepyszne ! Tylko pomieszalam przepis i zamieszalam wszystkie suche składniki i później już wsadziłam wszystko do tych suchych, wymieszałam,dodałam orzechy i czekoladę . Takie trochę brownie, a'la zakalec mi wyszło . Ale w smaku boskie. Bardzo czekoladowe .
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata ·
3 lat temu
Czy można dać owoce zamiast orzechów, np maliny?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lenka·
4 lat temu
Planuję zrobić to ciasto i zawieźć do znajomej abyśmy miały do kawy :) Czy muszę kroić je na kawałki? Boję się że obeschnie zanim dojadę do niej ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Przewieź całe ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Doma·
5 lat temu
Właśnie zrobiłam 🌰 Smaczne, jednak jeśli dodajemy czekoladę, to cukru zdecydowanie mniej. Jem z dżemem porzeczkowym, bo trochę za słodkie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
5 lat temu
Bardzo dobre, jeszcze lepsze z polewą
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Klaudia·
5 lat temu
Czy można zrobić do tego jeszcze polewę?:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Można, według uznania ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Nosa·
6 lat temu
Sprawdzę przepis lada moment!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kamila·
6 lat temu
Ciasto obłędnie pyszne! Zdecydowanie polecam ten przepis. (nod)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gabi·
6 lat temu
Ciasto super :) latwe I szybkie do zrobienia
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
6 lat temu
Czy zamiast masła mogę dodać margarynę ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
8 lat temu
Ciasto smaczne.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ilona·
12 lat temu
Ciasto pyszne, zrobiłam je godzinę temu i już połowę zjedliśmy, słodkie, mocno czekalodowe, orzechy dopełniają smak, jestem pod wielkim wrażeniem.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
helen·
15 lat temu
ciasto jest świetne,szybkie i bardzo pyszne ale mało go ;), a jak myślicie czy można by tak "podwójną" porcję zrobić i wtedy na normalną blachę wyłożyć? ktoś próbował?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Majana·
15 lat temu
Wspaniałe! Kocham takie ciasta :))
Pozdrawiam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
karmel-itka.·
15 lat temu
mocno czekoladowe.
napakowane czekoladą i orzechami "po uszy" ;]
a raczej po brzeg blachy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Arven·
15 lat temu
Muszę sobie zapisać, bo w brownie zawsze przerażał mnie ten zakalec - a skoro to ciasto jest nieco bardziej puszyste, to może spróbuję?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
viri·
15 lat temu
super ciasto :) mocno czekoladowe! to mi się podoba!