Domek z piernika

119 Komentarzy
Domek z piernika

Domek z piernika to idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia. Domek złożony jest z ciasta piernikowego, udekorowany lukrem królewskim i słodkościami. Gdybym wiedziała, że moje dzieci będą, aż tak zachwycone tym domkiem już dawno bym go zrobiła :) Z początku bały się go nawet dotknąć, tylko podziwiały. Później poszły paluszki w ruch.

Ciasto jest bardzo smaczne. Nadaje się nie tylko na domek, ale można również wykorzystać je na pierniczki. Ciasto po upieczeniu bardzo szybko twardnieje. Dlatego ściany i dach domku należy wyciąć zaraz po wyciągnięciu blachy z piekarnika. Można również bez pośpiechu wyciąć części przed pieczeniem, ale wtedy brzegi ciasta podczas pieczenia się zaokrąglą. Gotowy domek zaczyna mięknąć najczęściej już na następny dzień, a w kolejne dni robi się już całkowicie mięciutki. Polecam upiec go najlepiej kilka dni przed świętami.

Ciasto bardzo dobrze się przechowuje. Jeśli chcemy upiec z tego ciasta pierniczki, to wystarczy to zrobić na dwa dni wcześniej i pozostawić pierniczki odkryte, aby wsiąknęły wilgoć z powietrza i zrobiły się miękkie. Możemy upiec je również dużo wcześniej, np. miesiąc przed świętami. Wtedy należy włożyć je do puszek, aby nie miały dostępu powietrza. Z czasem zmiękną, a jeśli będziemy je chcieli zjeść wcześniej, a będą jeszcze trwarde, wystarczy wyciągnąć z puszki i pozostawić odkryte, aby zmiękły.

Składniki:

Ciasto piernikowe:

  • 250 g płynnego miodu
  • 250 g brązowego cukru (ewentualnie zwykłego)
  • 100 g masła
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 jajko

Lukier:

  • 1 białko
  • ok. 200 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • dowolne słodkości do ozdobienia domku
  • cukier puder do posypania (jako śnieg)

Sposób przygotowania:

  1. Miód, cukier i masło podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Mąkę wymieszać osobno z przyprawą korzenną i kakao. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach wody i dodać do mąki.
  3. Jajko wmieszać do ostudzonego miodu. Miód połączyć z mąką i zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin.
  4. Z twardego kartonu przygotować szablony. Wyciąć 4 prostokąty o wymiarach 16x 14cm (2 na dach i 2 na przednią i tylnią ścianę domku). W dwóch prostokątach (na ścianę przednią i tylnią) ściąć dłuższy bok ukośnie w trójkąt na wysokości 5cm (inaczej mówiąc, należy odmierzyć 5cm wzdłuż dłuższego boku i powyżej ściąć w trójkąt). Wyciąć dwa prostokąty o wymiarach 12x 5cm (ściany boczne).

2

  1. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Ciasto podzielić na pół. Zagnieść ponownie (ciasto jest twarde i należy je ponownie zagnieść, aby zmiękło i dało się rozwałkować).
  3. Jedną połowę ciasta rozwałkować na blasze, na całej jej powierzchni.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół (termoobieg: 160°C).
  5. W tym czasie rozwałkować na drugiej blasze drugą połowę ciasta.
  6. Po upieczeniu pierwszego ciasta, rozłożyć na nim wszystkie szablony i wyciąć wszystkie elementy. (Należy zrobić to w miarę szybko, bo ciasto szybko twardnieje. Jeden szablon nie zmieścił mi się na pierwszej blasze i musiałam go wyciąć z drugiego ciasta).
  7. Upiec drugie ciasto. Wyciąć z niego podłogę pod domek (jak największą, musi być większa niż podstawa domu, która ma wymiary 12x 14cm). Z resztek można wyciąć np. choinki.

3

  1. Białko ubić na sztywno. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier puder. Powstały lukier przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego lub woreczka do mrożenia i odciąć róg. Lukrem przykleić ściany do podłogi. Poczekać chwilę, aż lukier zaschnie. Następnie przykleić dach.
  2. Domek udekorować dowolnie, resztą lukru plus słodkościami. Na końcu można posypać go z góry cukrem pudrem.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony: www.kuechengoetter.de.

Domek z piernika Domek z piernika Domek z piernika
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    amelia · 10 lat temu
    ten domek jest pyszny! na początku nie wyszedł lecz za drugim razem..... po prostu niebo w gębie!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    pala · 10 lat temu
    fajny ten domek pycha ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 10 lat temu
    Witam, przepis ciekawy, jeśli ktoś chce zrobić kształty z tego piernika, bo nie wiem jak u innych, ale mój jest dosyć twardy :/. Powiedziałabym nawet chrupiący. Strasznie słodki. Smaczny w smaku. Pozdrawiam i dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marlena · 11 lat temu
    Witam.
    Ja zrobiłam taki domek razem z córą przed świętami i wygląda świetnie aż żal jeść:) Przepis naprawdę jest super i dlatego na drugi dzień zrobiliśmy pierniczki, wyszły wyśmienite i naprawdę miękkie, rozeszły się momentalnie. Serdecznie polecam. Wszystkiego naj w Nowym Roku!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    flakizolejem · 11 lat temu
    Witam ponownie.
    Domki zrobiłam 4 :) Jeden duży i 3 małe. Robią furorę i są naprawdę, nieskromnie, piękne :)
    Dziękuję za natchnienie i pomoc, życzę jednocześnie wesołych.
    Anna R.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      To super :) Tyle domków na raz (ok) Podziwiam za wytrwałość w dekorowaniu (clap)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    flakizolejem · 11 lat temu
    Witam.
    A co jeśli ciasto będzie leżeć krócej niż 12h? Noc mi się nieco skróciła... :)
    Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 11 lat temu
    czym moge zastapic ta przyprawe korzenna?? nie mieszkam w polsce i mam problem z ta przyprawa
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna Dydyk · 11 lat temu
    A można najpierw wyciąć kształty i dopiero potem wyłożyć na blachę i upiec ? A jak pani skleiła dach ? Bo widzę, że tam na samej górze jest taki jakby wałeczek pomiędzy ścianami dachu ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Tak, możesz najpierw wyciąć wszystkie kształty. Dach to najtrudniejsza część do sklejenia. Ja posmarowałam lukrem wszystkie brzegi wszystkich ścian i przyłożyłam równocześnie dwie połówki dachu i trzymałam, aż się sklei. Pomiędzy połówkami na górze powstała szczelina i wypełniłam ją paskiem z lukru, niczym więcej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 11 lat temu
    Bardzo ładnie wyglada na zdjęciu, ale ja nie mogę go skleić, wszystko zjeżdża. Co robić?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Może masz za rzadki lukier? Poza tym trzeba części chwilę przytrzymać, aż lukier zaschnie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 11 lat temu
    Świetny przepis, domek nam się udal doskonale. Dziękujemy:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 11 lat temu
    Witam chcialam zrobic ciasteczka dla cori do szkoly dla dzieci zeby zaniosla na swieta. Czy moge je upiec w sobote i w niedziele wieczorem ozdobic kolorowymi pisakami i spakowac zeby zaniosla w poniedzialek rano czy moga zostac na wierzchu zeby tak jak piszesz zmiekly.???
    Z gory dziekuje za informacjie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marika · 11 lat temu
    Jakiego konkretnie miodu dodać? I czy to jest porcja na jeden domek?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Miód powinnen być płynny. Nie jest konkretnie sprecyzowany jaki. Tak, to jest przepis na jeden domek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 12 lat temu
    Domek sliczny napewno uzyje przepisu na tegoroczne swieta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marta78 · 12 lat temu
    Domek super na zdjęciu, ale nie każdy potrafi zrobić takie cudeńko - mi nie wyszedł.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna Zimoch · 12 lat temu
    strzal w 10!!!!!!!
    super przepis!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    An · 12 lat temu
    Czy ciasta z przepisu wystarczy tylko na ten mały domek? Czy jeszcze coś zostanie? Chyba podwoję ilość, bo chcę zrobić trochę większy i do tego elementy dookoła domu typu choinki, sanie Mikołaja itp. Bardzo fajny przepis i śliczna chatka :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 12 lat temu
    Witam serdecznie,
    mam mały problem próbowałam zrobić domek z piernika, ale niestety nie poszło mi zbyt dobrze :( Składniki dokładnie odmierzyłam na wadze, ale z tego wszystkiego wyszło mi coś na kształt kruszonki, która nie chciała się w żaden sposób ze sobą połączyć. Co mogłam zrobić źle i jak temu zaradzić. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Spróbuj dodać jeszcze masła lub kwaśnej śmietany.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marked. · 12 lat temu
    A można wyciąć odpowiednie kształty przed upieczeniem piernika? Chciałabym zrobić witrażowe okna. Co Pani o tym sądzi?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 12 lat temu
    Chciałabym zrobić domek już teraz i by był dekoracją aż do świąt, ale czy ciasto nie zmięknie za bardzo (czy domek utrzyma swoją formę)?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beciak · 12 lat temu
    A jak to się je???? Jak się pokroi to się nie rozpadnie??? Palcami jeść???
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Odrywać po kawałku. Tego nie da się pokroić. Dzieciaki to wiedzą najlepiej jak się z tym rozprawić (giggle) Najpierw odrywają słodycze, a piernik na samym końcu jak już nie ma nic kolorowego (rofl)