Lekkie ciasto na jogurcie naturalnym z galaretkami. Proste ciasto składające się tylko z galaretek i jogurtu, bez dodatkowego cukru. Ciasto jest lekkie, delikatne, orzeźwiające i nie za słodkie.
Składniki na tortownicę o śr. 24 cm:
1 kg gęstego jogurtu typu greckiego 10%
1 galaretka cytrynowa (do jogurtu)
3 galaretki (najlepiej różnokolorowe, na kostki)
Do posypania (opcjonalnie):
kilka kostek białej czekolady
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
3 galaretki (każdą z osobna) rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Ostudzić i przelać do pojemników lub głębokich talerzy, a następnie włożyć na co najmniej 2 godziny (lub dłużej) do lodówki, aby stężały.
Stężałe galaretki pokroić w niedużą kostkę. Wszystkie kolory wymieszać.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Ostudzić i wstawić do lodówki do momentu, aż zacznie tężeć.
Jogurt przełożyć do miski i miksując, wlewać powoli lekko tężejącą galaretkę. Wyłączyć mikser i wmieszać szpatułką kostki galaretek.
Masę wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do lodówki na noc do stężenia.
Gotowe ciasto można posypać wiórkami z białej czekolady.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aleksandra ·
2 miesięcy temu
Ciasto smaczne, delikatne i pięknie kolorowe, ale niestety po zdjęciu obręczy zaczęło się ruszać i pękło. Wydaje mi się, że mniej doświadczeni cukiernicy muszą dodać więcej żelatyny. :)