Piernik staropolski

228 Komentarzy
Piernik staropolski

Szukając przepisu na prawdziwy piernik, natrafiłam właśnie na piernik staropolski. Czytałam o nim mnóstwo pozytywnych opinii, więc postanowiłam go upiec. Jest to idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.

Piernik jest bardzo smaczny, klasyczny, wymagający leżakowania, nie jest wilgotny, jest zbity jak prawdziwy piernik i jest miękki, ale nie puszysty. Najczęściej jest przekładany powidłami, marcepanem lub masami. Wymaga przygotowania co najmniej miesiąc przed świętami, dlatego już czas się za niego zabrać. Ciasto wymaga leżakowania 3- 4 tygodni, a upieczone placki 7- 10 dni. Placki przełożyłam na 2 dni przed spożyciem, aby ciasto dobrze się skleiło i przeszło smakiem. Pierwszą warstwę przełożyłam powidłami śliwkowymi z czekoladą, a drugą marcepanem i dżemem z owoców leśnych. Dżem dodałam dla lepszego sklejenia się warstw.

Składniki na 3 pierniki:

Ciasto:

  • ½ litra miodu
  • 2 niepełne szklanki cukru (u mnie 280 g)
  • 250 g masła (lub margaryny)
  • 1 kg + 1 szklanka mąki tortowej (u mnie 1150 g zwykłej pszennej)
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka
  • szczypta soli
  • 2 lub 3 opakowania przyprawy do piernika (ja dodaję ok. 80g)
  • bakalie (u mnie 1 szklanka posiekanych orzechów i ½ szklanki rodzynek)

Dodatkowo:

  • ok. 600 g powideł śliwkowych
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 400 g masy marcepanowej
  • ok. 400 g dżemu (u mnie dżem z owoców leśnych)
  • polewa czekoladowa (dowolna, u mnie rozpuszczone w kąpieli wodnej 200 g czekolady gorzkiej z ok. 100 g masła)

Sposób przygotowania:

  1. Miód, cukier i masło podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Sodę wymieszać z zimnym mlekiem.
  3. Do ostudzonej masy miodowej dodać mąkę wymieszaną z przyprawą, jajka, sól i rozpuszczoną sodę z mlekiem. Ciasto zagnieść na jednolitą masę. Pod koniec wyrabiania dodać bakalie.
  4. Ciasto przełożyć do naczynia kamionkowego, szklanego lub emaliowanego. Przykryć folią spożywczą i okryć ściereczką. Tak przygotowane naczynie odstawić w chłodne miejsce np. do piwnicy, spiżarni lub lodówki na 3- 4 tygodnie (lub nawet na 6 tygodni).
  5. Po tym czasie upiec ciasto w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Czas pieczenia zależy od formy, w której pieczemy ciasto. (Według mnie, najlepiej jest podzielić ciasto na 3 części i upiec 3 jednakowe placki tak, aby uzyskać 3 równe warstwy piernika. Piekłam jeden placek po drugim w formie prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 35 x 24cm, ok. 25 minut jeden placek. Można oczywiście użyć dowolną formę do pieczenia. Ciasta nie powinno być jednak więcej niż 5 cm, gdyż ciasto podczas pieczenia sporo urośnie. Ciasto po upieczeniu ma być zarumienione, najlepiej jest też sprawdzić ciasto patyczkiem). Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia. Zimne placki owinąć w ściereczkę i odstawić na kolejne 7-10 dni, aby ciasto zmiękło.
  6. Po tym czasie placki można dowolnie przełożyć. (Ja przełożyłam placki po 7 dniach i pozostawiłam ciasto jeszcze na 2 dni).
  7. Pierwszą warstwę ciasta przełożyłam powidłami śliwkowymi z czekoladą. W tym celu należy podgrzać powidła w garnku na niskiej mocy palnika razem z posiekaną na małe kawałki czekoladą, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści. Gorące powidła wyłożyć na pierwszy placek i przykryć drugim plackiem.
  8. Masę marcepanową rozwałkować na prostokąt wielkości placka. Dżem lekko pogrzać, aby zrobił się lekko płynny. Drugi placek posmarować połową dżemu, na dżem wyłożyć marcepan i przykryć ostatnim plackiem wysmarowanych od spodu resztą dżemu (tak, że marcepan sklei się od spodu i góry z dżemem). Przełożone ciasto docisnąć (obciążyć), owinąć w ściereczkę i pozostawić na 2 dni w chłodnym miejscu.
  9. Po 2 dniach ciasto pokroić w poprzek dłuższego boku na 3 równe części tak, aby powstały 3 pierniki.

2

  1. Pierniki polać polewą czekoladową. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony Wielkie Żarcie.

Kuchnia:

Polska

Ilość porcji

Liczba:

3 pierniki o wymiarach ok. 11x 23cm

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Piernik staropolski Piernik staropolski Piernik staropolski
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 17 dni temu
    Robie co roku. Mega pyszny. Dzięki. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ula · 11 miesięcy temu
    Mój piernik po upieczeniu leżakuje już 9 dni w temp. 15-18 stopni owinięty w ściereczkę, niestety nadal jest bardzo twardy. Co robić? Czy przełożyć go powidłami i liczyć na to, że zmięknie do świąt?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 11 miesięcy temu
    Dałam trochę więcej miodu,czy wyjdzie ok....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kata · 11 miesięcy temu
    Czy po upieczeniu blaty mogą leżakować w temperaturze pokojowej przez 7 dni? Dziękuję za wspaniały przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krysia · 11 miesięcy temu
    Mam pytanie: czy piec ciasto w nagrzanym piekarniku? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zofia · 11 miesięcy temu
    Ja robię z tego ciasta pierniczki które w słoju mogą leżeć nawet pół roku są wyśmienite wnuki uwielbiają :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 1 lat temu
    Czy próbowaliście upiec piernik po 2.5 tyg leżakowania w lodówce? Trochę późno go wstawiłam (4.12) i nie wiem czy mogłabym go dzis upiec (20.12) czy jeszcze ze dwa dni go potrzymać w lodówce...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Bazyllo · 1 lat temu
      Ja próbowałem po dwóch dniach leżakowania, przekładałem po dniu od upieczenia. I wyszedł super :-) Co więcej - żona mowi, że chyba najlepszy w historii. Wcześniej przeważnie lezakowalem ciasto przez około 6 tygodni.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Baska · 1 lat temu
    Wszystko wykonałam zgodnie z instrukcją. Dziś upieklam blaty. W ogóle nie pachną :( czy komuś też się to zdarzyło? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 1 lat temu
    Do tego przepisu wracam już trzeci rok z rzędu, nie wyobrażam sobie Świat bez tego piernika. Wspaniały przepis. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ina · 2 lat temu
    A ten cukier to nie powinien być skarmelizowany?. Tak uważam bo po co go dodawać do takiej ilości miodu. 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Nie, zwykły cukier. Tak to już jest z piernikami, że mają dużo więcej cukru niż zwykłe ciasta 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 2 lat temu
    Czy można zostawić surowe ciasto w misce plastikowej pod zamknieciem i dopiero kolejnego dnia przełożyć do naczynia kamionkowego (muszę niestety przewieść je w inne miejsce gdzie będzie leżakować) ? Czy jest szansa że po dostaniu się powietrza po takim czasie , ciasto niepoprawnie sfermentuje i się po prostu zepsuje ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jakub · 2 lat temu
    Pytanie: czy taki piernik da się zrobić na mące żytniej / żytniej razowej?
    Ew. co trzeba by zmienić w przepisie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Dydzia · 11 miesięcy temu
      Zawsze robie z maki zytniej, bądź zytnia plus orkiszowa :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 2 lat temu
    Pytanie do wszystkich o zapach.Ciasto robiłam zgodnie z przepisem i upiekłam placki po 4 tyg. Placki wyszly idealne ale zapach piernika był dziwny - przebijał taki posmak i zapach wędzonego sera. Czy ktoś mial podobnie? Czy może ten zapach zniknie jak placki jeszcze poleżakują?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 2 lat temu
    To pierwszy przepis, na którym się zawiodłam, a robiłam wszystko wg przepisu, ciężko mi nawet stwierdzić, co zrobiłam nie tak... Placki najpierw w ogóle się nie upiekły w srodku. Dopiekalam je, aż boki się spaliły ale srodek nadal był prawie surowy. Zostawiłam na kilka dni zeby zmiękł, a stwardniał na kamień. Obawiam się, że go już nie uratuję, więc rozważam wyrzucenie go i upieczenie piernika z jakiegoś innego przepisu, gdzie nie potrzeba tak długiego leżakowania. Chociaż może się mylę i przełożenie jeszcze coś da? Mam dobre powidła, ale nie chciałabym ich zmarnować, jeśli ciasto okaże się niejadalne...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 2 lat temu
    Piernik wyszedł przepyszny. Polecam wszystkim 😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jeanette · 2 lat temu
    Jak i gdzie przechowywać piernik przełożony i oblany czekolada?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Gotowy piernik najlepiej trzymać pod kloszem w chłodnym miejscu, wtedy nie uszkodzimy polewy. W przykadku braku klosza można piernik wspadzić w duży foliowy worek, albo owinąć w folię aluminiową i trzymać w chłodnym miejscu, ewentualnie w lodówce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 2 lat temu
    Upiekłam blaty piernikowe 8 dnie temu, leżakowały pod ściereczkami kuchennymi i są strasznie twarde, co zrobić by je uratować? Czy np już przełożyć powidłami? Czy dodać skórki jabłka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 2 lat temu
    Na jaką grubość rozwałkować.Mam z tym problem nigdy minie starcza ciasta na na blachę o podanych wymiarach
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Laura · 3 lat temu
    Czy można zrobić bez miodu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danuta · 3 lat temu
    Robiłam. Wyszedł super 👍W tym roku znowu korzystam z tego przepisu. Polecam wszystkim 🙂