Bardzo smaczne ciasto rabarbarowe na kruchym cieście z budyniem i rabarbarem w środku, pokryte słodką pianką bezową. Ciasto jest łatwe i szybkie do przygotowania, nie za słodkie i lekkie. Polecam w sezonie rabarbarowym.
Składniki:
Ciasto kruche:
200 g mąki pszennej
100 g masła (lub margaryny)
3 żółtka
75 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa budyniowo- rabarbarowa:
500 g rabarbaru
80 g cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
300 ml mleka
Beza:
3 białka
100 g cukru pudru
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier, żółtka i proszek do pieczenia. Zagnieść na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
W tym czasie przygotować warstwę budyniowo- rabarbarową. Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki. (Rabarbaru nie trzeba obierać). Przełożyć do miski i zasypać 80 g cukru.
Budyń ugotować w 300 ml mleka, bez dodatku cukru. Kawałki rabarbaru dodać do budyniu i wymieszać. (Sok z rabarbaru należy odlać. Po połączeniu budyniu z rabarbarem, budyń może się zwarzyć. Proszę się tym nie przejmować).
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. Ciasto kruche wykleić w formie, wyklejając dno i boki do połowy wysokości formy. Na ciasto wyłożyć budyń z rabarbarem i podpiec przez 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Przygotować bezę. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Wyłożyć na podpieczone ciasto i piec dalej ok. 25 minut w temperaturze 160°C (grzałka góra- dół).
Źródło: Przepis pochodzi ze strony: chefkoch.de, „Rhabarberkuchen mit Baiser”.
Dziękuję pięknie:D
Obecnie jestem w Niemczech i chwalilam Pani strone koleżance. A że tez lubi piec to przesylam i polecam dalej;)
Korzystam z Pani przepisow bardzo czesto i jak do tej pory wszystkie wychodza swietnie!!!
Pozdrawiam serdecznie:)
Witam Pani Joanno, przypadkiem odwiedziłam Pani bloga w poszukiwaniu nowych przepisów na kruche ciasteczka:)
Od tej pory nie mogę się z nim rozstać:) jak tylko mam chwile przeglądam te wspaniałe przepisy i w krótce mam zamiar je realizować w mojej kuchni. Gratuluje pasji i pozdrawiam
ps. będę odwiedzać Pani stronę z oczekiwaniem na nowe przepisy:)
[b]Sandro[/b] tak, małe babeczki też możesz zrobić. Myślę, że powinnaś je podpiec z budyniem przez ok. 15 do 20min, (do przyrumienienia się brzegu ciasta), a z bezą to na oko, aż się przyrumieni z góry.
Bardzo fajny przepis. Szukam jakiegos letniego przepisu na przyjecie ogrodowe i mysle ze ten przepis by bardzo pasowal. Mam tylko pytanie co do wykonania. Chcialam raczej zrobic male babeczki z foremek i tu mam pytanie. Joasiu, czy myslisz ze w malych foremkach by wyszlo tez? Czy masz jakies sugestie w kwestii jak dlugo powinnam piec male babeczki? Dziekuje!
ufff dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. Kompletnie doświadczeń nie mam z rabarbarem, bo nie lubię więc nie byłam pewna,a że jutro mnie odwiedza rabarbarożerca więc... ale kto wie może i ja go polubię po tej tarcie;))
Zaczęłam robić ciasto i mam gwoździa zabitego, jaką wodę z rabarbaru wylewamy??? czy chodzi o sok który puści po zasypaniu cukrem?( bo chyba puści?) bardzo proszę o szybką odpowiedź kogokolwiek kto robił ciasto i z góry dziękuje;)
po prostu rewelacja - nigdy nie byłam wielką fanką rabarbaru - ale od tej tarty po prostu nie można się oderwać -za tydzień robię następną !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
jestem zawiedziona, drugi raz robię z tego przepisu i drugi raz totalna klapa, ciasto wgl się nie klei, musiałam małymi fragmentami wykładac malutkie foremki bo nic innego z tego zrobić nei można, szkoda, inne przepisy były bardzo fajne, ale tarta to nie wypał
Dziś robiłam te ciasto po raz pierwszy i zgadzam się z tą odpowiedzią. Ciasto się nie klei trzeba małymi fragmentami wykładać na foremkę. Beza też powinna być chyba suszona a nie pieczona (góra dół) bo nawet nie jest chrupiąca z góry. Słaby przepis.