Klasyczny sernik pieczony na ciemnym, kruchym cieście, z czekoladową posypką w masie serowej. Ładnie się prezentuje z czekoladowymi drobinkami w środku, a dla wzmocnienia czekoladowego smaku, pokryty jest polewą czekoladą.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Ciasto kruche:
180 g mąki pszennej
20 g kakao
100 g masła, schłodzonego
1 jajko (rozmiar M), schłodzone
szczypta soli
40 g cukru pudru
Masa serowa:
1 kg twarogu z wiaderka lub Quark (40 lub 20%), temperatura pokojowa
130 g cukru
4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 37- 40g)
100 g czekoladowej posypki cukrowej
Polewa czekoladowa:
100 g czekolady gorzkiej
50 g czekolady mlecznej
50 g masła
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
Przygotować ciasto kruche: Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, kakao, cukier puder, szczyptę soli i jajko. Zagnieść szybko na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym).
Ciasto wykleić na dnie formy.
Podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Wyciągnąć z piekarnika i odstawić na bok.
Przygotować masę serową: W miseczce wymieszać cukier z budyniem w proszku. Do misy miksera przełożyć twaróg, jajka i cukier z budyniem w proszku. Zmiksować na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wmieszać szpatułką posypkę cukrową.
Masę serową przełożyć na podpieczony spód.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch sernika powinien być ścięty). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Chłodny sernik schłodzić przez co najmniej godzinę w lodówce.
Przygotować polewę czekoladową: Czekolady posiekać i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Polewę wylać na schłodzony sernik i szybko ją rozprowadzić tylną stroną łyżki. Wstawić do lodówki, aby polewa stężała.
Myślę, że to dobry pomysł. Posiekałabym czekoladę nie za drobno. Można też użyć kropelek czekoladowych. Na pewno będzie wyglądać inaczej, ale kawałki czekolady będą widoczne.