Sernik kawowy z brzoskwiniami

9 Komentarzy
Sernik kawowy z brzoskwiniami

Pieczony sernik kawowy na kakaowym, kruchym cieście, z polewą czekoladową i kawałkami brzoskwiń z puszki. Sernik jest wyraziście kawowy w smaku, lekki i soczysty. Brzoskwinie dodają mu słodyczy, świeżości i owocowego smaku. Kompozycja kawy i brzoskwiń jest dość oryginalna, trafna i bardzo smaczna. Jeśli wolicie czysty sernik kawowy to oczywiście można pominąć brzoskwinie.

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

Ciasto kruche:

  • 180 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 100 g masła, schłodzonego
  • 1 jajko (rozmiar M), schłodzone
  • szczypta soli
  • 40 g cukru pudru

Masa serowa:

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 500 g twarogu z wiaderka lub Quark, temperatura pokojowa
  • 500 g serka mascarpone, temperatura pokojowa
  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 37- 40g)
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie (waga po odsączeniu ok. 480g)

Polewa czekoladowa:

  • 50 g masła
  • 25 g kakao
  • 60 g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto kruche: Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, kakao, cukier puder, szczyptę soli i jajko. Zagnieść na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym).
  3. Ciasto wykleić na dnie formy.
  4. Podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Wyciągnąć z piekarnika i odstawić na bok.
  5. Przygotować masę serową: Odsączyć brzoskwinie na sitku, a następnie pokroić w niedużą kostkę. Kawę rozpuścić dokładnie w 3 łyżkach gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. W miseczce wymieszać cukier z budyniem w proszku. W razie potrzeby odlać płyn z twarogu i mascarpone.
  6. Do misy miksera włożyć twaróg, mascarpone, jajka, cukier z budyniem w proszku i wlać chłodną kawę. Zmiksować na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wmieszać szpatułką kawałki brzoskwiń.
  7. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch sernika powinien być ścięty). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  9. Chłodny sernik schłodzić przez co najmniej godzinę w lodówce.

2

  1. Przygotować polewę czekoladową: Cukier puder przesiać. Masło roztopić w rondelku i ściągnąć z pieca. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać trzepaczką i nie gotować. (Gdyby polewa była jeszcze za gęsta, dodać odrobinę mleka).
  2. Polewę rozprowadzić równomiernie na serniku. Schłodzić w lodówce, aby polewa trochę zgęstniała.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Sernik kawowy z brzoskwiniami Sernik kawowy z brzoskwiniami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.