Pieczony sernik kawowy na kakaowym, kruchym cieście, z polewą czekoladową i kawałkami brzoskwiń z puszki. Sernik jest wyraziście kawowy w smaku, lekki i soczysty. Brzoskwinie dodają mu słodyczy, świeżości i owocowego smaku. Kompozycja kawy i brzoskwiń jest dość oryginalna, trafna i bardzo smaczna. Jeśli wolicie czysty sernik kawowy to oczywiście można pominąć brzoskwinie.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Ciasto kruche:
180 g mąki pszennej
20 g kakao
100 g masła, schłodzonego
1 jajko (rozmiar M), schłodzone
szczypta soli
40 g cukru pudru
Masa serowa:
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
3 łyżki gorącej wody
500 g twarogu z wiaderka lub Quark, temperatura pokojowa
500 g serka mascarpone, temperatura pokojowa
4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
200 g cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 37- 40g)
1 puszka brzoskwiń w syropie (waga po odsączeniu ok. 480g)
Polewa czekoladowa:
50 g masła
25 g kakao
60 g cukru pudru
2 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
Przygotować ciasto kruche: Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, kakao, cukier puder, szczyptę soli i jajko. Zagnieść na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym).
Ciasto wykleić na dnie formy.
Podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Wyciągnąć z piekarnika i odstawić na bok.
Przygotować masę serową: Odsączyć brzoskwinie na sitku, a następnie pokroić w niedużą kostkę. Kawę rozpuścić dokładnie w 3 łyżkach gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. W miseczce wymieszać cukier z budyniem w proszku. W razie potrzeby odlać płyn z twarogu i mascarpone.
Do misy miksera włożyć twaróg, mascarpone, jajka, cukier z budyniem w proszku i wlać chłodną kawę. Zmiksować na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wmieszać szpatułką kawałki brzoskwiń.
Masę serową wyłożyć na podpieczony spód.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch sernika powinien być ścięty). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Chłodny sernik schłodzić przez co najmniej godzinę w lodówce.
Przygotować polewę czekoladową: Cukier puder przesiać. Masło roztopić w rondelku i ściągnąć z pieca. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać trzepaczką i nie gotować. (Gdyby polewa była jeszcze za gęsta, dodać odrobinę mleka).
Polewę rozprowadzić równomiernie na serniku. Schłodzić w lodówce, aby polewa trochę zgęstniała.