Sernik z jabłkami bez spodu
Pieczony sernik z tartymi jabłkami bez spodu, dzięki czemu jest od razu bezglutenowy. To mój nowy eksperyment, który powstał na podstawie mojego dość częstego śniadania, czyli jogurty greckiego połączonego ze startym jabłkiem i cynamonem. Sernik wyszedł przepyszny, wilgotny dzięki jabłkom i nie za słodki. Do tego słodka polewa z serka kremowego i cynamon. Hmmmm… pycha. Jeśli ktoś nie przepada za cynamonem, może go pominąć.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka lub Quark (20%), temperatura pokojowa
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 190 g cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 37- 40g)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 500 g jabłek (waga przed obraniem)
- sok z ½ cytryny
Polewa serowa:
- 200 g serka kremowego typu Philadelphia
- 100 g cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
- Jabłka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić od razu sokiem z połowy cytryny. Następnie odcisnąć sok z jabłek. (Sok nie będzie potrzebny. Można go wypić).
- Przygotować masę serową: W miseczce wymieszać cukier z budyniem w proszku i cynamonem. Twaróg i jajka przełożyć do misy miksera. Dodać składniki z miski (cukier, budyń i cynamon) i zmiksować na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. Dodać starte jabłka i wymieszać szpatułką. (Sprawdzić, czy jest wystarczająco słodkie. Ewentualnie dosłodzić do smaku).
- Masę serową wyłożyć do formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Chłodny sernik dobrze jest jeszcze schłodzić przez co najmniej 1 godzinę w lodówce.
- Przygotować polewę serową: Serek utrzeć z przesianym cukrem pudrem na jednolitą masę. Polewę wyłożyć na chłodny sernik. Wstawić ponownie do lodówki lub podawać. Można oprószyć cynamonem.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 16 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 10064
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!