Ciasto z rabarbarem i bezą
Ucierane ciasto rabarbarowe z bezową pianką. Zwykłe, ucierane ciasto z zatopionymi kawałkami rabarbaru, które nadają ciastu wilgotności i świeżości pod bezową pierzynką, która osładza i dodaje lekkości.
Składniki na blachę o wymiarach wewnętrznych ok. 30x 40cm:
Ciasto ucierane:
- 200 g masła, temperatura pokojowa
- 160 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 500 g mąki pszennej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 1 kg rabarbaru (waga przed odcięciem końców)
Pianka bezowa:
- 5 białek (u mnie z jajek rozmiaru M), temperatura pokojowa
- 250 g drobnego cukru do wypieków
Sposób przygotowania:
- Dużą, płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Rabarbar umyć, osuszyć, odciąć końce i pokroić na kawałki o grubości ok. 3 cm. (Rabarbaru nie obieramy).
- Przygotować ciasto ucierane: W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Przesiać. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, kremową masę. (Miksować na wysokich obrotach co najmniej 5 minut). Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać po kolei po jednym jajku, każde miksując co najmniej ½ minuty. Dodać mąkę z proszkiem i zmiksować na najniższych obrotach lub wmieszać szpatułką, tylko do momentu połączenia się składników.
- Ciasto wyłożyć na blasze. (Ciasto jest gęste i trudne do rozłożenia. Na początku rozkładałam tylną stroną łyżki, ale ciasto mocno się kleiło, więc zmoczyłam ręce i rozłożyłam rękami, starając się mocno nie ugniatać ciasta).
- Na cieście rozłożyć rabarbar. (Ułożyłam na cieście, bez wciskania w ciasto).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35- 40 minut, (na drugiej szynie od dołu) aż ciasto z wierzchu delikatnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
- Ok. 10 minut przed końcem pieczenia przygotować piankę bezową: Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier (po ok. 1 łyżce, robiąc duże odstępy między kolejnym dodaniem). Piana powinna być gęsta i błyszcząca.
- Podpieczone ciasto wysunąć z piekarnika i szybko rozłożyć pianę równomiernie. Wsunąć z powrotem do piekarnika i piec ok. 15 minut do przyrumienienia się bezy. (Beza będzie lekko chrupiąca z wierzchu, a w środku pianka).
- Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 20 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 25432
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!