Domek z piernika

119 Komentarzy
Domek z piernika

Domek z piernika to idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia. Domek złożony jest z ciasta piernikowego, udekorowany lukrem królewskim i słodkościami. Gdybym wiedziała, że moje dzieci będą, aż tak zachwycone tym domkiem już dawno bym go zrobiła :) Z początku bały się go nawet dotknąć, tylko podziwiały. Później poszły paluszki w ruch.

Ciasto jest bardzo smaczne. Nadaje się nie tylko na domek, ale można również wykorzystać je na pierniczki. Ciasto po upieczeniu bardzo szybko twardnieje. Dlatego ściany i dach domku należy wyciąć zaraz po wyciągnięciu blachy z piekarnika. Można również bez pośpiechu wyciąć części przed pieczeniem, ale wtedy brzegi ciasta podczas pieczenia się zaokrąglą. Gotowy domek zaczyna mięknąć najczęściej już na następny dzień, a w kolejne dni robi się już całkowicie mięciutki. Polecam upiec go najlepiej kilka dni przed świętami.

Ciasto bardzo dobrze się przechowuje. Jeśli chcemy upiec z tego ciasta pierniczki, to wystarczy to zrobić na dwa dni wcześniej i pozostawić pierniczki odkryte, aby wsiąknęły wilgoć z powietrza i zrobiły się miękkie. Możemy upiec je również dużo wcześniej, np. miesiąc przed świętami. Wtedy należy włożyć je do puszek, aby nie miały dostępu powietrza. Z czasem zmiękną, a jeśli będziemy je chcieli zjeść wcześniej, a będą jeszcze trwarde, wystarczy wyciągnąć z puszki i pozostawić odkryte, aby zmiękły.

Składniki:

Ciasto piernikowe:

  • 250 g płynnego miodu
  • 250 g brązowego cukru (ewentualnie zwykłego)
  • 100 g masła
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 jajko

Lukier:

  • 1 białko
  • ok. 200 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • dowolne słodkości do ozdobienia domku
  • cukier puder do posypania (jako śnieg)

Sposób przygotowania:

  1. Miód, cukier i masło podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Mąkę wymieszać osobno z przyprawą korzenną i kakao. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach wody i dodać do mąki.
  3. Jajko wmieszać do ostudzonego miodu. Miód połączyć z mąką i zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin.
  4. Z twardego kartonu przygotować szablony. Wyciąć 4 prostokąty o wymiarach 16x 14cm (2 na dach i 2 na przednią i tylnią ścianę domku). W dwóch prostokątach (na ścianę przednią i tylnią) ściąć dłuższy bok ukośnie w trójkąt na wysokości 5cm (inaczej mówiąc, należy odmierzyć 5cm wzdłuż dłuższego boku i powyżej ściąć w trójkąt). Wyciąć dwa prostokąty o wymiarach 12x 5cm (ściany boczne).

2

  1. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Ciasto podzielić na pół. Zagnieść ponownie (ciasto jest twarde i należy je ponownie zagnieść, aby zmiękło i dało się rozwałkować).
  3. Jedną połowę ciasta rozwałkować na blasze, na całej jej powierzchni.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół (termoobieg: 160°C).
  5. W tym czasie rozwałkować na drugiej blasze drugą połowę ciasta.
  6. Po upieczeniu pierwszego ciasta, rozłożyć na nim wszystkie szablony i wyciąć wszystkie elementy. (Należy zrobić to w miarę szybko, bo ciasto szybko twardnieje. Jeden szablon nie zmieścił mi się na pierwszej blasze i musiałam go wyciąć z drugiego ciasta).
  7. Upiec drugie ciasto. Wyciąć z niego podłogę pod domek (jak największą, musi być większa niż podstawa domu, która ma wymiary 12x 14cm). Z resztek można wyciąć np. choinki.

3

  1. Białko ubić na sztywno. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier puder. Powstały lukier przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego lub woreczka do mrożenia i odciąć róg. Lukrem przykleić ściany do podłogi. Poczekać chwilę, aż lukier zaschnie. Następnie przykleić dach.
  2. Domek udekorować dowolnie, resztą lukru plus słodkościami. Na końcu można posypać go z góry cukrem pudrem.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony: www.kuechengoetter.de.

Domek z piernika Domek z piernika Domek z piernika
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 4 lat temu
    Czy jesli zrobie ten domek tydzień wcześniej i postawie na podkladzie do tortu, zawine calosc w celofan i odstawie.Czy chatka bedzie zjadliwa po tygodniu?gdzie ja przechowywac 🙄?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Tak (nod) zawinięty szczelnie utrzyma się. Przechowywałabym w chłodnym miejscu. Ok. dwa dni przed spożyciem sprawdź, czy zmiękł, jak nie to wyciągnij z worka i niech ciągnie wilgoć ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 5 lat temu
    Witam, zrobilam ciasto ale, jak dalalam mase miodowa do suchych skladnikow, to ciasto nie chcialo mi sie skleic. co mogłam zrobic zle ? cukier zwykly zamiast brazowego. a tak to wszystko wg przepisu
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Małgosia · 5 lat temu
      Mi też wyszedł suchy i dodałam jeszcze jedno jajko i było ok (zamiast jednego dużego dałam 2 małe)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jagoda · 6 lat temu
    Jak zrobić niebieski kolor dachu? I czego używała Pani do wykonania białych ozdób, okien, drzwi itp.?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Całą dekorację zrobiłam z reszty lukru, który mi został po sklejeniu domku. Niebieski kolor dachu to ten sam lukier wymieszany z małą ilością niebieskiego barwnika spożywczego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 6 lat temu
    wlasnie wyjelam ciasto po 12 godz z lodowki, kamien, nie da sie z tym pracowac, jak moge to uratowac?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Wszystko dobrze. Zagniataj cierpliwie, aż zmięknie, albo zostaw na blacie, niech się trochę ociepli i potem zagnieć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 7 lat temu
    Właśnie zrobiłam i.. wywalilam. Robiłam identycznie jak w przepisie i okazał się strasznie słodki, a przyprawy było tak dużo że nikt nie chciał jeść .. szkoda :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    krzysiek · 8 lat temu
    zawsze jak robię domki to przed wstawieniem do pieca w miękkim cieście nacinam/ wygniatam kształty okien drzwi dachówki. jeśli robi się okna to trzeba wyciąć dziurki ( tylko większe bo ciasto urośnie i zasklepi) potem kolorowe landrynki rozpuszczam i wlewam w te okienka. boki i dach domków sklejam cukrem rozpuszczonym na patelni. lukier robię z cukru pudru z wodą, wtedy domek nawet po 3 tygodniach jest pyszny. jak w zeszłym roku wsadziłem do domku diodę z baterią to dzieciaki zaglądały przez szyby landrynkowe i mówiły że widzą baby jagę, mikołaja itp. ubaw po pachy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 8 lat temu
    Pani Joann czy mogę dodać cukier trzcinowy czy lepiej zwykły kryształ?
    Pozdrawiam;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika85 · 8 lat temu
    Joanno mam taki plan żeby ten domek wykonać z synem w ten weekend, czy myślisz że to dobry pomysł? Jak przechowywac złożony i udekorowany domek do świąt? A może udekorować go dopiero przed świętami ze względu na białko w lukrze? (.domek zapewne zostanie pochłonięty;))
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Moniko, może lepiej poczekaj jeszcze ze dwa tygodnie. Chyba, że go szczelnie zawiniesz np. w worek, żeby nie miał dostępu powietrza. Oby tylko za szybko nie zmiękł. Lukrować możesz od razu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    elka · 9 lat temu
    Wow ja spróbuję takie zrobić ale nie wiem czy mi wyjdzie.Ja to nawet bym nie zjadła taki ładny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 9 lat temu
    W ten sposób można zrobić jeszcze Bożonarodzeniową szopkę :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 9 lat temu
    Czy mogę użyć cukru muscovada? Właściwie już użyłam. I nie wiem co z tego będzie. Proszę o pomoc, z góry dziękuję :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 9 lat temu
    czy domek tzn piernik po świętach jest jadalny? :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 9 lat temu
    Witam, na te święta mam zamiar zrobić taki domek, tylko znacznie większy, więc mam pytanie, jak wiele ,,na górze'' on uniesie? Chodzi mi o to, czy mogę zrobić np. dwa piętra? Pozdrawiam.
    Ps. Wszystkie Pani przepisy, które do tej pory wypróbowałam były wyśmienite :D
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Domek jest dość stabilny. Jeśli chcesz zrobić dwa piętra to dla pewności możesz wzmocnić dolne piętro robiąc np. dodatkową ściankę w środku lub wkładając jakąś podpórkę do środka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kinga · 10 lat temu
    Nie mogé dopatrzec sie wymiarów blachy na której mamy rozwalkowac polówke ciasta. Mam 25 na 40.???
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Kingo, nie podałam wymiaru blachy, bo chodzi o tę dużą blachę z piekarnika, a ona ma różne wymiary w zależności od piekarnika. Powinna mieć ok. 30x 40cm. (25 wydaje mi się jakoś mało. Rozłóż szablony na blasze i zobacz, czy się mieszczą).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    hm...pierwszy raz robie z tej strony i pierwszy raz domek z piernika, no i cos nie wychodzi, zrobilam ciasto, 12 godz. w lodowce i powinno byc twarde, a moje nie jest, jest takie samo jak wlozylam przed 12 godzinami, miekkie i strasznie kleiste. Co zrobilam nie tak?? nie mam pojecia i zasatanawiam sie jak robic dalej, bo to ciastoo pod walek to napewno sie nienadaje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 10 lat temu
    Witam, chciałabym zrobić taki domek dla córeczki ale w wersji bezglutenowej. Wydaje mi się, ze mix mąk bg "nie udźwignie"tego przepisu, bo ciasto jest zwykle bardziej klejące i ciężko je rozwalkować. Może ma Pani jakiś wypróbowany sposób? mam zakupioną skrobię pszenną bezglutenową. Orientuje się Pani jakie jest jej przeznaczenie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    drozolka · 10 lat temu
    Ac o zrobić jeśli zamiast do lodówki włożyłam ciasto do zamrażalnika i jest zamrożone?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    monika · 10 lat temu
    Mam pytanko-czy można najpierw wyciąć kształty, a potem upiec? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 10 lat temu
    Witam :) Moja skromna uwaga. Najpierw zrobić formę na domek,później wyciąć elementy domku z ciasta i następnie upiec. Zawsze jest łatwiej i nic się nie pokruszy podczas docinania ciasta przed pieczeniem. Pozdrawiam :-D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 10 lat temu
    Mam pytanie odnośnie miękkości piernika, ponieważ robiłam taki domek w ubiegłym roku i ledwo doczekał świąt, gdyż piernik zmiękł i trochę sie załamywał, co powinnam zrobić, żeby był twardy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Myślę, że powinnaś owinąć go szczelnie np. w folię, worek, aby nie miał dostępu powietrza.