Ciasto czekoladowe z orzechami

22 Komentarzy
Ciasto czekoladowe z orzechami

Bardzo czekoladowe ciasto z kawałkami orzechów. Przypomina brownie, ale w odróżnieniu od niego jest troszkę bardziej puszyste. Z pewnością coś dla wielbicieli czekolady. Dużą zaletą jest szybkość jego przygotowania.

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 90 g masła
  • 320 g cukru
  • 70 g kakao
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 120 ml wody
  • 190 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 150 g orzechów pekan lub włoskich
  • 100 g czekolady gorzkiej (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Formę o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Orzechy i czekoladę posiekać nie za drobno.
  3. Mąkę wymieszać w miseczce z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i solą.
  4. Masło roztopić. Następnie zmiksować z cukrem i kakao. Dalej ucierając, dodawać po kolei po jednym jajku i 120 ml wody. Dodać mieszankę mączną i wymieszać szpatułką. Na końcu wmieszać orzechy i czekoladę.
  5. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Ciasto można piec do suchego patyczka lub też po sprawdzeniu patyczkiem, patyczek może być lekko wilgotny).
  7. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na ok. 10 minut. Następnie jeszcze ciepłe pokroić w kwadraty. Pozostawić w formie do ostygnięcia.

Źródło: Na podstawie przepisu z gazety: "Lisa. Kochen&Backen. 66 hübsche Geschenke aus der Küche".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Ciasto czekoladowe z orzechami Ciasto czekoladowe z orzechami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 1 lat temu
    Polecam! Bardzo szybkie i pyszne ciasto czekoladowe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bożena · 1 lat temu
    Przepyszne ! Tylko pomieszalam przepis i zamieszalam wszystkie suche składniki i później już wsadziłam wszystko do tych suchych, wymieszałam,dodałam orzechy i czekoladę . Takie trochę brownie, a'la zakalec mi wyszło . Ale w smaku boskie. Bardzo czekoladowe .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 2 lat temu
    Czy można dać owoce zamiast orzechów, np maliny?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lenka · 3 lat temu
    Planuję zrobić to ciasto i zawieźć do znajomej abyśmy miały do kawy :) Czy muszę kroić je na kawałki? Boję się że obeschnie zanim dojadę do niej ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Doma · 4 lat temu
    Właśnie zrobiłam 🌰 Smaczne, jednak jeśli dodajemy czekoladę, to cukru zdecydowanie mniej. Jem z dżemem porzeczkowym, bo trochę za słodkie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 4 lat temu
    Bardzo dobre, jeszcze lepsze z polewą
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 4 lat temu
    Czy można zrobić do tego jeszcze polewę?:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nosa · 4 lat temu
    Sprawdzę przepis lada moment!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 4 lat temu
    Ciasto obłędnie pyszne! Zdecydowanie polecam ten przepis. (nod)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabi · 5 lat temu
    Ciasto super :) latwe I szybkie do zrobienia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 5 lat temu
    Czy zamiast masła mogę dodać margarynę ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 6 lat temu
    Ciasto smaczne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ilona · 10 lat temu
    Ciasto pyszne, zrobiłam je godzinę temu i już połowę zjedliśmy, słodkie, mocno czekalodowe, orzechy dopełniają smak, jestem pod wielkim wrażeniem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    helen · 13 lat temu
    ciasto jest świetne,szybkie i bardzo pyszne ale mało go ;), a jak myślicie czy można by tak "podwójną" porcję zrobić i wtedy na normalną blachę wyłożyć? ktoś próbował?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 14 lat temu
    Wspaniałe! Kocham takie ciasta :))
    Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karmel-itka. · 14 lat temu
    mocno czekoladowe.
    napakowane czekoladą i orzechami "po uszy" ;]
    a raczej po brzeg blachy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Arven · 14 lat temu
    Muszę sobie zapisać, bo w brownie zawsze przerażał mnie ten zakalec - a skoro to ciasto jest nieco bardziej puszyste, to może spróbuję?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    viri · 14 lat temu
    super ciasto :) mocno czekoladowe! to mi się podoba!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wiosenka27 · 14 lat temu
    wygląda obiecująco pysznie:)