Piernik staropolski

228 Komentarzy
Piernik staropolski

Szukając przepisu na prawdziwy piernik, natrafiłam właśnie na piernik staropolski. Czytałam o nim mnóstwo pozytywnych opinii, więc postanowiłam go upiec. Jest to idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.

Piernik jest bardzo smaczny, klasyczny, wymagający leżakowania, nie jest wilgotny, jest zbity jak prawdziwy piernik i jest miękki, ale nie puszysty. Najczęściej jest przekładany powidłami, marcepanem lub masami. Wymaga przygotowania co najmniej miesiąc przed świętami, dlatego już czas się za niego zabrać. Ciasto wymaga leżakowania 3- 4 tygodni, a upieczone placki 7- 10 dni. Placki przełożyłam na 2 dni przed spożyciem, aby ciasto dobrze się skleiło i przeszło smakiem. Pierwszą warstwę przełożyłam powidłami śliwkowymi z czekoladą, a drugą marcepanem i dżemem z owoców leśnych. Dżem dodałam dla lepszego sklejenia się warstw.

Składniki na 3 pierniki:

Ciasto:

  • ½ litra miodu
  • 2 niepełne szklanki cukru (u mnie 280 g)
  • 250 g masła (lub margaryny)
  • 1 kg + 1 szklanka mąki tortowej (u mnie 1150 g zwykłej pszennej)
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka
  • szczypta soli
  • 2 lub 3 opakowania przyprawy do piernika (ja dodaję ok. 80g)
  • bakalie (u mnie 1 szklanka posiekanych orzechów i ½ szklanki rodzynek)

Dodatkowo:

  • ok. 600 g powideł śliwkowych
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 400 g masy marcepanowej
  • ok. 400 g dżemu (u mnie dżem z owoców leśnych)
  • polewa czekoladowa (dowolna, u mnie rozpuszczone w kąpieli wodnej 200 g czekolady gorzkiej z ok. 100 g masła)

Sposób przygotowania:

  1. Miód, cukier i masło podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Sodę wymieszać z zimnym mlekiem.
  3. Do ostudzonej masy miodowej dodać mąkę wymieszaną z przyprawą, jajka, sól i rozpuszczoną sodę z mlekiem. Ciasto zagnieść na jednolitą masę. Pod koniec wyrabiania dodać bakalie.
  4. Ciasto przełożyć do naczynia kamionkowego, szklanego lub emaliowanego. Przykryć folią spożywczą i okryć ściereczką. Tak przygotowane naczynie odstawić w chłodne miejsce np. do piwnicy, spiżarni lub lodówki na 3- 4 tygodnie (lub nawet na 6 tygodni).
  5. Po tym czasie upiec ciasto w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Czas pieczenia zależy od formy, w której pieczemy ciasto. (Według mnie, najlepiej jest podzielić ciasto na 3 części i upiec 3 jednakowe placki tak, aby uzyskać 3 równe warstwy piernika. Piekłam jeden placek po drugim w formie prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 35 x 24cm, ok. 25 minut jeden placek. Można oczywiście użyć dowolną formę do pieczenia. Ciasta nie powinno być jednak więcej niż 5 cm, gdyż ciasto podczas pieczenia sporo urośnie. Ciasto po upieczeniu ma być zarumienione, najlepiej jest też sprawdzić ciasto patyczkiem). Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia. Zimne placki owinąć w ściereczkę i odstawić na kolejne 7-10 dni, aby ciasto zmiękło.
  6. Po tym czasie placki można dowolnie przełożyć. (Ja przełożyłam placki po 7 dniach i pozostawiłam ciasto jeszcze na 2 dni).
  7. Pierwszą warstwę ciasta przełożyłam powidłami śliwkowymi z czekoladą. W tym celu należy podgrzać powidła w garnku na niskiej mocy palnika razem z posiekaną na małe kawałki czekoladą, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści. Gorące powidła wyłożyć na pierwszy placek i przykryć drugim plackiem.
  8. Masę marcepanową rozwałkować na prostokąt wielkości placka. Dżem lekko pogrzać, aby zrobił się lekko płynny. Drugi placek posmarować połową dżemu, na dżem wyłożyć marcepan i przykryć ostatnim plackiem wysmarowanych od spodu resztą dżemu (tak, że marcepan sklei się od spodu i góry z dżemem). Przełożone ciasto docisnąć (obciążyć), owinąć w ściereczkę i pozostawić na 2 dni w chłodnym miejscu.
  9. Po 2 dniach ciasto pokroić w poprzek dłuższego boku na 3 równe części tak, aby powstały 3 pierniki.

2

  1. Pierniki polać polewą czekoladową. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony Wielkie Żarcie.

Kuchnia:

Polska

Ilość porcji

Liczba:

3 pierniki o wymiarach ok. 11x 23cm

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Piernik staropolski Piernik staropolski Piernik staropolski
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 5 lat temu
    Czy skrócenie czasu „leżakowania” piernika z 3-4 tygodni do 2,5 tygodnia wpłynie znacząco na jakość ciasta ???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krysia · 5 lat temu
    Co roku wracam do tego przepisu, wychodzi idealnie:) polecam wszystkim serdecznie, najlepszy przepis na wspaniały piernik !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 5 lat temu
    Jutro robie ciasto prawie zdąże na swięta, napiszę jak mi wyszło.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 5 lat temu
    Witam, chciałam zapytać czy ciasto nie jest za słodkie? Zawsze zmniejszam ilość cukru w znalezionych przepisach, a tu nie wiem tym bardziej że piernik będzie przełożony powidłami, które też da słodkie. Będę wdzięczna za podpowiedzi.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Małgosiu, piernik jest słodki, ale jest to dobry piernik, a pierniki zawierają dużo miodu i cukru. Możesz zmiejszyć ilość cukru do 1,5 szklanki lub jeszcze mniej jak chcesz.
      P.S. W niektórych moich przepisach ilość cukru jest na dolnej granicy, więc nie zmniejszaj jej z automatu, bo może być za mało słodkie ;) . Najczęściej piszę we wstępie jeśli wypiek nie jest za słodki. Wtedy lepiej trzymać się przepisu ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna M. · 5 lat temu
    czy margarynę można zamienić na masło? Przygotowałam się do pieczenia a o margarynie zapomniałam :/
    Piernik robię już od kilku lat i nawet nie myślę o tym aby szukać innego przepisu. TEN JEST NAJLEPSZY!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lila · 5 lat temu
    Czy zamiast cukru mogę dodać miód? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Roman Czogala · 5 lat temu
    pieke ten piernik ponad dziesiec razy i jest ten,ktorego szukalem cale zycie,a jestem po 50-tce
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 6 lat temu
    Po upieczeniu chyba miliona różnych pierników wreszcie trafiłam na ten idealny ! Dzięki za przepis piernik jest genialny :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ALICJA · 7 lat temu
    Właśnie po 2 tyg - wersja skrócona, bo zapomniałam wcześniej - wyjelam ciasto z lodówki i chce upiec, ale za żadne skarby nie mogę sobie przypomnieć czy dałam sodę z mlekiem, a to pewnie ona miała pracować. No nic upiekę, może dałam, może wyjdzie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    roman irlandia · 9 lat temu
    wstawiłem wczoraj ciasto do lodówki i czekam miesiąc-ciekawe ,co wyjdzie-pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bożena · 9 lat temu
    Piernik cudowny wspaniały przepyszny wart jest czekania dziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    Piernik można przechowywać bardzo długo, ale jak długo to nie jestem w stanie podać.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Sonia · 6 lat temu
      Upiekłam piernik 20 grudnia, a 5 stycznia był najlepszy!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 9 lat temu
    Do jakiego czasu można przetrzymywać piernik tak, aby był świeży bez mrożenia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 9 lat temu
    Witam,mój piernik właśnie czeka na ubranko z polewy czekoladowej. Przepis rewelacyjny, a piernik jeszcze lepszy . Robię go drugi raz, zrobił u mnie furorę. Pychotka.
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika8507 · 9 lat temu
    Joanno pierwszy raz piekę piernik staropolski i tak się zastanawiam czy po pokrojeniu na trzy części i po oblaniu polewą mam ho włożyć do lodówki czy przechowywać w temperaturze pokojowej? Dziękuję za odpowiedź
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Moniko, najlepiej w chłodnym miejscu. Jeśli polewa jest twarda to można po jej zastygnięciu owinąć pierniki w lnianą ściereczkę lub papier do pieczenia. Jeśli polewa jest lepka, to polecam włożyć pierniki np. do pojemnika na ciasto. Jeśli nie masz w domu chłodnego miejsca, to możesz pierniki trzymać w lodówce, a ten co będzie pierwszy jedzony w temperaturze pokojowej ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 9 lat temu
    Joanno, piekłam ten piernik już rok temu i wyszedł rewelacyjny. W tym roku piekę znowu i właśnie sobie przypomniałam jaki problem miałam z nim również rok temu :). Czy masz jakiś patent na umieszczenie surowego ciasta w formie? Mnie wychodzi zbyt kleiste aby je rozwałkować i o wiele zbyt gęste aby "przelać" do formy. Udało mi się je jakoś upaćkać na papierze do pieczenia, ale może robię coś źle? W zeszłym roku też się z tym borykałam, ale wyszło pyszne... :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika Zielińska · 9 lat temu
    Miałaś rację - kolejny raz się nie zawiodłam. Ciasto po doprowadzeniu do temperatury pokojowej spokojnie się dało podzielić, ba - nawet rozwałkować! Mam jednak jeszcze jedno pytanie - Twój piernik ma idealny kształt - obkrajałaś go, żeby był równy? Bo mój przy brzegach nie jest taki idealny... ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika Zielińska · 9 lat temu
    Mam pytanie - moje ciasto "leżakuje" już półtora tygodnia. Trzymam je w lodówce ustawionej na maksymalną temperaturę tj. 7 stopni. Dziś postanowiłam zajrzeć do mojego ciasta i okazuje się, że jest bardzo twarde - rozwałkowanie lub nawet równomierne rozłożenie go w przyszłości na blasze będzie nie lada wyczynem. Czy po wskazanym czasie leżakowania i przełożeniu ciasta na ostatni dzień przed pieczeniem do temperatury pokojowej na pewno ono wystarczająco zmięknie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Proszę się niczym nie przejmować i nie zaglądać do miski ;) Wszystko będzie dobrze. Jeśli ciasta będzie za twarde, to proszę przed rozwałkowaniem je ocieplić do temperatury pokojowej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sara · 9 lat temu
    Piernik jest przepyszny! To już trzeci raz kiedy zagości na naszym świątecznym stole. Polecam wszystkim, jest łatwy w przygotowaniu i smakuje nawet tym wyszukanym podniebieniom. Dzięki za zamieszczenie go i pozdrawiam serdecznie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 9 lat temu
    Mam pytanie. Czy ten miód ma być płynny?