Czekoladowy tort zamek
Mocno czekoladowy tort na dziecięcą imprezę urodzinową. Tort jest nieskomplikowany, zbudowany z kwadratowych ciast: biszkoptów i brownie, a wieże to wafelki do lodów i przełożone masą karmelową ciastka owsiane. Tort jest dość uniwersalny. Może być to tort zarówno dla dziewczynki jak i chłopca. Tort udekorowany, jak u mnie, dodatkami kolorowymi i kwiatuszkami sprawdzi się jako tort - zamek księżniczki. Natomiast jeśli udekorujemy go tylko akcentami czekoladowymi, sprawdzi się doskonale jako tort - zamek rycerski.
Tort jest mocno czekoladowy i bardzo podzielny. Polecam kroić cienkie kawałki, bo jest mocno sycący.
Składniki na formę o wymiarach 24x 24cm:
Brownie:
- 350 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
- 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 250 g masła
- 150 g cukru
- 100 g mąki pszennej
Biszkopt ciemny:
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 150 g cukru
- 20 g kakao
- 60 g mąki pszennej
- 80 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 2 łyżki wody
Biszkopt jasny:
- 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 75 g cukru
- 40 g mąki pszennej
- 40 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1 łyżka wody
Maślana masa krówkowa:
- 170 g masła, temperatura pokojowa
- 220 g masy krówkowej z puszki
Krem krówkowy z mascarpone:
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 200 g słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
- 100 g masy krówkowej z puszki
Poncz:
- 100 ml wody
- sok z ½ cytryny
Ganache:
- 270 g słodkiej śmietanki 30%
- 270 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
Wieże:
- ciastka owsiane (ok. 36 sztuk)
- 5 wafelków do lodów
- kolorowa posypka cukrowa
Do dekoracji:
- czekoladki, smarties, mini herbatniki w czekoladzie, mini kwiatki z opłatka “Prymulki”, batoniki Duplo w białej czekoladzie itp.
Sposób przygotowania:
- Upiec brownie według przepisu: "Brownie".
- Przygotować ciemny biszkopt: Mąkę wymieszać ze skrobią i kakao w misce, a następnie przesiać przez sitko. Odstawić na bok.
- Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W międzyczasie dodać wodę.
- Przesianą mąkę z kakao dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.
- Gotowe ciasto przełożyć do formy kwadratowej o boku 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia. Chłodny biszkopt przeciąć na pół, aby powstały dwa blaty.
- Przygotować jasny biszkopt w ten sam sposób co ciemny, piekąc go ok. 15 minut do suchego patyczka. (Tego biszkoptu nie przecinać).
- Przygotować ganache: Czekoladę posiekać. Śmietankę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać łyżką lub trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować maślaną masę krówkową: Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać po łyżce masy krówkowej, miksując do połączenia.
- Ciastka owsiane przekładać nie za grubą warstwą masy maślanej. (Na każdą wieżę zużyłam po 9 ciastek). Wieże włożyć do lodówki, aby masa stwardniała i wieże zrobiły się stabilne.
- Przygotować poncz: Chłodną wodę wymieszać z sokiem z cytryny. Odstawić na bok.
- Przygotować krem krówkowy z mascarpone: Zimną śmietankę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Następnie zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodać stopniowo masę krówkową.
- Brownie ułożyć na podkładzie do tortu lub desce. Posmarować połową kremu krówkowego. Przykryć jednym blatem biszkoptowym ciemnym i go nasączyć. Wyłożyć resztę kremu, przykryć jasnym biszkoptem i go nasączyć.
- Odciąć rogi ciasta (przykładając ciastko), aby zrobić wycięcia na wieże.
- Ciasto posmarować ganache. (Jeśli ganache byłby za luźny, schłodzić w lodówce. Ciasto wtedy też schłodzić).
- Ustawić wieże z ciastek, dociskając je lekko do ciasta, aby skleiły się z ganache.
- Blat biszkoptowy ciemny pociąć na części, odcinając pasek na wysokości ¼ od dołu i od góry, jak również po bokach. (Jak na poniższym zdjęciu). Dwa boczne paski ułożyć na środkowym kwadracie i w razie potrzeby przyciąć je do jego wymiarów.
- Na środku tortu ułożyć wycięty kwadrat, nasączyć, posmarować go masą krówkową i przykryć dopasowanymi paskami z biszkoptu. Nasączyć. Z resztek ciasta zrobić paski i ułożyć je dookoła kwadratu.
- Te części posmarować masą krówkową. Tort chwilę schłodzić, a potem masę krówkową pokryć ganache.
- Jeśli wafelki do lodów nie są proste, należy je przyciąć. W tym celu, część wafelka, która nie będzie potrzebna zanurzyć w wodzie, aby wafelek zmiękł, a następnie niepotrzebną część odciąć nożyczkami. Najlepiej do tego celu wybrać niedużą miskę i nalać do niej trochę gorącej wody.
- Najszerszą część wafelków posmarować od zewnątrz maślaną masą krówkową i posypać kolorową posypką cukrową. Wieże posmarować z góry masą krówkową i ustawić odwrócone wafelki.
- Tort udekorować według uznania i schłodzić w lodówce. (Tort można przygotować dzień lub dwa wcześniej).
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 30 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | wysoki |