Tarta rabarbarowa z budyniem i bezą

44 Komentarzy
Tarta rabarbarowa z budyniem i bezą

Bardzo smaczne ciasto rabarbarowe na kruchym cieście z budyniem i rabarbarem w środku, pokryte słodką pianką bezową. Ciasto jest łatwe i szybkie do przygotowania, nie za słodkie i lekkie. Polecam w sezonie rabarbarowym.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła (lub margaryny)
  • 3 żółtka
  • 75 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Warstwa budyniowo- rabarbarowa:

  • 500 g rabarbaru
  • 80 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 300 ml mleka

Beza:

  • 3 białka
  • 100 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier, żółtka i proszek do pieczenia. Zagnieść na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  2. W tym czasie przygotować warstwę budyniowo- rabarbarową. Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki. (Rabarbaru nie trzeba obierać). Przełożyć do miski i zasypać 80 g cukru.
  3. Budyń ugotować w 300 ml mleka, bez dodatku cukru. Kawałki rabarbaru dodać do budyniu i wymieszać. (Sok z rabarbaru należy odlać. Po połączeniu budyniu z rabarbarem, budyń może się zwarzyć. Proszę się tym nie przejmować).
  4. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. Ciasto kruche wykleić w formie, wyklejając dno i boki do połowy wysokości formy. Na ciasto wyłożyć budyń z rabarbarem i podpiec przez 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  5. Przygotować bezę. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Wyłożyć na podpieczone ciasto i piec dalej ok. 25 minut w temperaturze 160°C (grzałka góra- dół).

Źródło: Przepis pochodzi ze strony: chefkoch.de, „Rhabarberkuchen mit Baiser”.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Tarta rabarbarowa z budyniem i bezą Tarta rabarbarowa z budyniem i bezą Tarta rabarbarowa z budyniem i bezą
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 3 lat temu
    Ciasto robiłam pierwszy raz i wyszło idealne. Czy można zrobić w innej wersji niż z rabarbarem? Nigdy wcześniej nie piekłam budyniu na cieście.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 4 lat temu
    Rosa fajna mi wyszła (heart) Ciasto pyszne, tylko za szybko znika, bo wczoraj całe zjedzone zostało.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 6 lat temu
    Ciasto przepyszne :D
    Pani Joanno, pytanie z innej beczki: czy Pani strone internetowa mozna rowniez odwiedzac w jezyku niemieckim?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Tak :D zapraszam: https://www.backen-mit-spass.de
      Nie ma tam wszystkich przepisów jeszcze, ale staram się jak mogę ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Monika · 6 lat temu
        Dziękuję pięknie:D
        Obecnie jestem w Niemczech i chwalilam Pani strone koleżance. A że tez lubi piec to przesylam i polecam dalej;)
        Korzystam z Pani przepisow bardzo czesto i jak do tej pory wszystkie wychodza swietnie!!!
        Pozdrawiam serdecznie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa Wódzka · 6 lat temu
    Mam pytanie do bezy czy nie trzeba dodać odrobinę budyniu czy mączki ziemniaczanej by beza nie opadła?????????
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 6 lat temu
    Ciasto zrobione z podwójnej porcji. Pycha. Do piany dodałam ok. pół łyżeczki soku z cytryny, żeby nie opadła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 7 lat temu
    Dzien dobry.
    Czy do tej tarty mozna zrobic beze z tej drugiej tarty rabarbarowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 8 lat temu
    Witam Pani Joanno, przypadkiem odwiedziłam Pani bloga w poszukiwaniu nowych przepisów na kruche ciasteczka:)
    Od tej pory nie mogę się z nim rozstać:) jak tylko mam chwile przeglądam te wspaniałe przepisy i w krótce mam zamiar je realizować w mojej kuchni. Gratuluje pasji i pozdrawiam
    ps. będę odwiedzać Pani stronę z oczekiwaniem na nowe przepisy:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Sandro[/b] tak, małe babeczki też możesz zrobić. Myślę, że powinnaś je podpiec z budyniem przez ok. 15 do 20min, (do przyrumienienia się brzegu ciasta), a z bezą to na oko, aż się przyrumieni z góry.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sandra · 9 lat temu
    Bardzo fajny przepis. Szukam jakiegos letniego przepisu na przyjecie ogrodowe i mysle ze ten przepis by bardzo pasowal. Mam tylko pytanie co do wykonania. Chcialam raczej zrobic male babeczki z foremek i tu mam pytanie. Joasiu, czy myslisz ze w malych foremkach by wyszlo tez? Czy masz jakies sugestie w kwestii jak dlugo powinnam piec male babeczki? Dziekuje!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 9 lat temu
    Pychotka ! Nie tylko dobrze smakuje ale tez bardzo elegancko wygląda
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara · 9 lat temu
    Pyszne,rozpływa się w ustach, nie myślałam, że i rabarbar można upiec z budyniem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    miłka · 9 lat temu
    ja jeszcze dzisiaj w wersji z jabłkami, ale za kilka dni rabarbar nada się do ścięcia i będzie wielkie mniam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 9 lat temu
    Ciasto wyszło przepyszne! Nigdy dotąd nie dodawałam budyniu do rabarbaru, teraz wiem ile straciłam:) Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 10 lat temu
    ufff dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. Kompletnie doświadczeń nie mam z rabarbarem, bo nie lubię więc nie byłam pewna,a że jutro mnie odwiedza rabarbarożerca więc... ale kto wie może i ja go polubię po tej tarcie;))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Aleksandro[/b] tak, wylewasz sok, który puści :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 10 lat temu
    Zaczęłam robić ciasto i mam gwoździa zabitego, jaką wodę z rabarbaru wylewamy??? czy chodzi o sok który puści po zasypaniu cukrem?( bo chyba puści?) bardzo proszę o szybką odpowiedź kogokolwiek kto robił ciasto i z góry dziękuje;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Aniu[/b] tak, można.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ania · 11 lat temu
    czy ciasto na tartę można przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ania · 11 lat temu
    po prostu rewelacja - nigdy nie byłam wielką fanką rabarbaru - ale od tej tarty po prostu nie można się oderwać -za tydzień robię następną !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    sandra · 11 lat temu
    jestem zawiedziona, drugi raz robię z tego przepisu i drugi raz totalna klapa, ciasto wgl się nie klei, musiałam małymi fragmentami wykładac malutkie foremki bo nic innego z tego zrobić nei można, szkoda, inne przepisy były bardzo fajne, ale tarta to nie wypał
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Oliwk4 · 3 lat temu
      Dziś robiłam te ciasto po raz pierwszy i zgadzam się z tą odpowiedzią. Ciasto się nie klei trzeba małymi fragmentami wykładać na foremkę. Beza też powinna być chyba suszona a nie pieczona (góra dół) bo nawet nie jest chrupiąca z góry. Słaby przepis.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Miłka · 2 lat temu
        Robię ten przepis po kilka razy w roku od kilku lat. Zmieniam czasem owoce i jest świetny. Szczególnie gdy wyjdzie rosa na bezie