Jogurtowiec


Lekkie ciasto na jogurcie naturalnym z galaretkami. Proste ciasto składające się tylko z galaretek i jogurtu, bez dodatkowego cukru. Ciasto jest lekkie, delikatne, orzeźwiające i nie za słodkie.
Składniki na tortownicę o śr. 24 cm:
- 1 kg gęstego jogurtu typu greckiego 10%
- 1 galaretka cytrynowa (do jogurtu)
- 3 galaretki (najlepiej różnokolorowe, na kostki)
Do posypania (opcjonalnie):
- kilka kostek białej czekolady
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
- 3 galaretki (każdą z osobna) rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Ostudzić i przelać do pojemników lub głębokich talerzy, a następnie włożyć na co najmniej 2 godziny (lub dłużej) do lodówki, aby stężały.
- Stężałe galaretki pokroić w niedużą kostkę. Wszystkie kolory wymieszać.
- Galaretkę cytrynową rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Ostudzić i wstawić do lodówki do momentu, aż zacznie tężeć.
- Jogurt przełożyć do miski i miksując, wlewać powoli lekko tężejącą galaretkę. Wyłączyć mikser i wmieszać szpatułką kostki galaretek.
- Masę wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do lodówki na noc do stężenia.
- Gotowe ciasto można posypać wiórkami z białej czekolady.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |



Odsłon: 34056
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!