Pyszny, wilgotny jabłecznik na kruchym cieście. Cieniutkie placki kruche przełożone są jabłkami. Przez pierwszy dzień ciasto jest chrupiące, a w kolejne jabłecznik robi się mięciutki i wraz z jabłkami rozpływa się w ustach. Najlepszy jest na trzeci dzień.
Składniki:
Ciasto kruche:
600 g mąki pszennej
250 g masła (lub margaryny), zimnego
140 g cukru
1 jajko
2 żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
ok. 2 kg jabłek
1 galaretka (np. brzoskwiniowa, cytrynowa, pomarańczowa)
cukier do posłodzenia jabłek (zależy od ich kwaśności, ok. 1- 2 łyżek)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche: Mąkę, masło (lub margarynę) pokrojone na kawałki, cukier, jajko, żółtka i proszek do pieczenia zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
Ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą część wykleić (lub rozwałkować) w prostokątnej formie o wymiarach ok. 35 x 24cm, wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką. (Tu trzeba mieć trochę cierpliwości w wyklejaniu ciasta. Ciasto trzeba cienko wykleić i jeszcze jest do tego dość twarde. Najlepsza jest forma z odpinanym dnem. Wystarczy dno wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz).
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do zarumienienia.
Gdy ostygnie, wyciągnąć je z formy i w ten sam sposób upiec kolejno 2 pozostałe placki.
Przygotować masę jabłkową: Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeśli jabłka puszczą sok, należy go odlać. Jabłka podsmażyć z 1 łyżką cukru przez ok. 10- 15 minut. Do gorących jabłek dodać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści. Sprawdzić, czy jest wystarczająco słodkie. Ewentualnie dodać więcej cukru do smaku.
Do formy przełożyć pierwszy placek. Wyłożyć połowę podsmażonych, gorących jabłek. Przykryć drugim plackiem. Wyłożyć resztę jabłek i przykryć trzecim plackiem. Ciasto pozostawić, aby masa jabłkowa ostygła i następnie wstawić do lodówki. (Ciasto jest gotowe już po kilku godzinach, ale najlepiej smakuje na drugi lub 3 dzień).