Sernik stracciatella
Klasyczny sernik pieczony na ciemnym, kruchym cieście, z czekoladową posypką w masie serowej. Ładnie się prezentuje z czekoladowymi drobinkami w środku, a dla wzmocnienia czekoladowego smaku, pokryty jest polewą czekoladą.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Ciasto kruche:
- 180 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 100 g masła, schłodzonego
- 1 jajko (rozmiar M), schłodzone
- szczypta soli
- 40 g cukru pudru
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka lub Quark (40 lub 20%), temperatura pokojowa
- 130 g cukru
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 37- 40g)
- 100 g czekoladowej posypki cukrowej
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 g masła
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
- Przygotować ciasto kruche: Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, kakao, cukier puder, szczyptę soli i jajko. Zagnieść szybko na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym).
- Ciasto wykleić na dnie formy.
- Podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Wyciągnąć z piekarnika i odstawić na bok.
- Przygotować masę serową: W miseczce wymieszać cukier z budyniem w proszku. Do misy miksera przełożyć twaróg, jajka i cukier z budyniem w proszku. Zmiksować na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wmieszać szpatułką posypkę cukrową.
- Masę serową przełożyć na podpieczony spód.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch sernika powinien być ścięty). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Chłodny sernik schłodzić przez co najmniej godzinę w lodówce.
- Przygotować polewę czekoladową: Czekolady posiekać i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Polewę wylać na schłodzony sernik i szybko ją rozprowadzić tylną stroną łyżki. Wstawić do lodówki, aby polewa stężała.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 12- 16 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 24839
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!