Ciasto ze śliwkami, na kruchym cieście, z bezową pianką, przykryte kruszonką ze startego ciasta kruchego. Pyszne, lekkie ciasto koniecznie do upieczenia w sezonie śliwkowym.
Ciasto przygotowałam na podstawie przepisu: "Szarlotka z bezą i kruszonką", zamieniając jedynie jabłka na śliwki wymieszane ze skrobią, która ma zatrzymać sok z owoców, aby ciasto kruche nie namokło.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:
Ciasto kruche:
5 żółtek (z jajek rozmiaru M), zimne
420 g mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
280 g masła, schłodzonego
Beza:
5 białek
szczypta soli
250 g cukru, drobnego do wypieków
1 łyżka soku z cytryny (lub octu winnego)
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (ok. 37- 40g)
Nadzienie:
800 g śliwek
1 łyżka skrobi kukurydzianej, ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
Oddzielić białka od żółtek. Białka odstawić na bok w temperaturze pokojowej.
Przygotować ciasto kruche: Zimne masło pokroić na małe kawałki. Dodać mąkę, żółtka, cukier i proszek do pieczenia. Zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Uformować z ciasta kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
⅓ schłodzonego ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć ponownie do lodówki.
⅔ ciasta wykleić na dnie przygotowanej formy. Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, do lekkiego zarumienienia w temperaturze 175°C z termoobiegiem (lub 180°C grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić, wyciągnąć pestkę i pokroić na ćwiartki. Przełożyć do miski i odstawić na bok.
Przygotować bezę: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier (po ok. 1 łyżce). Miksować, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać sok z cytryny. Na końcu dodać budyń w proszku i zmiksować chwilę do połączenia.
Do śliwek dodać łyżkę skrobi i wymieszać.
Na podpieczone ciasto wyłożyć śliwki (najlepiej skórką do dołu), a na nie pianę z białek. Na wierzch zetrzeć odłożone ciasto z lodówki.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 175°C z termoobiegiem (lub w 180°C przy ustawieniach góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni. (Ciasto studzę, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika).