Sernik stracciatella

Napisz komentarz
Sernik stracciatella

Klasyczny sernik pieczony na ciemnym, kruchym cieście, z czekoladową posypką w masie serowej. Ładnie się prezentuje z czekoladowymi drobinkami w środku, a dla wzmocnienia czekoladowego smaku, pokryty jest polewą czekoladą.

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

Ciasto kruche:

  • 180 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 100 g masła, schłodzonego
  • 1 jajko (rozmiar M), schłodzone
  • szczypta soli
  • 40 g cukru pudru

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka lub Quark (40 lub 20%), temperatura pokojowa
  • 130 g cukru
  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 37- 40g)
  • 100 g czekoladowej posypki cukrowej

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g masła

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto kruche: Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, kakao, cukier puder, szczyptę soli i jajko. Zagnieść szybko na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym).
  3. Ciasto wykleić na dnie formy.
  4. Podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Wyciągnąć z piekarnika i odstawić na bok.
  5. Przygotować masę serową: W miseczce wymieszać cukier z budyniem w proszku. Do misy miksera przełożyć twaróg, jajka i cukier z budyniem w proszku. Zmiksować na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wmieszać szpatułką posypkę cukrową.
  6. Masę serową przełożyć na podpieczony spód.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch sernika powinien być ścięty). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

2

  1. Chłodny sernik schłodzić przez co najmniej godzinę w lodówce.
  2. Przygotować polewę czekoladową: Czekolady posiekać i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Polewę wylać na schłodzony sernik i szybko ją rozprowadzić tylną stroną łyżki. Wstawić do lodówki, aby polewa stężała.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Sernik stracciatella Sernik stracciatella
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!