Domek z piernika

119 Komentarzy
Domek z piernika

Domek z piernika to idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia. Domek złożony jest z ciasta piernikowego, udekorowany lukrem królewskim i słodkościami. Gdybym wiedziała, że moje dzieci będą, aż tak zachwycone tym domkiem już dawno bym go zrobiła :) Z początku bały się go nawet dotknąć, tylko podziwiały. Później poszły paluszki w ruch.

Ciasto jest bardzo smaczne. Nadaje się nie tylko na domek, ale można również wykorzystać je na pierniczki. Ciasto po upieczeniu bardzo szybko twardnieje. Dlatego ściany i dach domku należy wyciąć zaraz po wyciągnięciu blachy z piekarnika. Można również bez pośpiechu wyciąć części przed pieczeniem, ale wtedy brzegi ciasta podczas pieczenia się zaokrąglą. Gotowy domek zaczyna mięknąć najczęściej już na następny dzień, a w kolejne dni robi się już całkowicie mięciutki. Polecam upiec go najlepiej kilka dni przed świętami.

Ciasto bardzo dobrze się przechowuje. Jeśli chcemy upiec z tego ciasta pierniczki, to wystarczy to zrobić na dwa dni wcześniej i pozostawić pierniczki odkryte, aby wsiąknęły wilgoć z powietrza i zrobiły się miękkie. Możemy upiec je również dużo wcześniej, np. miesiąc przed świętami. Wtedy należy włożyć je do puszek, aby nie miały dostępu powietrza. Z czasem zmiękną, a jeśli będziemy je chcieli zjeść wcześniej, a będą jeszcze trwarde, wystarczy wyciągnąć z puszki i pozostawić odkryte, aby zmiękły.

Składniki:

Ciasto piernikowe:

  • 250 g płynnego miodu
  • 250 g brązowego cukru (ewentualnie zwykłego)
  • 100 g masła
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 jajko

Lukier:

  • 1 białko
  • ok. 200 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • dowolne słodkości do ozdobienia domku
  • cukier puder do posypania (jako śnieg)

Sposób przygotowania:

  1. Miód, cukier i masło podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Mąkę wymieszać osobno z przyprawą korzenną i kakao. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach wody i dodać do mąki.
  3. Jajko wmieszać do ostudzonego miodu. Miód połączyć z mąką i zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin.
  4. Z twardego kartonu przygotować szablony. Wyciąć 4 prostokąty o wymiarach 16x 14cm (2 na dach i 2 na przednią i tylnią ścianę domku). W dwóch prostokątach (na ścianę przednią i tylnią) ściąć dłuższy bok ukośnie w trójkąt na wysokości 5cm (inaczej mówiąc, należy odmierzyć 5cm wzdłuż dłuższego boku i powyżej ściąć w trójkąt). Wyciąć dwa prostokąty o wymiarach 12x 5cm (ściany boczne).

2

  1. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Ciasto podzielić na pół. Zagnieść ponownie (ciasto jest twarde i należy je ponownie zagnieść, aby zmiękło i dało się rozwałkować).
  3. Jedną połowę ciasta rozwałkować na blasze, na całej jej powierzchni.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół (termoobieg: 160°C).
  5. W tym czasie rozwałkować na drugiej blasze drugą połowę ciasta.
  6. Po upieczeniu pierwszego ciasta, rozłożyć na nim wszystkie szablony i wyciąć wszystkie elementy. (Należy zrobić to w miarę szybko, bo ciasto szybko twardnieje. Jeden szablon nie zmieścił mi się na pierwszej blasze i musiałam go wyciąć z drugiego ciasta).
  7. Upiec drugie ciasto. Wyciąć z niego podłogę pod domek (jak największą, musi być większa niż podstawa domu, która ma wymiary 12x 14cm). Z resztek można wyciąć np. choinki.

3

  1. Białko ubić na sztywno. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier puder. Powstały lukier przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego lub woreczka do mrożenia i odciąć róg. Lukrem przykleić ściany do podłogi. Poczekać chwilę, aż lukier zaschnie. Następnie przykleić dach.
  2. Domek udekorować dowolnie, resztą lukru plus słodkościami. Na końcu można posypać go z góry cukrem pudrem.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony: www.kuechengoetter.de.

Domek z piernika Domek z piernika Domek z piernika
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kala · 13 lat temu
    Mam pytanie - czy można pozostawić do zmięknięcia domek "w częściach", i "skleić" go powiedzmy 2 dni po upieczeniu?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Radziłabym sklejać twarde ciasto. Miękkie nie będzie stabilne i może się wyginać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zasky · 15 lat temu
    no tez racja ;)
    ale teraz mam drugie pytanie, poniewaz z piernikiem jeszcze nie mialam nigdy do czynienia.. przegladajac w internecie widze, ze duzo osob wykrawa przed pieczeniem (!) i tu pytanie wlasnie, czy mozna z tego czy to raczej zalezy od masy ciasta?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Spokojnie możesz wyciąć przed pieczeniem :) .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zasky · 15 lat temu
    a myslisz ze wypelnienie go np. murzynkiem, to dobry pomysl?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Nie wiem czy dobrze Cię rozumiem. Chcesz upiec osobno murzynka i wyciąć go tak, aby pasował do środka domku? Do środka możesz wsadzić co Ci się podoba, ale nie widzę potrzeby, aby wypełniać go czymkolwiek. Sam domek jest dość spory. Lepiej upiec drugie ciasto osobno ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 15 lat temu
    cudny jest ten domek....;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aniado · 15 lat temu
    Ja co roku piekę z dziećmi kruche ciasteczka i małe pierniczki. Potem razem je dekorujemy. Może w tym roku wprowadzimy "nową świecką tradycję" i upieczemy domek... Bardzo mnie zainspirowałaś swoim przepisem. Twój "domek z ogrodem" jest wprost uroczy:) Pzdr Aniado
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    GastroMonia · 15 lat temu
    napatrzeć się nie mogę! prawdziwe dzieło sztuki:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    noblena · 15 lat temu
    piękności!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Macierzanka · 15 lat temu
    No boski ten Twój domek! Po prostu śliczny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Cukrowa Wróżka · 15 lat temu
    nie mogę wyjść z podziwu!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    BeataH · 15 lat temu
    Szczęka mi opadła!Cudo!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Cucina dellaFelicita · 15 lat temu
    Ale super! Piękny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kabamaiga · 15 lat temu
    Wspaniały. Mam nadzieję że w tym roku i mi się uda. No i do tego jak wcześnie zrobiłaś :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Fiolunka · 15 lat temu
    Istne dzieło sztuki ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgośka · 15 lat temu
    ślicznie ozdobione, takie małe cudeńko;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 15 lat temu
    Niesamowity jest ten domek! Pięknie ozdobiony, no cudo!:))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aniado · 15 lat temu
    PIĘKNY:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabi · 15 lat temu
    Cudny domeczek już nie moge się doczekac kiedy będe piec.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 15 lat temu
    Fantastyczny ten domek.Już spisałam przepis, upiekę pierniczki:)
    Pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    tjaryma · 15 lat temu
    Chyba muszę zrobić. Nazwa bloga zobowiązuje;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata Lipov · 15 lat temu
    Piękny. Po prostu piękny. Pozdrawiam serdecznie