Strucla krucho- drożdżowa z jabłkami

36 Komentarzy
Strucla krucho- drożdżowa z jabłkami

Strucla z jabłkami na cieście krucho- drożdżowym, z którego zrobiłam wcześniej rogaliki: "Rogaliki krucho- drożdżowe". Z ciastem fajnie się pracuje i dlatego spróbowałam wykorzystać go do innego wypieku niż tylko rogaliki ;) Strucla ładnie trzyma kształt po upieczeniu, jest krucha, chrupiąca i słodka z zewnątrz, a w środku jest miękka. Ilość ciasta jest dość spora w stosunku do ilości jabłek, więc nie jest mocno jabłkowa. Bardziej dominuje tutaj ciasto, które jest bardzo smaczne, maślane, a jabłka dodają ciastu lekkości i świeżości.

Składniki na 2 strucle:

Ciasto krucho- drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła (lub margaryny)
  • 40 g świeżych drożdży lub 12 g drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego (daję 45 g)
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • ok. 750 g jabłek, najlepiej lekko kwaskowatych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej

Dodatkowo:

  • jajko
  • cukier (u mnie drobny do wypieków, ale może być grubszy)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto krucho- drożdżowe: Śmietanę (lub jogurt) przełożyć np. do miski. Miskę wstawić do gorącej wody i mieszać śmietanę, aż będzie lekko ciepła. Miskę z lekko ciepłą śmietaną wyciągnąć z wody, dodać pokruszone świeże (lub suszone) drożdże i cukier. Wymieszać łyżką na gładką papkę. Przykryć ściereczką i odstawić zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Do dużej miski wsypać mąkę. Dodać sól, pokrojone na kawałki masło, jajka i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto na gładką, jednolitą masę. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  3. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny i wymieszać z cukrem i cynamonem. Odstawić na bok.
  4. Schłodzone ciasto podzielić na pół.
  5. Jedną połowę ciasta rozwałkować (najlepiej od razu na papierze do pieczenia) na prostokąt o wymiarach ok. 25 x 35 cm.
  6. Papier z ciastem przełożyć na dużą, płaską blachę do pieczenia.
  7. Jeśli jabłka puściły sok, należy go odlać. Do jabłek dodać skrobię ziemniaczaną i wymieszać delikatnie.
  8. Na środku ciasta rozłożyć połowę jabłek.

2

  1. Ciasto z dwóch stron pociąć nożem lub radełkiem na ukośne paski. Paski zakładać na jabłka, jak na poniższych zdjęciach.

3

4

5

6

  1. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 20 minut w ciepłym miejscu.
  2. W ten sam sposób przygotować drugą struclę.
  3. Jajko rozkłócić i przy pomocy pędzelka posmarować strucle. Posypać cukrem.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną struclę po drugiej, ok. 30 minut do zarumienienia w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Strucla krucho- drożdżowa z jabłkami Strucla krucho- drożdżowa z jabłkami Strucla krucho- drożdżowa z jabłkami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 1 miesięcy temu
    Ciasto bardzo mało słodkie, cukru można dać śmiało więcej ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 5 miesięcy temu
    Idealne, dziękuję za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    DORIS · 11 miesięcy temu
    Dziękuję za przepis, strucla wyszła smaczna 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 1 lat temu
    Tym razem mi nie wyszły .trzeci raz robię. Na mące owsianej,ale nie urosło. Drożdże świeże,  ale coś jest nie tak .popekalo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 1 lat temu
    Pysznosci! nie pieklam nigdy strucli to byl moj debiut, wyszly dwie piekne zlociste strucle. Nastepnym razem podam z sosem waniliowym lub lodami
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 1 lat temu
    Witam czy można zrobić ją z twarogiem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 1 lat temu
    Też zrobiłam. Na mące owsianej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia Skrobiszewska · 1 lat temu
    Czy zamiast śmietany może być maslanka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    flo · 1 lat temu
    Przepyszne ciasto! I pięknie się prezentuje! Bardzo dziękuję za ten przepis. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Janina · 1 lat temu
    Zabieram się do roboty, bo mi się spodobał przepis.Janina
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Leedia · 2 lat temu
    zarąbisty przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 2 lat temu
    Wyszła wspaniała.Pieklam dokladnie jak w przepisie😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 2 lat temu
    Jak najlepiej i ile dni można przechowywać ciasto?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Im świeższa, tym lepsza. Można ją również zamrozić, a następnie rozmrozić w temperaturze pokojowej. Myślę, że jak każdy jabłecznik można trzymać do kilku dni w chłodnym miejscu. Ja wsadziłabym ją do dużego worka, aby ochronić przed obsychaniem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia BR · 2 lat temu
    Przepyszna, modyfikowałam pół na pół z mąka pełnoziarnista, góra wg. fantazji.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 2 lat temu
    Przepis genialny! Jabłka uprazylam z cukrem i cynamonem na patelni, ciasto wyszło przepyszne! Ten przepis zanotuję w przepisniku 🥰
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 3 lat temu
    Ciasto suuuper! Na pewno zrobię go jeszcze nie raz. Dziękuję za świetny przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 3 lat temu
    rewelacja, pyszna, mieciutka i soczysta w srodku, z chrupiaca skorka, wszystkim smakowalo,wczoraj upieklam, dzis niewiele zostalo, wiec pieke znowu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 3 lat temu
    Czy z jabłkami prażonymi uda się?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marek · 3 lat temu
    Pysznie prosty przepis. Polecam wszystkim. Brawa dla autorki przepisu. Pozdrawiam Marek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 3 lat temu
    Strucla wyszła smakowicie, jutro piekę rogaliki z masą makową. Przepis na ciasto proste w wykonaniu nawet dla początkujących.Polecam🎂