Tarta rabarbarowa z budyniem i bezą

44 Komentarzy
Tarta rabarbarowa z budyniem i bezą

Bardzo smaczne ciasto rabarbarowe na kruchym cieście z budyniem i rabarbarem w środku, pokryte słodką pianką bezową. Ciasto jest łatwe i szybkie do przygotowania, nie za słodkie i lekkie. Polecam w sezonie rabarbarowym.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła (lub margaryny)
  • 3 żółtka
  • 75 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Warstwa budyniowo- rabarbarowa:

  • 500 g rabarbaru
  • 80 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 300 ml mleka

Beza:

  • 3 białka
  • 100 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier, żółtka i proszek do pieczenia. Zagnieść na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  2. W tym czasie przygotować warstwę budyniowo- rabarbarową. Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki. (Rabarbaru nie trzeba obierać). Przełożyć do miski i zasypać 80 g cukru.
  3. Budyń ugotować w 300 ml mleka, bez dodatku cukru. Kawałki rabarbaru dodać do budyniu i wymieszać. (Sok z rabarbaru należy odlać. Po połączeniu budyniu z rabarbarem, budyń może się zwarzyć. Proszę się tym nie przejmować).
  4. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. Ciasto kruche wykleić w formie, wyklejając dno i boki do połowy wysokości formy. Na ciasto wyłożyć budyń z rabarbarem i podpiec przez 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  5. Przygotować bezę. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Wyłożyć na podpieczone ciasto i piec dalej ok. 25 minut w temperaturze 160°C (grzałka góra- dół).

Źródło: Przepis pochodzi ze strony: chefkoch.de, „Rhabarberkuchen mit Baiser”.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Tarta rabarbarowa z budyniem i bezą Tarta rabarbarowa z budyniem i bezą Tarta rabarbarowa z budyniem i bezą
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika8507 · 11 lat temu
    :P no u nie ta beza na pewno częsciej zagosci, mam właśnie zamiar też pokryć nią sernik przy najbliższej okazji. A rosa nyła taka uroczaaa że mogła bym się w nią wpatrywać bez przerwy(gdy by nie to że moja Mama nie mogła powstrzymać się przed ciągłym podjadaniem :D )
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Moniko[/b] :D faktycznie pomyliłam się, a to dlatego, że na serniku z truskawkami jest taka sama beza :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika Wankowicz · 11 lat temu
    Serniku Joanno? u mnie rosa wyszła prawie odrazu po upieczeniu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Bernadetto[/b] po upieczeniu nie ma rosy na serniku.Rosa powstanie po nocnym schłodzeniu sernika w lodówce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bernadetta · 11 lat temu
    Ciastko pycha, właśnie zjadłam trzeci kawałek i zaraz pęknę, ale u mnie nie ma rosy...dlaczego?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Julio[/b] tak, można.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 11 lat temu
    Upieklam, ciasto super, tylko beza sie zapadla. Mozna klasc bialka na goracy placek? Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 12 lat temu
    A czy ktoś próbował z innymi owocami? Maliny? Jagody? Już raz zrobiłam ją z rabarbarem i była przepyszna :D Byłam zachwycona tą "rosą", którą widać na zdjęciach, która powstała na cieście :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Agnieszko[/b] cieszę się, że jesteś zadowolona z wypieków :-) Jeśli chodzi o statystyki, to nic nie szkodzi ;-) Faktycznie ta forma głosowania nie jest najlepsza. Będę musiała to zmienić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszkaww · 13 lat temu
    Niestety zamiast 5 gwiazdek "przyklepałam" 1 i zaniżyło to statystykę . Pomyłka wynikła z tego że wydawało mi się iż trzeba kolejno naciskać na gwiazdki dochodząc do pięciu .... Daje 5 gwiazdek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszkaww · 13 lat temu
    Witam. Ponownie skorzystałam z pani przepisu, tym razem na ciasto z rabarbarem - za którym nie przepadam.I znowu trafiłam w dziesiątkę!!! Ciasto pychota!!! Nie zdążyłam zrobić zdjęcia bo po prostu zniknęło w ustach domowników. Gorąco polecam - szybko się robi , nie ma nic trudnego w jego pieczeniu , a smak- palce lizać !!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ananas · 13 lat temu
    Wygląda wspaniale. Wlaśnie szukalam przepisu na takie ciasto. Jutro biorę się za pieczenie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    hallo · 13 lat temu
    ciasto wyglona spaniale bende dzisiej piec
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewelina · 14 lat temu
    No,w koncu zakupilam skladniki i upeklam ciasto!latwe do zrobienia i smakuje pyyyyyyyyyysznie!polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 14 lat temu
    Mojemu mężowi też bardzo smakowało :-) . Osobiście polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewelina · 14 lat temu
    rewelacyjne ciasto z rabarbarem....moj maz sie zachwycal caly wieczor...jak tylko kupie skladniki to bedziemy piekli.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    szarlotek · 14 lat temu
    Sympatyczne to ciasto rabarbarowe w budyniu :) Chętnie wypróbuję. Pozdrawiam !