Blondie, czyli brownie z białej czekolady. Blondie przygotowuje się jak klasyczne brownie. Po upieczeniu nie ma jednak tej gliniastej konsystencji jak brownie, ale też nie jest suche. Jest łatwe i szybkie do przygotowania, słodkie, coś dla wielbicieli białej czekolady. Dla wzbogacenia smaku warto dodać ulubione orzechy.
Składniki na formę kwadratową o boku 20 cm:
200 g białej czekolady
100 g masła
130 g mąki pszennej
szczypta soli
2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
50 g cukru
Dodatkowo:
50 g białej czekolady
50 g orzechów włoskich (lub migdałów, orzechów makadamia, laskowych, ziemnych)
Sposób przygotowania:
Formę kwadratową o wymiarach dna 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
50 g białej czekolady posiekać w grubszą kostkę. Przełożyć do miski. Orzechy posiekać i dodać do posiekanej czekolady. Odstawić na bok.
W misce wymieszać mąkę z solą i przesiać.
200 g białej czekolady* posiekać i razem z pokrojonym na kawałki masłem powoli roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok, ale przemieszać od czasu do czasu.
Całe jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę. (Miksować ok. 5 minut na najwyższych obrotach miksera). Zmniejszyć obroty na średnie i wlewać stopniowo roztopioną czekoladę z masłem. (Czekolada z masłem najlepiej gdyby była lekko ciepła). Następnie wmieszać szpatułką mąkę lub krótko wmiksować na najniższych obrotach, tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać szpatułką kawałki czekolady i orzechów.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 170°C, grzałka góra- dół, aż lekko się przyrumieni. (Wierzch powinien być upieczony, środka nie sprawdzamy patyczkiem). Formę z ciastem wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Uwaga:
* Białą czekoladę należy roztapiać ostrożnie, nie przegrzewając jej, ponieważ nie jest ona odporna na wysoką temperaturę i może się rozwarstwić.