Czekoladowy tort zamek

1 Komentarz
Czekoladowy tort zamek

Mocno czekoladowy tort na dziecięcą imprezę urodzinową. Tort jest nieskomplikowany, zbudowany z kwadratowych ciast: biszkoptów i brownie, a wieże to wafelki do lodów i przełożone masą karmelową ciastka owsiane. Tort jest dość uniwersalny. Może być to tort zarówno dla dziewczynki jak i chłopca. Tort udekorowany, jak u mnie, dodatkami kolorowymi i kwiatuszkami sprawdzi się jako tort - zamek księżniczki. Natomiast jeśli udekorujemy go tylko akcentami czekoladowymi, sprawdzi się doskonale jako tort - zamek rycerski.

Tort jest mocno czekoladowy i bardzo podzielny. Polecam kroić cienkie kawałki, bo jest mocno sycący.

Składniki na formę o wymiarach 24x 24cm:

Brownie:

  • 350 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 250 g masła
  • 150 g cukru
  • 100 g mąki pszennej

Biszkopt ciemny:

  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 150 g cukru
  • 20 g kakao
  • 60 g mąki pszennej
  • 80 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

Biszkopt jasny:

  • 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 75 g cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody

Maślana masa krówkowa:

  • 170 g masła, temperatura pokojowa
  • 220 g masy krówkowej z puszki

Krem krówkowy z mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 200 g słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
  • 100 g masy krówkowej z puszki

Poncz:

  • 100 ml wody
  • sok z ½ cytryny

Ganache:

  • 270 g słodkiej śmietanki 30%
  • 270 g czekolady gorzkiej (50% kakao)

Wieże:

  • ciastka owsiane (ok. 36 sztuk)
  • 5 wafelków do lodów
  • kolorowa posypka cukrowa

Do dekoracji:

  • czekoladki, smarties, mini herbatniki w czekoladzie, mini kwiatki z opłatka “Prymulki”, batoniki Duplo w białej czekoladzie itp.

Sposób przygotowania:

  1. Upiec brownie według przepisu: "Brownie".
  2. Przygotować ciemny biszkopt: Mąkę wymieszać ze skrobią i kakao w misce, a następnie przesiać przez sitko. Odstawić na bok.
  3. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W międzyczasie dodać wodę.
  4. Przesianą mąkę z kakao dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.
  5. Gotowe ciasto przełożyć do formy kwadratowej o boku 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia. Chłodny biszkopt przeciąć na pół, aby powstały dwa blaty.
  6. Przygotować jasny biszkopt w ten sam sposób co ciemny, piekąc go ok. 15 minut do suchego patyczka. (Tego biszkoptu nie przecinać).
  7. Przygotować ganache: Czekoladę posiekać. Śmietankę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać łyżką lub trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia.
  8. Przygotować maślaną masę krówkową: Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać po łyżce masy krówkowej, miksując do połączenia.
  9. Ciastka owsiane przekładać nie za grubą warstwą masy maślanej. (Na każdą wieżę zużyłam po 9 ciastek). Wieże włożyć do lodówki, aby masa stwardniała i wieże zrobiły się stabilne.
  10. Przygotować poncz: Chłodną wodę wymieszać z sokiem z cytryny. Odstawić na bok.
  11. Przygotować krem krówkowy z mascarpone: Zimną śmietankę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Następnie zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodać stopniowo masę krówkową.
  12. Brownie ułożyć na podkładzie do tortu lub desce. Posmarować połową kremu krówkowego. Przykryć jednym blatem biszkoptowym ciemnym i go nasączyć. Wyłożyć resztę kremu, przykryć jasnym biszkoptem i go nasączyć.

2

3

  1. Odciąć rogi ciasta (przykładając ciastko), aby zrobić wycięcia na wieże.
  2. Ciasto posmarować ganache. (Jeśli ganache byłby za luźny, schłodzić w lodówce. Ciasto wtedy też schłodzić).
  3. Ustawić wieże z ciastek, dociskając je lekko do ciasta, aby skleiły się z ganache.

4

  1. Blat biszkoptowy ciemny pociąć na części, odcinając pasek na wysokości ¼ od dołu i od góry, jak również po bokach. (Jak na poniższym zdjęciu). Dwa boczne paski ułożyć na środkowym kwadracie i w razie potrzeby przyciąć je do jego wymiarów.

5

  1. Na środku tortu ułożyć wycięty kwadrat, nasączyć, posmarować go masą krówkową i przykryć dopasowanymi paskami z biszkoptu. Nasączyć. Z resztek ciasta zrobić paski i ułożyć je dookoła kwadratu.

6

7

  1. Te części posmarować masą krówkową. Tort chwilę schłodzić, a potem masę krówkową pokryć ganache.

8

  1. Jeśli wafelki do lodów nie są proste, należy je przyciąć. W tym celu, część wafelka, która nie będzie potrzebna zanurzyć w wodzie, aby wafelek zmiękł, a następnie niepotrzebną część odciąć nożyczkami. Najlepiej do tego celu wybrać niedużą miskę i nalać do niej trochę gorącej wody.
  2. Najszerszą część wafelków posmarować od zewnątrz maślaną masą krówkową i posypać kolorową posypką cukrową. Wieże posmarować z góry masą krówkową i ustawić odwrócone wafelki.
  3. Tort udekorować według uznania i schłodzić w lodówce. (Tort można przygotować dzień lub dwa wcześniej).

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 30

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Czekoladowy tort zamek Czekoladowy tort zamek Czekoladowy tort zamekCzekoladowy tort zamekCzekoladowy tort zamek
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.