Leśny mech z galaretką

19 Komentarzy
Leśny mech z galaretką

Ciasto szpinakowe z malinami lub truskawkami, galaretką i lekkim kremem. Wilgotne, ucierane ciasto o intensywnie zielonym kolorze, orzeźwiającą galaretką z owocami i pysznym kremem z serka kremowego lub mascarpone. Smak szpinaku nie jest wyczuwalny (według testujących), ale nawet gdyby (ja trochę czuję) to wszystkie smaki w cieście dobrze do siebie pasują. Ciasto jest wilgotne, orzeźwiające, owocowe i kolorowe.

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

Ciasto szpinakowe:

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

  • 200 g świeżego szpinaku (lub 300 g mrożonego), w świeżym najlepiej oderwać łodyżki i dopiero zważyć
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 40 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 260 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: zmielonych, blanszowanych migdałów)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej: bezglutenowego proszku do pieczenia)

Warstwa galaretki z owocami:

  • 2 galaretki malinowe (lub truskawkowe)
  • 400 g malin (lub truskawek*), świeżych lub mrożonych
  • 700 ml wody (jeśli używamy malin) lub 600 ml wody (jeśli używamy truskawek)

Krem:

  • 200 g serka kremowego typu Philadelphia (lub mascarpone), schłodzonego
  • 200 g słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
  • 2 kopiate łyżki cukru pudru (dla serka mascarpone wystarczy 1 łyżka)

Dekoracja:

  • świeże owoce np: ziarenka granatu, maliny, borówki, jagody, truskawki

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  2. Świeży szpinak umyć, dobrze osuszyć, posiekać na mniejsze kawałki, przełożyć do wysokiej miski, dodać mleko i zmiksować blenderem** na jak najbardziej gładką papkę. (Szpinak mrożony rozmrozić na sitku, odcisnąć z wody, posiekać i zmiksować z mlekiem blenderem na jak najgładszą masę).
  3. W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  4. Jajka ubijać z cukrem na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut na jasną, kremową masę. Dalej miksując wlewać cienkim strumieniem olej. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodawać stopniowo zblendowany szpinak.
  5. Mąkę z proszkiem przesiać do ubitej masy i wmieszać delikatnie szpatułką, tylko do momentu połączenia się składników.
  6. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  3. Chłodne ciasto wyciągnąć z formy. Odciąć górną część ciasta.

3

  1. Górną, odciętą część odwrócić, wydrążyć ciasto łyżką (oddzielając od przypieczonej części) i pokruszyć je do miseczki. (Przypieczona skorupka z zewnątrz nie będzie potrzebna).

4

  1. Dolną część ciasta przełożyć z powrotem do tortownicy lub zapiąć wokół niej obręcz do tortu.
  2. Przygotować warstwę galaretki z owocami: Galaretki rozpuścić w 700 ml wrzątku (albo w 600ml do truskawek). Do gorącej galaretki dodać zamrożone maliny i wymieszać. (W przypadku użycia świeżych malin poczekać, aż galaretka będzie chłodna). Galaretkę odstawić do stężenia. (Chcąc przyśpieszyć proces tężenia, można chłodną galaretkę włożyć do lodówki, ale należy do niej zaglądać, aby nie stężała za mocno). Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać ją na ciasto i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

5

  1. Przygotować krem: Zimny serek i zimną śmietankę przełożyć razem do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Stopniowo zwiększać obroty, zaczynając od najniższych, bo jeśli śmietana jest płynna to będzie pryskać. Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Pod koniec dodać cukier puder do smaku.
  2. Krem wyłożyć na stężałą galaretkę. Posypać pokruszonym ciastem szpinakowym i udekorować owocami.
  3. Ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia na co najmniej 1 godzinę.

Uwagi:

* W przypadku truskawek mrożonych, przed dodaniem do galaretki, należy je potłuc na mniejsze kawałki np. wsadzając zamrożone truskawki do dużego worka do mrożenia i tłucząc je chochlą lub tłuczkiem do mięsa. Dodać do gorącej galaretki. W przypadku świeżych truskawek należy je umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić na kawałki. Dodać do chłodnej galaretki.

** Szpinak należy zmiksować dobrze, aby otrzymać papkę jak najdrobniejszą. Thermomix nie radzi sobie z taką ilością szpinaku, jedynie blender ręczny sprawdził się u mnie. Należy co jakiś czas wyciągnąć szpinak, który wszedł pod nóż blendera i miksować dalej.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Leśny mech z galaretką Leśny mech z galaretką Leśny mech z galaretką
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 8 miesięcy temu
     Witam, a czy można by takie ciasto przełożyć warstwa zrobioną jak jogurtowiec https://domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/1372-jogurtowiec, tylko np. z pół porcji? albo warstwa jogurtowa + warstwa galaretki z owocami?:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 1 lat temu
    Myślisz,  że można użyć galaretki pomarańczowej i mandarynek z puszki ? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karol · 1 lat temu
    Zapomniałam dodać olej do ciasta. Czy to duzy błąd? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 1 lat temu
    Witam. Jeżeli mam tortownicę kwadratowa 24x24 to czy podana ilość składników wystarczy? Pozdrawiam, Alicja :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lili · 1 lat temu
    Super wyszło choć robiłam pierwszy raz. Pyszny i bardzo efektowny, rodzinka pod wrażeniem:) Dziękuję 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 1 lat temu
    A oto mój leśny mech. Pychotka 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julka · 1 lat temu
    Ile centymetrów powinien mieć biszkopt 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lidia · 1 lat temu
    Czy należy spod ciasta nawilzyc
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 1 lat temu
    Witam czy można użyć mąki kokosowej?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Możliwe, ale na pewno w dużo mniejszej ilości. Na oko nie jestem w stanie podać ile.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 2 lat temu
    Jak udaje Ci sie osiagnac tak czyste miejsce krojenia tortu? U mnie na galaretce widac po kazdym cieciu mazaje po gornej warstwie serka.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ola · 1 lat temu
      Nie wiem jak robi autorka, ale ja do krojenia używam noża zamoczonego w gorącej wodzie, mazów albo nie ma albo są minimalne
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Joanna Moderator · 1 lat temu
        Używam dużego, najostrzejszego noża jaki mam w domu. Po każdym przecięciu, czyszczę nóż ręcznikiem papierowym.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 2 lat temu
    Fantastyczne ciasto. Optycznie zachwyca, smakowo bardzo lekkie i przyjemne. Stosunkowo szybkie i proste w przygotowaniu. Wszyscy typowali na pistacje, szpinaku nie odgadl nikt. Pelne zaskoczenie. Na pewno jeszcze nie raz zagosci na naszym stole. Polecam goraco!