Ciasto ze śliwkami, na kruchym cieście, z bezową pianką, przykryte kruszonką ze startego ciasta kruchego. Pyszne, lekkie ciasto koniecznie do upieczenia w sezonie śliwkowym.
Ciasto przygotowałam na podstawie przepisu: "Szarlotka z bezą i kruszonką", zamieniając jedynie jabłka na śliwki wymieszane ze skrobią, która ma zatrzymać sok z owoców, aby ciasto kruche nie namokło.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:
Ciasto kruche:
5 żółtek (z jajek rozmiaru M), zimne
420 g mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
280 g masła, schłodzonego
Beza:
5 białek
szczypta soli
250 g cukru, drobnego do wypieków
1 łyżka soku z cytryny (lub octu winnego)
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (ok. 37- 40g)
Nadzienie:
800 g śliwek
1 łyżka skrobi kukurydzianej, ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
Oddzielić białka od żółtek. Białka odstawić na bok w temperaturze pokojowej.
Przygotować ciasto kruche: Zimne masło pokroić na małe kawałki. Dodać mąkę, żółtka, cukier i proszek do pieczenia. Zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Uformować z ciasta kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
⅓ schłodzonego ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć ponownie do lodówki.
⅔ ciasta wykleić na dnie przygotowanej formy. Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, do lekkiego zarumienienia w temperaturze 175°C z termoobiegiem (lub 180°C grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić, wyciągnąć pestkę i pokroić na ćwiartki. Przełożyć do miski i odstawić na bok.
Przygotować bezę: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier (po ok. 1 łyżce). Miksować, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać sok z cytryny. Na końcu dodać budyń w proszku i zmiksować chwilę do połączenia.
Do śliwek dodać łyżkę skrobi i wymieszać.
Na podpieczone ciasto wyłożyć śliwki (najlepiej skórką do dołu), a na nie pianę z białek. Na wierzch zetrzeć odłożone ciasto z lodówki.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 175°C z termoobiegiem (lub w 180°C przy ustawieniach góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni. (Ciasto studzę, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika).
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zofia·
2 miesięcy temu
Czy ta pianka trochę opada po upieczeniu i wyłączeniu piekarnika? U mnie się tak stało i myślę czy to błąd, bo na zdjęciu wygląda jakby idealnie trzymała formę.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 miesięcy temu
Tak, może częściowo opaść. U mnie zawsze coś opadnie, w jednych miejscach bardziej w innych mniej, ale zawsze coś. Nie jest już wysokie jak po upieczeniu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zofia ·
1 miesięcy temu
Ciasto doskonałe! A beza mimo ze ciut opada jest pyszna i idealnie pasuje do pozostalych warstw ciasta.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jerzy·
2 miesięcy temu
Jurek, właśnie upiekłem drugi raz jest super, pozdrawiam serdecznie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Malwina·
2 miesięcy temu
Upiekłam i wyszło przepyszne, spód jak ktoś napisał idealny, kruchy nie nasiąkło od śliwek polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia M·
1 lat temu
Pysznosci.Przepis doskonaly!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
1 lat temu
Ja zamiast skrobi dodałam do białek jeden budyń śmietankowy bez cukru.Też wyszło bardzo dobrze:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
1 lat temu
Pierwszy raz mi wyszło tego typu ciasto bo tak to zawsze z innych przepisow spód był rozciapany. A tutaj kruchy, pychotka.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Bo Lipowska·
1 lat temu
Nigdy nie jadłam tak pysznego ciasta ze śliwkami. Jest wspaniałe, świetnie zbalansowany smak . Paluszki lizać . Będę robić różne wersje owoców .
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Klaudia·
1 lat temu
Jakbym chciala zrobic z polowy skladnikow to dac taki sam czas pieczenia?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
2 lat temu
Czy masło z przepisu mogę zastąpić margaryną np. Kasia?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Tak
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia ·
1 lat temu
Najlepsza jest Palma z murzynkiem !
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
DOROTA·
2 lat temu
Ciasto wyszło przepyszne, bardzo kruche.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
2 lat temu
Przepis super! Na ciepło poezja, na zimno pychota.Polecam na jesienne wieczory i...nie tylko🙂
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Malwa·
2 lat temu
Czy można zrobić to ciasto z rabarbarem?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
4 miesięcy temu
Robiłam jest rewelacyjne ,tylko rabarbar trzeba wymieszać z cukrem ok 2 łyżki
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
2 lat temu
Czy można dodać śliwki z kompotu?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Estera·
2 lat temu
Czyt można dodać mrożone śliwki?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Tak, obsypane skrobią lub mąką ziemniaczaną.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota ·
2 lat temu
Po ułożeniu na cieście należy obsypać?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Przed wyłożeniem na ciasto, obtoczyć je w skrobi.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
marynijia·
3 lat temu
Pycha POZDRAWIAM uwielbiam kruche z różnymi dodatkami ....a także piaskowe ciasta i na sodzie też jakieś przepisy ...😘😜🤗😎🤓