Blondie

4 Komentarzy
Blondie

Blondie, czyli brownie z białej czekolady. Blondie przygotowuje się jak klasyczne brownie. Po upieczeniu nie ma jednak tej gliniastej konsystencji jak brownie, ale też nie jest suche. Jest łatwe i szybkie do przygotowania, słodkie, coś dla wielbicieli białej czekolady. Dla wzbogacenia smaku warto dodać ulubione orzechy.

Składniki na formę kwadratową o boku 20 cm:

  • 200 g białej czekolady
  • 100 g masła
  • 130 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 50 g cukru

Dodatkowo:

  • 50 g białej czekolady
  • 50 g orzechów włoskich (lub migdałów, orzechów makadamia, laskowych, ziemnych)

Sposób przygotowania:

  1. Formę kwadratową o wymiarach dna 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. 50 g białej czekolady posiekać w grubszą kostkę. Przełożyć do miski. Orzechy posiekać i dodać do posiekanej czekolady. Odstawić na bok.
  3. W misce wymieszać mąkę z solą i przesiać.
  4. 200 g białej czekolady* posiekać i razem z pokrojonym na kawałki masłem powoli roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok, ale przemieszać od czasu do czasu.
  5. Całe jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę. (Miksować ok. 5 minut na najwyższych obrotach miksera). Zmniejszyć obroty na średnie i wlewać stopniowo roztopioną czekoladę z masłem. (Czekolada z masłem najlepiej gdyby była lekko ciepła). Następnie wmieszać szpatułką mąkę lub krótko wmiksować na najniższych obrotach, tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać szpatułką kawałki czekolady i orzechów.
  6. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 170°C, grzałka góra- dół, aż lekko się przyrumieni. (Wierzch powinien być upieczony, środka nie sprawdzamy patyczkiem). Formę z ciastem wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Uwaga:

* Białą czekoladę należy roztapiać ostrożnie, nie przegrzewając jej, ponieważ nie jest ona odporna na wysoką temperaturę i może się rozwarstwić.

Kuchnia:

Amerykańska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Blondie Blondie Blondie
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 9 miesięcy temu
    Ciasto wyszło tak jak na zdjęciu ,  bardzo smaczne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dawid · 11 miesięcy temu
    Robiłem. W smaku bardzo dobre ale konsystencja wyszła totalnie gliniasta. Właściwie to wyszedł placek. Nie wiem co poszło nie tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ja się znam · 1 lat temu
    Najlepiej masło i czekoladę rozpuścić oddzielnie a potem wymieszać