Orzechowy sernik bez spodu zgodny z dietą niskowęglowodanową oraz ketogeniczną. Jest kremowy i intensywnie pachnie i smakuje orzeszkami ziemnymi. Sernik jest bezglutenowy i bez dodatku żadnej mąki, czy budyniu.
Makro ciasta (1 z 12 kawałków, waga kawałka ok. 150 g): 385 kcal, B: 15,5 g, T: 33 g, W: 9 g.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Masa serowa:
500 g serka mascarpone, temperatura pokojowa
500 g twarogu z wiaderka lub Quark 40%, temperatura pokojowa
180 g erytrytolu
250 g masła orzechowego (100% orzechów w składzie), gładkiego lub z kawałkami orzechów
6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
Polewa:
60 g masła orzechowego (100% orzechów)
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Przygotować masę serową: Odlać wodę z serka mascarpone i twarogu. Masło orzechowe wymieszać łyżką, aby było jednolite. Sery przełożyć do misy miksera. Dodać masło orzechowe, erytrytol i jajka. Wymieszać trzepaczką (lub mikserem na najniższych obrotach) do połączenia się składników.
Masę serową wyłożyć do przygotowanej formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie schłodzić przez kilka godzin (lub noc) w lodówce.
Przygotować polewę: Masło orzechowe przełożyć do małego garnuszka i podgrzewać, mieszając, na niskiej mocy palnika, aż zrobi się bardziej płynne.
Masłem orzechowym ozdobić sernik, przy użyciu łyżeczki.
Uwaga:
* Sernik można upiec tylko na twarogu z wiaderka, dodając 1 kg sera (użyłam President). Można również połączyć mascarpone z twarogiem z wiaderka lub Quarkiem 40%.