Piernik staropolski

227 Komentarzy
Piernik staropolski

Szukając przepisu na prawdziwy piernik, natrafiłam właśnie na piernik staropolski. Czytałam o nim mnóstwo pozytywnych opinii, więc postanowiłam go upiec. Jest to idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.

Piernik jest bardzo smaczny, klasyczny, wymagający leżakowania, nie jest wilgotny, jest zbity jak prawdziwy piernik i jest miękki, ale nie puszysty. Najczęściej jest przekładany powidłami, marcepanem lub masami. Wymaga przygotowania co najmniej miesiąc przed świętami, dlatego już czas się za niego zabrać. Ciasto wymaga leżakowania 3- 4 tygodni, a upieczone placki 7- 10 dni. Placki przełożyłam na 2 dni przed spożyciem, aby ciasto dobrze się skleiło i przeszło smakiem. Pierwszą warstwę przełożyłam powidłami śliwkowymi z czekoladą, a drugą marcepanem i dżemem z owoców leśnych. Dżem dodałam dla lepszego sklejenia się warstw.

Składniki na 3 pierniki:

Ciasto:

  • ½ litra miodu
  • 2 niepełne szklanki cukru (u mnie 280 g)
  • 250 g masła (lub margaryny)
  • 1 kg + 1 szklanka mąki tortowej (u mnie 1150 g zwykłej pszennej)
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka
  • szczypta soli
  • 2 lub 3 opakowania przyprawy do piernika (ja dodaję ok. 80g)
  • bakalie (u mnie 1 szklanka posiekanych orzechów i ½ szklanki rodzynek)

Dodatkowo:

  • ok. 600 g powideł śliwkowych
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 400 g masy marcepanowej
  • ok. 400 g dżemu (u mnie dżem z owoców leśnych)
  • polewa czekoladowa (dowolna, u mnie rozpuszczone w kąpieli wodnej 200 g czekolady gorzkiej z ok. 100 g masła)

Sposób przygotowania:

  1. Miód, cukier i masło podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Sodę wymieszać z zimnym mlekiem.
  3. Do ostudzonej masy miodowej dodać mąkę wymieszaną z przyprawą, jajka, sól i rozpuszczoną sodę z mlekiem. Ciasto zagnieść na jednolitą masę. Pod koniec wyrabiania dodać bakalie.
  4. Ciasto przełożyć do naczynia kamionkowego, szklanego lub emaliowanego. Przykryć folią spożywczą i okryć ściereczką. Tak przygotowane naczynie odstawić w chłodne miejsce np. do piwnicy, spiżarni lub lodówki na 3- 4 tygodnie (lub nawet na 6 tygodni).
  5. Po tym czasie upiec ciasto w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Czas pieczenia zależy od formy, w której pieczemy ciasto. (Według mnie, najlepiej jest podzielić ciasto na 3 części i upiec 3 jednakowe placki tak, aby uzyskać 3 równe warstwy piernika. Piekłam jeden placek po drugim w formie prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 35 x 24cm, ok. 25 minut jeden placek. Można oczywiście użyć dowolną formę do pieczenia. Ciasta nie powinno być jednak więcej niż 5 cm, gdyż ciasto podczas pieczenia sporo urośnie. Ciasto po upieczeniu ma być zarumienione, najlepiej jest też sprawdzić ciasto patyczkiem). Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia. Zimne placki owinąć w ściereczkę i odstawić na kolejne 7-10 dni, aby ciasto zmiękło.
  6. Po tym czasie placki można dowolnie przełożyć. (Ja przełożyłam placki po 7 dniach i pozostawiłam ciasto jeszcze na 2 dni).
  7. Pierwszą warstwę ciasta przełożyłam powidłami śliwkowymi z czekoladą. W tym celu należy podgrzać powidła w garnku na niskiej mocy palnika razem z posiekaną na małe kawałki czekoladą, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści. Gorące powidła wyłożyć na pierwszy placek i przykryć drugim plackiem.
  8. Masę marcepanową rozwałkować na prostokąt wielkości placka. Dżem lekko pogrzać, aby zrobił się lekko płynny. Drugi placek posmarować połową dżemu, na dżem wyłożyć marcepan i przykryć ostatnim plackiem wysmarowanych od spodu resztą dżemu (tak, że marcepan sklei się od spodu i góry z dżemem). Przełożone ciasto docisnąć (obciążyć), owinąć w ściereczkę i pozostawić na 2 dni w chłodnym miejscu.
  9. Po 2 dniach ciasto pokroić w poprzek dłuższego boku na 3 równe części tak, aby powstały 3 pierniki.

2

  1. Pierniki polać polewą czekoladową. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony Wielkie Żarcie.

Kuchnia:

Polska

Ilość porcji

Liczba:

3 pierniki o wymiarach ok. 11x 23cm

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Piernik staropolski Piernik staropolski Piernik staropolski
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 3 lat temu
    Witam pierwszy raz piekę piernik z tego przepisu i owinelam folią kilkakrotnie I nakrylam ściereczka czy kilkakrotne zawinięcie jest Za grube ? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 3 lat temu
    Jeżeli dzisiaj zrobiłam ciasto to za ile upiec żeby było dobre na święta? Czy mogę upiec za dwa i pół tygodnia, później upieczone warstwy schować na tydzień, przełożyć powidłami i jeszcze mieć te dwa dni zanim zacznie się je jeść? Nie za bardzo wiem jak podzielić ten czas bo pierwszy raz podejmuje się piernika.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 3 lat temu
    Mam pytanie :) Jeśli będę piekła dzisiaj i chciałabym na święta to lepiej trzymać ciasto 2 tygodnie w zimnie i upiec, żeby dłużej postało gotowe, czy dłużej surowe i krócej upieczone? :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Powinnaś skrócić czas leżakowania, bo upieczone muszą swoje odleżeć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    M · 3 lat temu
    Jakie cudne. Czy jak dzisiaj się za nie zabiorę to bedzie smaczne na święta? Bo może już za późno
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ania · 3 lat temu
    Czy mogę dodać podwójną porcję bakalii? Nie sprawi to, że zrobi się zakalec lub ciasto będzie bardziej zbite?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 3 lat temu
    Czy można wykorzystać przepis na pierniki bożonarodzeniowe ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    G · 3 lat temu
    Zrobilam ciasto okolo tydzien temu i bylo dosc mocno lepkie lekko rzadkie, i juz po trzech dniach bylo baaaaaardzo twarde. Czy to dobrze?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Tak, radzę najlepiej do niego nie zaglądać ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Julia · 3 lat temu
      Mi również wyszło rzadkie, prawie że lejące się. Ale dzisiaj po 6 tygodniach leżakowania upiekłam blaty i mogę powiedzieć że ten przepis jest doskonały wprost <3 jak wyjęłam ciasto z lodówki po takim czasie to najbardziej obawiałam się że będzie ono porośnięte pleśnią no bo wiadomo jaja, mleko i te 6 tygodni. ale odkryłam folie, no rewelacja. Pachniało przyjemnie, jak ciasto na pierniczki. Po prostu. Także tak. Upiekłam, wyszło mi 5 blatów. I teraz pytanie, skąd ja wezmę marcepan ? hahah
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Joanna Moderator · 3 lat temu
        W okresie świątecznym powinien być w sprzedaży, a jak nie to można skorzystać z przepisu na stronie na domową masę marcepanową lub przełożyć blaty samymi powidłami ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ada · 3 lat temu
        Sprawdź w Lidlu 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Rafi · 3 lat temu
    Witam, mam pytanie dot. przykrywania, jak to rozumieć ? - napisane jest "przykryć folią spożywczą i okryć ściereczką"Naczynie owinąć szczelnie folią a potem okryć ściereczką- ale po co ,co ta ściereczka ma tam dać?.Czy może samo ciasto w naczyniu nakryć folią a wierzch jeszcze dodatkowo okryć ściereczką ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Ja nakładam na naczynie folię szczelnie i na to jeszcze ściereczkę. Myślę, że po to, aby było ciemno, bez dopływu światła ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    Sode dodalam do maki czy wyjdzie piernik
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    jUSTYNA · 3 lat temu
    Dzień dobry,Czy po upieczeniu blaty piernikowe mogą czekać na "swój czas" również w lodówce?Czy jeśli tak to czy po upieczeniu też owijać je do lodówki w ściereczkę?
    To mój pierwszy piernik w życiu, bardzo się stresuję (giggle)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 3 lat temu
    Zapomniałam dodać bakalie do ciasta podczas wyrabiania, czy mogę je dodać jeszcze przed pieczeniem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 3 lat temu
    Ciasto wyrabiamy tylko do połączenia składników czy ugniatamy i ugniatamy aż nam ręce zdrętwieją? :) czy może lepiej mikserem z hakiem?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Najlepiej w mikserze planetarnym, bo ciasto jest gęste lub też mikserem ręcznym z hakami do zagniatania ciasta. Ewentualnie ręcznie, jak nie ma wyjścia. Zagniatać, aż składniki się połączą i jeszcze chwilę ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Ciasto wyszło mi lekko płynne .Co zrobiłam nie tak i co teraz?:(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 3 lat temu
    Czy mogę przykryć ciasto pokrywką czy lepiej ściereczką żeby ciasto oddychało?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sandra · 3 lat temu
    Witaj :) jaki polecasz miód do piernika?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Dowolny, ale ajlepiej prawdziwy o łagodnym smaku np. wielokwiatowy, akacjowy, lipowy. Prosiłabym czytać wcześniejsze komentarze, bo już odpowiedź na to pytanie była ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabriela · 3 lat temu
    Heeej! Chciałabym zrobić od razu 2 lub 3 takie ciasta. I pytanie... czy może wszystko leżakować w jednym naczyniu? I czy musi być koniecznie jedno z wymienionych przez Ciebie. Mam tylko plastik do dyspozycji j zastanawiam sie czy nie wplynie na jakosc ciasta
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Tak, może być plastik. Poszukaj w kuchni, bo może jednak znajdzie się coś szklanego np. naczynie żaroodporne ;) Jeśli nie to zrób w plastikowym.Chcesz zrobić 2- 3 ciasta. Z podanego przepisu wychodzą 3 pierniki ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Gabriela · 3 lat temu
        A czy wiesz ile waży taki jeden piernik? Chcę zrobić od razu wiecej dla rodziny, ale w sumie nie robiłam tego wcześniej i nie wiem czy te trzy z jednej blaszki będzie wystarczająco 🙈
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 3 lat temu
          Wagowo nie wiem, ale 3 pierniki mają wymiar ok. 11x 23cm. One są jak ciasto z keksówki i dość wysokie. Myślę, że jeden na rodzinę wystarczy. Będą też pewnie inne ciasta na święta ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nadia · 4 lat temu
    Czy ciasto może leżeć ponad 4 tyg.?Czy mogę zrobić z ciasta pierniczki z marmoladą?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Tak, może leżakować do 6 tygodni. Tak, można zrobić pierniczki nadziewane. W tym roku mam zamiar je zrobić ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ada · 4 lat temu
    Piernik leżakował od 11 listopada, a dziś upiekłam blaty :) Niestety będą musiały leżeć w lodówce, bo nie mam nigdzie indziej miejsca. Mam nadzieję, że to im nie przeszkodzi i pięknie zmiękną. Za tydzień przekładam powidłami i marcepanem i na Święta będzie jak znalazł :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Diana · 4 lat temu
    Witam, czy można pominąć bakalie w przepisie? Nie każdy w mojej rodzinie może je jeść....?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Czy skrócenie czasu „leżakowania” piernika z 3-4 tygodni do 2,5 tygodnia wpłynie znacząco na jakość ciasta ???