Bardzo smaczne ciasto rabarbarowe na kruchym cieście z budyniem i rabarbarem w środku, pokryte słodką pianką bezową. Ciasto jest łatwe i szybkie do przygotowania, nie za słodkie i lekkie. Polecam w sezonie rabarbarowym.
Składniki:
Ciasto kruche:
200 g mąki pszennej
100 g masła (lub margaryny)
3 żółtka
75 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa budyniowo- rabarbarowa:
500 g rabarbaru
80 g cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
300 ml mleka
Beza:
3 białka
100 g cukru pudru
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier, żółtka i proszek do pieczenia. Zagnieść na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
W tym czasie przygotować warstwę budyniowo- rabarbarową. Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki. (Rabarbaru nie trzeba obierać). Przełożyć do miski i zasypać 80 g cukru.
Budyń ugotować w 300 ml mleka, bez dodatku cukru. Kawałki rabarbaru dodać do budyniu i wymieszać. (Sok z rabarbaru należy odlać. Po połączeniu budyniu z rabarbarem, budyń może się zwarzyć. Proszę się tym nie przejmować).
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. Ciasto kruche wykleić w formie, wyklejając dno i boki do połowy wysokości formy. Na ciasto wyłożyć budyń z rabarbarem i podpiec przez 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Przygotować bezę. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Wyłożyć na podpieczone ciasto i piec dalej ok. 25 minut w temperaturze 160°C (grzałka góra- dół).
Źródło: Przepis pochodzi ze strony: chefkoch.de, „Rhabarberkuchen mit Baiser”.
:P no u nie ta beza na pewno częsciej zagosci, mam właśnie zamiar też pokryć nią sernik przy najbliższej okazji. A rosa nyła taka uroczaaa że mogła bym się w nią wpatrywać bez przerwy(gdy by nie to że moja Mama nie mogła powstrzymać się przed ciągłym podjadaniem :D )
A czy ktoś próbował z innymi owocami? Maliny? Jagody? Już raz zrobiłam ją z rabarbarem i była przepyszna :D Byłam zachwycona tą "rosą", którą widać na zdjęciach, która powstała na cieście :)
[b]Agnieszko[/b] cieszę się, że jesteś zadowolona z wypieków :-) Jeśli chodzi o statystyki, to nic nie szkodzi ;-) Faktycznie ta forma głosowania nie jest najlepsza. Będę musiała to zmienić.
Niestety zamiast 5 gwiazdek "przyklepałam" 1 i zaniżyło to statystykę . Pomyłka wynikła z tego że wydawało mi się iż trzeba kolejno naciskać na gwiazdki dochodząc do pięciu .... Daje 5 gwiazdek.
Witam. Ponownie skorzystałam z pani przepisu, tym razem na ciasto z rabarbarem - za którym nie przepadam.I znowu trafiłam w dziesiątkę!!! Ciasto pychota!!! Nie zdążyłam zrobić zdjęcia bo po prostu zniknęło w ustach domowników. Gorąco polecam - szybko się robi , nie ma nic trudnego w jego pieczeniu , a smak- palce lizać !!!!